Putin, Rusya’da yapılan, kazanması kesin başkanlık seçimlerine neden önem veriyor?

Rusya’da devlet başkanlığı seçimlerinde 3 gün sürecek oy verme işlemi başladı. Devlet Başkanı Vladimir Putin’in beşinci kez göreve seçilmesi kesin. Peki oylama Putin’in Rus halkı nezdindeki popülerliği hakkında fikir verecek mi?

Putin, 2000 yılından bu yana fiilen Rusya’yı yönetiyor. İlk olarak selefi Boris Yeltsin tarafından vekaleten bu göreve atanan Putin, Mart 2000’de Rusya Devlet Başkanı seçilmişti.

2008-2012 arasında rolleri değişmiş ve başbakanlık yapmıştı ama yine de tamamen kontrolü elinde tutmuştu. O zamanlar Rusya Anayasası bir devlet başkanının sadece iki dönem üst üste görev yapmasına izin veriyordu ve bu hamle Putin’in gücünü yenileyip, tekrar aday olmasını sağladı.

2020’de anayasa değiştirildi ve artık Putin’in 2036’ya dek görevde kalması mümkün.

Putin 2036’ya dek iktidarda kalabilirse, Rusya’yı hem komünist lider Joseph Stalin’den hem de 18. yüzyıl imparatoriçesi 2. Katerina’dan daha uzun süre yönetmiş olacak.

Rusya’daki seçimler nadiren başa baş geçiyor ancak iktidardakilerin meşruiyet kazanması ve halkın tercihinin önemli olduğunu göstermesi bakımından önemli.

Bu kez, Vladimir Putin açısından sadece kazanmak değil, yüksek katılım oranı ve destek de önemli.

Çünkü ülke, sonuçları hem Rusya hem de dünyanın geri kalanı açısından önem arz eden topyekun bir savaşta.

Devlet yöneticileri için seçim, devlet kaynaklarından pay alabilme ve başkana bir ezici bir seçim zaferi verebilme kabiliyetlerini test etme fırsatı olacak.

Bağımsız Rus medya kuruluşu Meduza, Kremlin’in en az yüzde 70’lik bir katılım ve Vladimir Putin’e yüzde 80’lik bir destek amaçladığını bildirdi.

Böylece 2018’deki yüzde 76,7’lik seçim zaferi geçilmiş olacak.

BBC’nin kendi araştırmasına göre bu amaçlara ulaşabilmek için Rus makamları yerel ve merkezi düzeyde devlet çalışanlarını harekete getirecek ve bu çalışanlar seçime katılma ve Putin’e destek verme konusunda güçlü bir şekilde teşvik edilecekler.

Seçimde 112,3 milyon kişinin oy verme hakkı bulunuyor. Bu sayıya Ukrayna’nın işgal altındaki bölgelerde yaşayanlar da dahil.

Ayrıca, ülke dışında yaşayan 1,9 milyon Rus vatandaşının da oy verme hakkı bulunuyor.

HABERİN DEVAMINI KAYNAĞI BBC TÜRKÇE‘DEN OKUMAK İÇİN LÜTFEN LİNKİ TIKLAYINIZ
https://www.bbc.com/turkce/articles/c3gmzvydlvdo

2763600cookie-checkPutin, Rusya’da yapılan, kazanması kesin başkanlık seçimlerine neden önem veriyor?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.