Rehn, Orhan Pamuk ile görüştü.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn, yazar Orhan Pamuk’u ziyaret etti.


Rehn, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Atatürk Havalimanı’nda yaptığı görüşme ve ortak basın açıklamasının ardından yazar Pamuk’un Cihangir’deki evine geldi.


Burada yaklaşık 1,5 saat görüşen Rehn ile Pamuk, birlikte binanın kapısına çıkarak basın mensuplarına açıklamada bulundular. Konuşmasına, “Kitaplarını okuduğum dostum Orhan Pamuk ile görüştüm” diye başlayan Rehn, şunları söyledi:


“Avrupa içerisinde Türkiye’nin rolünün daha nasıl ileriye götürüleceği konularını görüştük. AB’nin fikir ve ifade özgürlüğü ile ilgili ilkelerinden söz ettik. Orhan Pamuk ile bundan sonra da toplumu, tarihi konuşmak için bir araya gelmeye devam edeceğiz. Aynı zamanda sivil toplumla ilgili konuştuk. AB’ye yakın olmanın yollarından birinin de sivil toplum olduğunun farkındayız. Müzakere sürecinde bu da son derece önemli bir konu olacak.”


Bir gazetecinin, “Orhan Pamuk’la ilgili Türkiye’de devam eden davayla ilgili algılamanız nedir?” şeklindeki sorusu üzerine Rehn, şu karşılığı verdi:


“Fikir özgürlüğü konusundaki ilkeleri, tam da Avrupa’nın odaklandığı önemli değerler olan fikir ve ifade özgürlüğünü konuştuk. AB’ye girecek herhangi bir ülkenin, Avrupa’nın en önemli ilkelerinden biri olan fikir ve ifade özgürlüğüne mutlaka saygı duyması gerekir. Herkesin her zaman Orhan Pamuk ve onun gibi düşünenlerin görüşlerine katılması gerekmiyor. Ama ötekilerin de medyada çalışanların da düşüncelerini özgürce ifade etmeleri gerekir. Avrupa değerlerine saygı duyan bir ülkede fikir özgürlüğüne saygı duyulması gerekir.”


Yazar Orhan Pamuk ise bir gazetecinin, “Hakkınızda devam eden davayla ilgili görüştünüz mü?” şeklindeki sorusu üzerine, “Benim davamdan söz etmedik. Genel olarak Türkiye’deki insan haklarından söz ettik. Benim davam, beni çok endişelendiren bir şey değil. Ama Türkiye’deki demokrasi, insan hakları, düşünceyi söyleme özgürlüğü, hepimiz için çok önemli bir ayrıntı” diye konuştu.


AB’den çıkan son kararın Türkiye için çok olumlu olduğunu vurgulayan Pamuk, “Türkiye’deki demokrasi, insan hakları, düşünceyi ifade etme özgürlüğü önündeki bazı pürüzler de kısa zamanda kalkacaktır” dedi.


Bu arada AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn, ziyarete Orhan Pamuk’un bazı kitaplarıyla geldi. Pamuk, Rehn’in getirdiği kitaplarını imzaladığını söyledi.
 

1025420cookie-checkRehn, Orhan Pamuk ile görüştü.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.