“Sansür yasası”nda değişiklik sözde kaldı

Dezenformasyon yasasının Adalet Komisyonu’ndaki görüşmelerinin ardından açıklama yapan basın meslek örgütleri: Sansür yasasında değişiklik sözde kaldı.

Dezenformasyonla mücadele adı altında Meclis’e sunulan sansür yasasının Adalet Komisyonu’ndaki görüşmelerinin ardından açıklama yapan basın meslek örgütleri, “İktidar partisi milletvekillerinin değişiklik önergeleri henüz görüşülmeye başlamasa da komisyon evrakına giren önergelerinde basın meslek örgütlerinin önerilerine yer vermedikleri, teklifte teknik düzenleme olarak bazı iyileştirmeler yapmayı hedefledikleri görülmüştür” dedi.

Basın Konseyi, Çağdaş Gazeteciler Derneği, Diplomasi Muhabirleri Derneği, Ekonomi Muhabirleri Derneği, Gazeteciler Cemiyeti, Haber-Sen, İzmir Gazeteciler Cemiyeti, Parlamento Muhabirleri Derneği, Türkiye Foto Muhabirleri Derneği, Türkiye Gazeteciler Sendikası, Türkiye Haber Kameramanları Derneği, tepkilere neden olan sansür yasasına ilişkin gelişmeler hakkında açıklama yaptı. Medya Dayanışma Grubu adıyla yapılan açıklamada, basın meslek örgütlerinin iktidar ve muhalefetten tüm parti gruplarıyla yapılan görüşmelerde ve Dijital Mecralar Komisyonunda eleştiri ve önerilerini dile getirdiği aktarıldı. Başta dezenformasyon bahanesiyle hapis cezası getiren 29. maddenin tekliften tamamen çıkarılması olmak üzere gazetecilrin haklarını ve toplumun ifade özgürlüğünü engelleyen, özgürlüklerimizi geriye götürecek düzenlemelere itiraz edildiği belirtilen açıklamada, “Ayrıca yasa teklifi sahiplerine bazı önerilerimiz de dile getirilmiştir. Bunlardan biri dezenformasyon konusunun ayrı bir yasa teklifiyle ele alınması ve bu çalışmalara gazetecilerin, meslek örgütlerinin, ifade özgürlüğü savunucularının katılımının sağlanması olmuştur. Bir diğer öneri basın kartlarıyla ilgili maddelerin yeniden yazılmasıdır. Burada da özetle, basın kartlarının verilmesinde ve alınmasında meslek örgütlerinin belirleyici olması, internette çalışan ya da serbest (freelance) çalışan gazetecilerin de basın kartı alabilmesi, haber sitesi vasfını yitiren internet sitesi çalışanlarının basın kartlarının iptal edilmemesi/kartın kişisel hak olduğunun belirtilmesi gerektiği vurgulanmıştır” denildi.

YASADA DEĞİŞİKLİK DEĞİL, TEKNİK DÜZENLEMELER GELDİ
Yasa teklifi sahibi milletvekillerinin teklifte yeni düzenlemelerle önerilere yer vereceklerini söylediği hatırlatılan açıklamada, “Bizler için hiç şaşırtıcı olmayan biçimde, ana komisyon olan Adalet Komisyonunun ilk görüşmelerinde olası revize etme sözlerinin tam olarak sözde kaldığı görülmüştür. İktidar partisi milletvekillerinin değişiklik önergeleri henüz görüşülmeye başlamasa da komisyon evrakına giren önergelerinde basın meslek örgütlerinin önerilerine yer vermedikleri, teklifte teknik düzenleme olarak bazı iyileştirmeler yapmayı hedefledikleri görülmüştür” denildi.

29. MADDEDE CEZA AZALTILABİLİR
Basın meslek örgütleri tarafından Adalet Komisyonunda kısa sürede de olsa söz hakkı alıp eleştirileri ve önerilerin anlatıldığını ifade edilen açıklamada, muhalefet milletvekillerinin de ısrarlı çabalarıyla AKP ve MHP milletvekillerinin 29. maddeyi revize edebileceklerini dile getirdikleri kaydedildi. Açıklamada, “Talebimiz ve ısrarımız yalan haber bahanesiyle 4 buçuk yıla kadar hapis cezası getiren, sadece gazetecilerin değil tüm toplumun ifade özgürlüğünü hançerleyecek olan bu maddenin tamamen geri çekilmesi yönünde olmuştur. Buna karşın iktidar cephesinden maddedeki hapis cezasının yeniden değerlendirileceği daha düşük bir cezaya ve belki para cezasına çevrilebileceği yönünde işaretler, duyumlar alınmıştır” denildi. (Ankara/EVRENSEL)

2613810cookie-check“Sansür yasası”nda değişiklik sözde kaldı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.