İrlanda seçmeni AB Anlaşması'nı reddetti

Avrupa Anayasası'nın yerini alacak reform anlaşmasının yürürlüğe girmesi için bütün üyelerin onayı şart


Referandum sonuçları henüz resmileşmedi. Ancak Adalet Bakanı Ahern, seçim bölgelerinin ezici çoğunluğunda "Hayır" oylarının önde gittiğini söyledi.


Daha önceki saatlerde Lizbon Anlaşması konusunda yapılan referandumdan alınan ilk sonuçlar da, İrlandalıların anlaşmaya "Hayır" dediğini gösteriyor.


İrlanda Cumhuriyeti'nin Avrupa Bakanı Dick Roche, ilk sonuçların "Evet" kampı açısından çok da parlak olmadığını söyledi.


Belli başlı tüm partiler gibi "Evet" kampanyası yürüten İşçi Partisi'nin Genel Başkan Yardımcısı Joan Burton da aynı kanıda olduğunu belirtti.


İrlandalar dün Lizbon Anlaşması'nın akıbetinde büyük rol oynayacak referandum için sandık başına gittiler ancak katılım düşük oldu.


Referandumun sonucunun bir kaç saat içinde açıklanması bekleniyor.


Dublin'deki muhabirimiz katılımın yüzde 40'larda kalmış olabileceğini söylüyor.


Lizbon Anlaşması, Avrupa Birliği'nin işleyişine dair büyük ve kapsamlı değişikler getiriyor; birliğin karar ve icra mekanizmalarını, ilkelerini, önceliklerini ortaya koyuyor.


Anlaşma ayrıca birliğin bir başkanı ve çok daha yetkili bir dışişleri sorumlusunun olmasını da öngörüyor.


Anlaşmanın hayat geçmesi için tüm üye ülkelerin onayını alması gerekiyor. Lizbon Anlaşması'nı referanduma sunan tek Avrupa Birliği ülkesi İrlanda.


Yaklaşık üç milyon İrlandalı oy kullanma hakkına sahip. Bunlardan kaçının sandık başına gitmeye zahmet edeceği, Lizbon Anlaşması'nın akıbetini belirleyecek.


Geçtiğimiz hafta yapılan bir kamuoyu yoklamasında "hayır" oylarının arttığı görülmüştü.


"Evet" kampanyası, bu kamuoyu sonuçlarının açıklanmasının ardından ibrenin kendi lehlerine döndüğünü söylüyor.


"Evet" kampanyası bu karmaşık anlaşmayı pazarlayacak açık bir mesaj bulmakta oldukça zorlandı.


Eğer İrlanda'dan "hayır" oyu çıkarsa, Avrupa Birliği yeni bir krize sürüklenecek. Zira Avrupa Anayasası yedi yıl süren müzakerelerin ardından 2005 yılında Fransa ve Hollanda'da reddedilmiş üzerinde yapılan değişikliklerle Lizbon Anlaşması ortaya çıkmıştı. (BBC)


 


 

813150cookie-checkİrlanda seçmeni AB Anlaşması'nı reddetti

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.