Polonya’da sol seçimleri yitirdi

Katılımın oldukca düşük olduğu seçimlerde sol ittifak büyük oy kaybına uğradığı gözlendi. Seçim öncesi yolsuzluk skandalları sol hükümeti yıpratmıştı. Koalisyon partilerinin heyelana uğraması ve seçime katılım oranının yüzde 40’a ulaşamaması seçmenin yolsuzluğa karşı tepkisi olarak yorumlandı… 1989’dan sonra kapitalizme entegre olan ülkede yapılan en düşük katılımlı seçim sayılıyor.

Seçimlerden zaferle çıkan sağcı Hukuk ve Adalet Partisi, 56 yaşındaki ikiz kardeş Yaroslav ve Leh Kaçinski tarafından yönetiliyor. İkili, yolsuzlukla mücadele için özel bir birim kurma sözü vermişti. Koyu Katolik ikili, kürtaja karşı ve idam cezasını destekliyor. Kardeşlerden Başbakan olması beklenen Yaroslav, kampanya sırasında eşcinsellerin öğretmenlik yapmasından rahatsız olduğunu açıklamıştı.

Polonya, yüzde 18’le AB içinde en yüksek işsizlik oranına sahip ülke konumunda. Ülkede iki hafta sonra, cumhurbaşkanlığı seçimi yapılacak. Yurttaşlık Platformu’nun lideri Donald Tusk en favori aday konumunda.

Öte yandan Polonya’daki yeni iktidarın getireceği olası sıkıntıları da Almanya’dan, Berliner gazetesi şöyle öngördü:

‘Polonya’da dünkü seçimin solun yenilgisiyle sonuçlanması ülkede sosyal gerginlikleri ve milliyetçiliği artıracak. Gerginlikler kaçınılmaz, çünkü başa geçecek sağ hükümetin yapacağı reformlardan zarar gören kitleler, grevlere ya da büyük gösterilere yönelecektir. Bu arada, AB ve Almanya, Polonya’nın sol hükümetinin yenilgisiyle, önemli bir ortağını yitirmiş olacak”.

 

1114980cookie-checkPolonya’da sol seçimleri yitirdi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.