Promosyonlu ‘Katolik Buluşması’ başladı

Başlangıçta milyonun üstünde gencin katılacağı açıklandığı buluşmanın beklenilen ilgiyi görmediği, yapılan masrafların fazla olduğu söylentileri arasında organizatörler de katılımcı sayısını aşağıya çekerek 800 bin civarında gencin bir hafta boyunca değişik tartışma, konser ve ayimnlere katılacaklarını açıkladılar. Buluşmaya 190 ülkeden gencin katılacağı da açıklandı.

YENİ PAPA’NIN İLK DIŞ GEZİSİ
Buluşmanın ‘mega starı’ beklenildiği gibi Papa XVI. Benedikt olacak. Almanya’da yapılacak böylesi bir buluşmaya katılması Alman olduğu için ayrı bir önem kazanan papanın, 190 ülkeden gelen yüzbinlerce gençle dinin önemi, Katolik Kilisesi’nin rolü ve politik konularda tartışma ve görüş alışverişlerinde bulunacağı belirtiliyor. Perşembe günü Köln’e gelecek olan Papa, aynı gün öğleden sonra Ren nehrindeki bir gemide katılımcıları selamlayacak. Geceleri XVI. Benedikt’in de katıldığı nöbetler tutulacak ve Pazar günü yapılacak bir ayinle buluşma sona erdirilecek.

Buluşma süresince değişik dinlerin ibadet yerleri ziyaret edilerek, dinlerin karşılıklı kabulü ve ortaklığı da öne çıkarılacak. Programda değişik havraların ve camilerin ziyareti de yeralıyor. Cuma günü Papa’nın da katılımıyla Köln’deki bazı havralara gidilecek. Papanın aynı zamanda Müslümanların temsilcileriyle de buluşması bekleniyor. Papa, Almanya Cumhurbaşkanı Horst Köhler, Başbakan Gerhard Köhler,CDU Başkanı Angela Merkel ve buluşmanın gerçekleştirildiği Kuzey Ren Vestfalya Başbakanı Jürgen Rüttgers ile de buluşacak.

GÜNAHLAR BAĞIŞLANACAK

Bu arada Papa’nın Katolik Kilisesi tarihinde çoktan beri uygulanmayan günah bağışlama vaadinde bulunduğu bildirildi. 16. Benedikt, gelecek hafta yapacağı ilk yurtdışı gezisinde kendisini dinlemeye gelecek olan Katoliklerin günahlarını bağışlayacağını duyuran bir endüljans yayınladı.

Vatikan Yüksek Mahkemesi Başkanı Kardinal Francis Stafford’un imzasıyla yayınlanan endüljans kararnamesi dikkat çekti. Katolik inancında endüljans, kilise yetkililerinin belirli şartlara istinaden Katoliklere tüm günahlarının bağışlanması garantisi vermesi anlamına geliyor.

Katoliklik inancında bu uygulamanın ilk kez başlatılması, Haçlı seferleri dönemine dek uzanıyor. Kilise o dönemde Kudüs’ü Müslümanlardan geri almak için savaşa katılan Katoliklere tüm günahlarını bağışlama garantisi vermekteydi. Zaman içerisinde kilise yetkililerinin, para karşılığında günah bağışlanma belgesi satmaya başlamaları 16. yüzyıl başlarında Protestanlığın kurucularından biri olan Martin Luther’in Katolik Kilisesi’ne karşı savaş açmasının en önemli nedenlerinden birini oluşturmuştu.

SIKI GÜVENLİK

Dünya Katolik Gençlik Buluşması’nda 4000 polis görev yapacak. Bunun yanısıra binlerce özel güvenlik görevlisi, 1900 ilk yardım görevlisi, 25 bin gönüllü organizasyonda görev aldılar. Papanın ziyareti sırasında ise çok sıkı güvenlik önlemleri alındı. Böylesi dünya çapında bir buluşmanın ‚teröristlerin’ hedefi olabileceğinden yola çıkılarak Köln hava sahası NATO’ya ait bir Awacs uçağı tarfından kontrol altında tutulacak. Tüm organizasyon için 100 milyon Euro’nun harcandığı, ve Köln, Düsseldorf ve Bonn açısından bu buluşmanın gelecek yıl yapılacak Dünya Futbol şampiyonası’nın provası anlamı taşıdığı belirtildi.

ÖNCEKİ PAPA’NIN ESERİ

Bu yılki buluşma ilk kez  Papa II.  Johannes Paul  tarafından açıklanmıştı. Birkaç ay önce ölen papa, dünya Katolikleri açısından çok önemli olan bu buluşmaya bizzat katılacağını da açıklamıştı. Ölümüyle yaklaşık 500 yıldan beri ilk kez Alman bir din adamı Katolik Kilisesi’nin başına getirildi. fians eseri olarak da Alman Papa, ilk Vatikan dışı gezisini buluşma nedeniyle Almanya’ya yapmış olacak. 

Dünya Katolik Gençlik Buluşması fikri de Papa II. Johannes Paul tarafından ortaya atılmıştı. 1984 yılından beri yapılan buluşma bazen yüzbinlerce gencin katılımıyla bazen ise dar bir katılımla gerçekleştiriliyor. Bu yılki katılıma yakın buluşma 2002 yılında Kanada’nın Toronto şehrinde yapılmıştı.

1112570cookie-checkPromosyonlu ‘Katolik Buluşması’ başladı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.