POLONYA’DAN… Nazi partisi ve grup seks

Açık Gazete’de meydana gelen teknik arıza nedeniyle sıkıntılı günler yaşadık… Okurlarımızın“Sizden Gelenler” bölümünde biriken yorumlarla gösterdikleri duyarlı yaklaşım, Açık Gazete emekçileri açısndan oldukca sevindiriciydi diye düşünüyorum…Neyse teknik sorun kısa sürede giderildi ve Açık Gazete’nin dünyadan haberler yayın akışı normale döndü.

Polonya’nın gündeminde ise yine birbirinden ilginç skandal haberler vardı. Gündemin ön sıralarında Başbakan Yardımcısı ve Eğitim Bakanı Roman Giertych’nin lideri olduğu Polonya Aile Ligi (LPR) ve yine LPR’ye yakınlığıyla bilinen Bütün Polonya Gençliği üyeleri tarafından düzenlenen “Nazi Patisi”yle ilgili gizli görüntüler yer aldı. Siyasilerin ‘Nazi Partisi’ndeki görüntüleri ise akıllara durgunluk veriyordu…

Günlük olarak yayınlanan ‘Dziennik’ gazetesinin İnternet sitesinde yayınladığı “Nazi Partisi” görüntülerinde,koalisyon ortağı LPR ve Bütün Polonya Gençleri organizasyonunun üst düzey görevlileri boy gösteriyor.

Gizli görüntülerde, Nazi katlıamlarında yaklaşık 6 milyon vatandaşını yitiren Polonya’nın Nazi yanlısı siyasilerini, ellerinde ‘Nazi bayrağı, meşaleden ‘Damalı Haç’ ve Nazi yanlısı sloganlar atarken görmek oldukca üzücü ve düşündürücüydü.

Eğitim Bakanı Roman Giertych’nin babası ve Avrupa Parlamentosu üyesi olan Maciej Giertych’nin asistani Leokadia Wiacek’de ‘Nazi Partisi’na katılanlar arasinda bulunuyordu.

Koalisyon ortağı LPR yanlısı siyasilerin ‘Nazi Partisi’ndeki görüntüleri Başbakan Jaroslaw Kaçinski’yi de fena kızdırdı.Kacinski, görüntüleri ‘skandal’ olarak değerlendirirken,Krakow Savcısı Janusz Kaczmarek, LPR lideri ve Milli Eğitim Bakanı Roman Giertych’nin ifadesini aldı.

Kin ve nefret içeren faşist Nazi ideolojisinin halka aşılanması Polonya’da ağır bir suç.Yetkililer, bu tür suçlar için 2 yıl  hapis cezası öngörüldüğünü belirtiyor.

***

Lepper’e ‘grup seks’ suçlaması…

Siyasilerin ‘Nazi Partisi’ndeki görüntüleriyle gerilen siyasi gündem,Başbakan Yardımcısı ve Tarım Bakanı Andrzej Lepper ve lideri olduğu ‘Öz Savunma’nın Başkan Yardımcısı Stanislaw Lyzwinski’in partiye katılmak isteyen kadın adaylara ‘grup seks’ teklifte bulundukları yönündeki iddialarla içinden çıkılmaz bir hal aldı.

‘Gazeta Wyborcza’,ÖzSavunma Başkan Yard.Stanisław Lyzwinski’nin büro şefi ve partisinin Lodz Meclis Üyesi Anita K.’nın,Başbakan Yardımcısı Lepper ve Lyzwinski’den bir çok kez ‘grup seks’ teklifi aldığını yazdı.

Suçlamalarla ilgili bir açıklama yapan Başbakan Yardımcısı ve Tarım Bakani Lepper,yardımcısı Stanislaw Lywinski ve kendisine yönelik suçlamaların koalisyon hükumetine karşı düzenlenmis bir provakasyon ve iftira olduğunu, ayrıca Gazeta Wyborcza ve Anita K. hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunacağını söyledi.

Bu konudaki bir diğer gelişmede,Başbakan Jaroslaw Kaçinski’yle biraraya gelerek durum değerlendirmesi yapan Milli Savcı Dziedziczak’in, Lepper ve Stanislaw’a yönelik suçlamalarla ilgili acil olarak soruşturma başlatılması için karar aldığı yönündeydi.

***

Çantadaki sır…

Ülkenin kuzeyindeki Elblag kentinde bir balıkçı oltasına içerisinde vergi sahtekarlığı ve çeşitli suçlarla ilgili çok sayıda resmi dosyaların bulunduğu bir çanta takıldı.

Bir balıkçı tarafından bulunan ve Elblag Savcılık yetkililerinin el koyduğu çantadan, 1999-2002 yılları arasında bölge vergi kontrolleri sırasında tesbit edilen vergi kaçakçılığı ve çeşitli suçlarla ilgili 50 adet dava dosyası çıktı. Yetkililer, dosyaların kurutulup, temizlendikten sonra yeniden inceleneceğini açıkladı.

***

24 saat mahkeme…
 
Cumhurbaşkanı Lech Kacinski,adliyelerin yükünü hafifletmek amacıyla hazırlanan 24 saat mahkemelerle ilgili yasayı imzaladı.

Buna göre; alkollü araç kullanmak, polise hakaret, hırsızlık ve holiganlık gibi suçlarda suç üstü yakalanan kişiler, 24 saat mahkemeleri tarafından yargılanacak ve suçlu bulunmaları durumunda hapis cezasına çarptırılacak.

***

AB’den 123.16 milyon Avro…

Avrupa Birliği (AB) Maliye Bakanlığı, Polonya’ya Ekim/2006’da toplam 123.12 milyon Avro ödendiğini açıkladı.

AB Maliye Bakanlığı tarafından yayınlanan 2006 yılı bütçe sonuçları raporunda, geçtiğimiz ay AB bütçesinden 123.12 milyon Avro alan Polonya’nın, aynı zamanda AB’ye 211.22 milyon Avro ödeme yaptığı bilgisi yer aldı.
 
Raporda yer alan verilere göre,Polonya, Eylül ayında AB bütçesinden 1 milyar 28 milyon Avro elde ederken, bütçeye  212.2 milyon Avro ödeme yaptı.  

 

651730cookie-checkPOLONYA’DAN… Nazi partisi ve grup seks

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.