Rasmussen “Ilımlı Taliban” dedi

NATO’nun pazartesi törenle göreve başlayacak yeni Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, “ılımlı Taliban” ile diyalogdan yana olduğunu açıkladı.

Danimarka’nın eski başbakanı olan Rasmussen, Politiken gazetesine verdiği demeçte, Afganların uzlaşma platformu oluşturmak amacıyla ılımlı Taliban unsurları ile diyalog başlatmaya hazır olduğunu bildirdi.

Rasmussen, “Anlaşmaya varmanın imkansız olduğu sert bir çekirdek olduğu aşikar, ama Afgan toplumunda bir uzlaşma ortamı oluşturmaya çalışmak için diyalog kurulabilecek gruplar da mevcut” dedi.

Danimarka başbakanı iken, Ekim 2008’de benzer bir açıklamada bulunmuş olan Rasmussen, o dönemde de Taliban içindeki demokratik ve ılımlı güçlerle diyaloğa açık olduğunu söylediğini hatırlattı ve “Ancak bunun için ilk şart muhatabımızın insan hakları ve hukuk devleti gibi temel demokratik ilkeleri kabul etmesidir, bunun üzerine gitmeliyiz aksi halde Afganistan’daki uluslararası mevcudiyetin bir anlamı kalmaz” ifadesini kullandı.

Bu ilkelerden taviz vermenin ya da El Kaide örgütünün radikal kanadıyla müzakere etmenin söz konusu olmadığını da vurgulayan Rasmussen, “Askerlerimizi öldürenlerle anlaşmaya vardığımızı hayal bile etmek istemiyorum” dedi.

Rasmussen, “Doğal olarak bizim istediğimiz, Afganistan’ın güvenliğini oluşturmaya, toplumsal ve ekonomik kalkınmaya ve uzlaşmaya katkıda bulunmak isteyenlerle işbirliği yapmaktır” ifadesini kullandı.

1212790cookie-checkRasmussen “Ilımlı Taliban” dedi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.