Salda Gölü koruma sınırındaki maden projesine mahkemeden iptal kararı!

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Burdur’un Yeşilova ilçesinde, Salda Gölü Özel Çevre Koruma Bölgesi’nin sınırında bulunan Niyazlar köyündeki krom madeninin kapasite artışı projesi için verilen ÇED Gerekli Değildir kararı yöre halkının açtığı dava sonucu Mahkemece iptal edildi…

Yeşilova’ya bağlı Niyazlar köyündeki devlet ormanında Zontaş Madencilik tarafından işletilen krom madeninin 16 milyon 400 bin metrekarelik ruhsat sahası bulunuyor. Günde 100 ton su kullanılması planlanan madencilik faaliyetine karşı yöre halkı dava açmıştı. Isparta 2. İdare Mahkemesi’nde görülen davada geçtiğimiz Haziran ayında proje sahasında bilirkişi incelemesi yapıldı. Mahkemenin görevlendirdiği uzmanlardan oluşan bilirkişi heyetinin hazırladığı raporda, maden işletme alanının genişlemesi için hazırlanan Proje Tanıtım Dosyası’nın yetersiz olduğu vurgulanarak madencilik faaliyetinin uygun olmadığı görüşüne yer verildi.

Salda’nın kumu
Yerli turistlerin popüler noktalarından Salda GölüImage caption: Yerli turistlerin popüler noktalarından Salda Gölü

YAYLALAR, SU KAYNAKLARI VE ORMANLAR TEHDİT ALTINDA

Yaylacılık faaliyetlerinin de sürdürüldüğü bölgedeki su kaynakları ve yaşlı orman dokusunun madencilik projesinden olumsuz etkilenecek olması yöre halkının tepkisini çekti. Türkiye Ormancılar Derneği’nin hazırladığı rapor, bölgedeki yaşlı karaçam ağaçlarının gen kaynağı olarak korunması gerektiğini ortaya koyuyor. Ancak biyolojik çeşitlilik açısından da oldukça önemli olan bu bölgede madencilik izni verilmesi Türkiye’nin arazi yönetimi konusundaki zaaflarını ortaya koyuyor. Günde 30 bin ton krom cevheri, 35 bin ton da atık malzeme çıkarılan maden işletmesinde kapasitenin 10 kat artırılması için hazırlanan projeye 29 Aralık 2022 tarihinde ÇED Gerekli Değildir kararı verildi.

MAHKEME HUKUKA AYKIRI BULDUĞU ÇED KARARINI İPTAL ETTİ

ÇED kararının iptali için açılan davaya bakan Isparta 2. İdare Mahkemesi, Salda Gölü’nü besleyen su kaynaklarının yok olmasına neden olacağını belirterek hukuka aykırı bulduğu kararı iptal etti. Mahkemenin iptal kararında, patlatmalı madencilik faaliyetlerinin yeraltı ve yerüstü su kaynaklarının su kalitesi ve miktarını olumsuz etkileyeceği vurgulanarak, “Proje Tanıtım dosyasında sahanın bitki örtüsünün doğru belirlenmediği, proje alanında bulunan ormanların yok edilmesi durumunda yerüstü ve yeraltı su rezervlerinin zarar göreceği, ormanın hidrolojik fonksiyonunun olumsuz etkileneceği ve Salda Gölü’nü besleyen su kaynaklarının yok olmasına neden olacağı, sahada bulunan endemik bitki türlerinin yok olmasına neden olacağı, tarımsal ve hayvansal üretimi olumsuz yönde etkileyeceği dikkate alındığında, dava konusu ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararında hukuka uygunluk bulunmadığı sonucuna varılmıştır” ifadelerine yer verildi.

16 MİLYON 400 BİN M2’LİK DEVLET ORMANI MADEN İÇİN AYRILDI

Yeşilova ilçesine bağlı Niyazlar köyünde 2014 yılından bu yana faaliyette olan krom madeni Zontaş Zonguldak Taşkömürü Mad. San. Ve Tic. A.Ş tarafından işletiliyor. Maden için verilen 16 milyon 400 bin metrekarelik ruhsat sahasının tamamı devlet ormanı vasıflı araziden oluşuyor.

ÖÇK İLAN EDİLEN SALDA GÖLÜ’NÜN KORUMA SINIRINDA MADENCİLİK

Maden işletmesinin genişlemek istediği alan, 2019 yılında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Özel Çevre Koruma Bölgesi (ÖÇK) ilan edilen Salda Gölü’nün koruma alanı sınırında bulunuyor. Doğal sit ve sulak alan vasıflarıyla korunamayan Salda Gölü, ‘daha iyi koruma’ amacıyla ÖÇK ilan edilmiş ve koruma sınırları Niyazlar köyünü de içine alacak şekilde genişletilmişti. Ancak ÖÇK statüsü, Salda Gölü havzasının daha iyi korunmasını sağlamaya yetmedi. Göl kıyısındaki Beyaz Adalar bölgesinde yoğunlaşan koruma çalışmaları, ÖÇK Bölgesi kapsamına giren diğer alanlarda aynı şekilde yürütülemiyor. Niyazlar köyündeki iki ayrı krom madeni işletmesi bunun çarpıcı bir örneğini oluşturuyor. Salda Gölü’nün koruma sınırları içerisinde mermer ve taş ocakları ile çeşitli gölet projelerinin bulunması, ‘doğal miras’ olarak UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alınması için başlatılan çalışmayı da boşa çıkaracak nitelikte olduğunu ortaya koyuyor.

 

2725640cookie-checkSalda Gölü koruma sınırındaki maden projesine mahkemeden iptal kararı!
Önceki haberRusya Dışişleri: Türkiye’nin İsrail-Filistin meselesinde garantörlük formülünü değerlendirmeye hazırız
Sonraki haberFed Başkanı Powell’dan faiz artışına yeşil ışık
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.