‘Rusların zamanından da kötüyüz’

The Independent on Sunday Afganistan’ın Helmand eyaletinde bir grup Taleban ile yaptıkları mülakatı yayınladı.

Zahir adlı bir savaşçı bütün eyatte en fazla 100 kişinin Kabil’deki merkezi hükümet için çalıştığını geri kalan hemen tüm erkeklerin Taleban saflarında olduğunu ileri sürüyor.

Zahir şunları söyledi:

“Herkes silaha sarıldı; yapacak başka şey yok çünkü. Yabancılar ilk geldiklerinde belki ülkeyi imar ederler diye ümit ettik ve bekledik ama geçen beş yılda hiç bir şey yapmadıkları gibi masum insanları öldürüp, ülkemizi işgal ettiler. Artık cihad boynumuzun borcu oldu”.

Gazeteye göre, Taleban savaşçısı köylüler dağlarda bombardımanla yerle bir edilen evler altındaki cesetleri toplamaya bile korkuyor.

Gazete Zahir’in şu değerlendirmesini aktardı:

“Yabancılar çölün ortasında yerleştikleri yerden ateş açıyor; Taleban geliyor diye istihbarat aldıklarında, bunu doğrulamaya zahmet etmeden, basıyorlar tetiğe. Kadınları, çocukları öldürüyorlar; hayvanların bile gözünün yaşına bakmıyorlar”.

Taleban savaşçısı köylülerin “yabancılar” olarak adlandırdıkları uluslararası güç üyeleri arasında ülke ayrımı yapmadıklarını kaydeden gazete, Devlet Başkanı Karzai için de “islamın adını kullanıyor ama kalben müslüman değil” dediklerini belirtiyor.

Gazete, 60 ila 70 yaşında olduğunu yazdığı, Gulam’ın ağzından da şunları aktardı:

“Ömrümün en kötü günlerini yaşıyorum. Rusların zamanından bile kötü haldeyiz. Ruslar bize iyi muamele ederdi; evlerimize girmezlerdi. Şimdi yabancılar evlerimize kadar giriyor, kadınlarımızı taciz ediyor ve masum insanları öldürüyor”.

1148630cookie-check‘Rusların zamanından da kötüyüz’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.