POLONYA’DAN… MAAK Parti

Polonya’nın önde gelen ve sadece dini yayınlar yapan radyosu Radio Maryja ( Meryem), dini duyguları sömürerek politika yapıyormuş! Ardında binlerce dinleyeni bulunan Radio Maryja yöneticileride, ‘milliyetçi ve dini’ duyguları yoğun olan yeni bir parti için çalısmalara başlamiş bulunuyor. Tadeusz Rydzyk adlı bir ‘Rahip’ tarafindan yönetilen radyo hakkında da bir çok suçlama var…

***

Radio Marja yöneticilerine yönelik ilk suçlama, efsane (!) dayanışma (Solidarty) lideri Lech Walesa ‘da geldi.

Walesa, Radio Marja bir” tarikat” olduğunu, dini duyguları sömürerek politika yaptığını ve bu şekilde para kazandığını” iddia etti. Walesa, Radio Marja’ya para yardımı yapılmaması yönünde radyo dinleyicilerine de uyarıda bulundu.

Walesa’nın bu suçlamarına dayamayan Radio Maria’nın yöneticisi ‘Rahip’ Tadeusz Rydzyk’da, “Walesa, “Bolek” kod adıyla eski Komunist hükümete ajanlık yapıyordu.Bunu açikladığımız için şaşkınlıktan ne yapacağını bilmiyor ” diyor.

***

Radio Marja’ya para desteği sağlayanlar arasında kaçak işadamı Janusza Kobylanskiego’da bulunuyor. 2. Dünya Savaşı sırasında Alman Nazi SS’leriyle işbirliği yaparak servet edinen Kobylanskiego, Nazi işgali sırasında Polonyalı’lara sahte evrak düzenliyerek para kazanıyordu. Kaçak işadamı, kendişinden sahte evrak talebinde bulunan Yahudi’leri önce dolandırıyor ardından da Gestapo’lar tarafından yakalanmalarını sağlıyordu.

2. Dünya Savaşı’nın sona ermesinin ardından Italya’ya kaçan savaş suçlusu Kobylanskiego’nun 30 yıldır adalet önüne çıkmasi bekleniyor. Kobylanskiego’nun Güney Amerika’da olduğu biliniyor.

***

Avrupa Birliğiinin ve AB ekonomik reformlarının ülkeye zarar verdiğine inanan Radio Maryja yöneticileri, AB Anayasası’nın kabul edilmemesi yönündeki girişimlerini de radyo yayınlarıyla sürdürüyorlar.

Radio Mayja yoneticilerinin polikaya bulaşmalarına karşı çikan Polonya Katolik Kilisesi yetkilileri ” Rahip Rydzyk’in  dini ve din adamlarını politika alet etmesi çok yanlış bir hareket” diye belirtiyorlar.

Radio Maryja yöneticilerinin bu “radikal” kararı, bazı siyasi çevrelerde bomba etkisi yarattı.”Radio Mayja yöneticileri dini politikaya alet etmemeli” diyen Polonya Avrupa Vakfi yöneticilerinden Oskar Chomicki, “İnsanların dini duygularını sömürerek politika yapılması yanlıştır” diye ifade ediyor.

Chomicki’nin ardından, din ve devlet işlerinin birbirinden ayrı olması gerektiğine inanan, bazi sivil toplum örgutleride ‘din ve devlet işleri birbirinden ayri olmalıdır, aksi halde Vatikan’dan farkımız olmaz’ diye tepkilerini dile getiriyorlar.

Polonya Vatikan’laşıyor mu?

Rahip Rydzyk onları dinlermi bilmem ama bu olay bana Açık Gazete’nin 4 Şubat 2005 tarihinde yayımladığı “Papa’yı eleştiren gazeteciye ceza” başlıklı haberi hatırlattı.

Haber de: Polonya’nın eski Sosyalist hükümet sözcüsü Lerzy Urban, bir yazısında Katoliklerin ruhani lideri Papa II John Paul’le alay edip taşlama yaptığı gerekçesiyle 20 bin Zloty para cezasına çaptırıldıgı ve mahkeme çıkışı bir açıklama yapan Lerzy Urban’ın “Hakkımda verilen bu karar, Polonya adalet sisteminin “dinin” etksisi altında olduğunun bir kanıtıdır” diyerek tepkisini dile getirdiği yer alıyordu.

Lerzy Urban, içi boş bir adam değil… Şimdilerde masa altında yada kapalı kapılar ardında okunan, Kilise ve Papa karşıtı yayınlarıyla bilinen Sosyalist “NİE Gazetesi’nin sahibi ve redaktörlugünü yapıyor.

“Poloya Vatikan’laşıyor mu? diyen Lerzy, Radio Maryja’nın politik eğilimlerinin olduğuna önceden de değiniyordu. Fakat, Lerzy’ye ve onun başında bulunduğu gazetesine karşı uygulanan “KİLİSELİLER” baskısı, bu sesin incelmesine yetiyordu.

Lech Walesa’nında iddia ettiği gibi, Radio Maryja bir “tarikat” ise, bu “tarikat” şimdi iktidar yolunda.

İktidar yolunda bir tarikat partisi bana pek yabancı gelmiyor…Ne de olsa tecrübe sahibiyiz artık…

Bu arada Rahip Tadeusz Rydzyk, kurulacak yeni parti için isim telaşındaymıs. Bence telaşlanmasına gerek yok.Ben partisi için: “MAAK Parti ( Meryem Ana Adalet ve Kalkınma Partisi) ve yanında da “ampul”ü tavsiye ederim…


Nasıl, çok hoş değilmi?

651250cookie-checkPOLONYA’DAN… MAAK Parti

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.