‘İran’a tehditlerin içi boş…’

İngiltere basınında BM Güvenlik Konseyi’nin 30 gün içinde İran’ın nükleer programı kapsamında uranyum zenginleştirilmesine son vermesi isteği ilk sayfalarda yer aldı. 


Times’ın dış haber editörü Bronwen Maddox, ‘herkes atıp tutuyor ama tehditlerin içi boş’ diyerek, İran’a somut yaptırım uygulanmasının olası olmadığını savunuyor.


Maddox şu yorumu yaptı:


“Yapılan açıklamanın altında BM imzası olsa da karar bağlayıcı değil. Rusya ve Çin, güç kullanmak bir yana, yaptırımlara bile karşı olduklarını metinde yapılan değişikliklerle açıkça ortaya koydu. 30 gün Tahran’dan bir hamle gelmeden geçerse, Güvenlik Konseyi olsa olsa ekonomik olmayan yaptırımlara yönelebilir. Mesela İran, futbolda Dünya Kupası’ndan çıkarılabilir. Ama bu hala İngiliz Dışişleri Bakanı Straw’un tehditlerinden çok uzak bir adım. Zaten Rusya ve Çin’in desteği olmadan tehditler hiç bir anlam taşımıyor.”

ANTİ İRAN PROPAGANDASINA BÜTÇE


Daily Telegraph da “süper güçlerin İran konusunda birlik girişimleri darmadağın durumda” diye yazdı… ABD yönetiminin İran’daki rejime baskıyı televizyon ve internetle artırmayı hedeflediğini belirten gazete, Washington’un İran’a yönelik televizyon yayınlarını desteklemek üzere 45 milyon dolar kaynak aktardığına dikkat çekti.


Guardian’da yazan Simon Tisdall da, ABD’nin Tahran’ın içindeki düşmana, yani farklı etnik gruplara güvendiği yorumunu yaptı.


“ABD İran’da istikrarsızlık yaratıp, mümkünse Ahmedinecad yönetimini devirme girişimlerine hız verirken, İran’daki çok sayıda etnik ve dini gruba yönelik artan baskı Washington’a yeni fıratlar sunuyor” diyen yazar şöyle devam etti:


“Kürt kaynakları batıdaki yaklaşık 6 milyon Kürde yönelik baskının Ahmedinecad göreve geleli yoğunlaştığından söz ediyor. Araplar ve Türkmenler de huzursuz. Bahailere yönelik baskı artıyor. Ancak ABD İran halkını baskıcı rejime karşı ‘ayağa kalkmaya’ çağırırken, yönetim Irak tarzı bir parçalanmadan korkanlarla, bu yolun mollalardan kurtulmak için askeri tehditler ve diplomasiden daha etkili olduğunu düşünenler arasında bölünmüş durumda.”


Tisdall, İran’ın bugün başlattığı kapsamlı bir askeri tatbikatta fırlatacağı Şahap-2 füzelerinin de bir İranlı amiralin belirttiğinin aksine ‘barış ve dostluk’ mesajı değil ‘uzak durun’ mesajı vermeye yönelik olduğunu savundu.

789540cookie-check‘İran’a tehditlerin içi boş…’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.