Rusya: Petrol ambargosu durumunda gazı keseriz

Rusya, petrol satışına ambargo getirilmesi halinde Almanya üzerinden Avrupa’ya ulaşan boru hattına verdiği gazı durdurma tehdidinde bulundu.

Başbakan Yardımcısı Alexander Novak, “Rusya petrolünün engellenmesinin, küresel piyasalara sonuçları felaket olur” dedi.

Novak, petrolün varil fiyatının 300 dolara çıkabileceğini iddia etti.

ABD, Avrupa Birliği ile Rusya petrolüne ambargonun görüşüldüğünü duyurdu.

Ancak, Rusya petrolüne büyük ölçüde bağımlı olan Almanya ve Hollanda olası bir ithalat yasağına açıkça karşı çıkıyor.

Avrupa Birliği, doğalgazın yaklaşık yüzde 40’ını, petrolün yüzde 30’unu Rusya’dan alıyor.

Devlet televizyonunda konuşan Novak Avrupa’nın Rusya petrolünün alternatifini kısa sürede bulamayacağını savundu.

Novak, “Bu yıllar sürer ve Avrupalı tüketiciler için yine de çok daha pahalı olur. En sonunda, bu adımdan en fazla onlar zarar görür” değerlendirmesini yaptı.

Rus siyasetçi, ambargo durumunda, misilleme olarak Kuzey Akım 1 hattına verilen gazın kesilebileceği tehdidinde bulundu.

Brent petrol, Pazartesi günü varil başına 139 dolar ile yaklaşık sok 14 yılın en yüksek seviyesine ulaştı; ertesi gün teslimat için toptan gaz fiyatları ise iki katından fazla arttı.

ABD HENÜZ KARAR VERMEDİ

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, ABD’nin Rus petrolünü yasaklayıp yasaklamama konusunda henüz bir karar vermediği belirtildi.

ABD, Rusya’dan günde 500 bin varil ham petrol ithal ediyor.

Toplam petrol ithalatı içinde Rus petrolünün payı yüzde 8 düzeyinde. Ancak, petrol tedarikindeki ufak bir değişiklik Amerikalılar açısından ciddi sonuçlar doğurabilir.

Beyaz Saray basın sekreteri Jen Psaki bugün düzenlediği basın toplantısında, Ukrayna’yı işgali nedeniyle Rusya’nın nasıl cezalandırılacağı konusunda tartışmaların sürdüğünü ve Rus petrolü hakkında yetkililer arasında iç tartışmaların devam ettiğini söyledi. BBC TÜRKÇE

 

2589490cookie-checkRusya: Petrol ambargosu durumunda gazı keseriz

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.