“Rehine Linda’yı kim öldürdü?”

Afganistan’da ölen İngiliz yardım kuruluşu çalışanı Linda Norgrove’la ilgili olarak yapılan son açıklamalar, bugünkü tüm gazetelerin ilk sayfalarında yer aldı.

Geçen ay kaçırılan 36 yaşındaki Norgrove, Cuma günü Amerikan ordusunun bir kurtarma operasyonu sırasında yaşamını yitirmişti.

İngiltere Başbakanı David Cameron dün Norgrove’un daha önceki açıklamaların aksine, Amerikalıların attığı bir el bombası sonucu ölmüş olabileceğini açıklamıştı.

Times gazetesi manşetinde, rehinenin acemice yapılan kurtarma operasyonunda ölmesi yüzünden, iki müttefikin, yani Amerika Birleşik Devletleri’yle İngiltere’nin arasının açık olduğunu belirtiyor.

Gazeteye bu yorumu yaptıran, Londra’da, Norgrove’un özel birliklere mensup bir Amerikan askerince yanlışlıkla öldürüldüğü inancının artması, Amerikan ordusunun ise sorumluluğu üstlenmeyi reddetmesi.

‘Linda Norgrove’un iki kez ölümü’

Times gibi olayı manşetine çeken bir diğer gazete de Independent…

Gazete, manşetinde, yardım kuruluşu çalışanının fotoğrafı üzerinde “Linda Norgrove’un iki kez ölümü” diyor.

İlk sayfanın solunda, “İlk versiyon: Bize ne dendi?”, sağında ise “İkinci versiyon: Şimdi ne biliyoruz?” yazıyor.

Independent böylece, Linda Norgrove’un ölümününün ardından yapılan açıklamaların, ne kadar yanlış olduğunu vurgulama niyetinde.

Gazeteye göre yanlış çıkan bilgiler; Norgrove’un kimlerce kaçırıldığına, nasıl ya da kimlerce öldürüldüğüne, niçin derhal kurtarılmak istendiğine, serbest bırakılma koşullarına ve Amerikan ordusunun onun ölümündeki rolüne yönelik.

Independent, Norgrove’u kaçıranların esasında fidye pazarlığı yapmak için diplomatlarla temas kurduklarını, aşiret liderlerinin onun serbest bırakılması için pazarlık ettiklerini ve NATO’dan müdahalede bulunmamasını istediklerini belirtiyor.

‘ABD İngiltere’ye danışmadı’

Daily Telegraph da, Amerika Birleşik Devletleri’nin bu acemi kurtarma operasyonunu yürütüş şeklinin, kaygı yarattığını belirtiyor.

Gazetenin dikkat çektiği noktalardan biri, İngiltere Başbakanı David Cameron’ın, “ortak soruşturma” sözüne karşın, bu süreçte İngiliz yetkililere danışılmaması ve soruşturmayı Amerikalı Tümgeneral Joseph Votel’in yürüteceğinin açıklanması.

Daily Telegraph ayrıca, İngiliz özel birliklerinin de gelişmelerden giderek daha rahatsız olduklarını aktarıyor.

Habere göre, özel birliklere mensup askerler, operasyonda niçin kullanılmadıklarını sorguluyor.

1262800cookie-check“Rehine Linda’yı kim öldürdü?”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.