Sarıyer’deki kilise saldırısında 51 gözaltı

İstanbul’un Sarıyer ilçesinde dün Santa Maria Kilisesi’nde bir kişinin ölümüyle sonuçlanan silahlı saldırıyla ilgili olarak gözaltına alınanların sayısı 51’e yükseldi. DHA, saldırıyı gerçekleştiren şüphelilerden birinin silahının tutukluk yapması sonucu kaçtığını bildirdi.

DHA’nın haberine göre şüphelilerin olayda kullandıkları araç bir yıl önce Polonya’dan Türkiye’ye götürüldü, aracın bu süre içerisinde hiç trafiğe çıkmadığı belirlendi.

Gözaltına alınanların Tacikistan, Rusya ve Türkiye vatandaşı oldukları belirlendi. Şüphelilerden 23’ü sınır dışı edilmek üzere geri gönderme merkezine teslim edildi.

28 şüphelinin emniyetteki işlemleri sürüyor. Şüphelilerin ifadelerinin alınmasına başlandı.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İstanbul’un Sarıyer ilçesindeki Santa Maria Kilisesi’nde dün bir kişinin ölümüyle sonuçlanan silahlı saldırının iki failinin de yakalandığını duyurmuştu. Yerlikaya, faillerin DEAŞ’lı olduklarını değerlendirdiklerini söylemişti.

Ajansa konuşan, kilisenin avukatı Afşin Hatipoğlu, saldırıyı şöyle anlattı:

“Ayin devam ederken iki saldırgan kamuflajlı bir şekilde bu antreye geliyorlar. Ve kapıyı açıp içeriyi kontrol ediyorlar. Tam girmeye karar verdikleri anda başka bir kişi daha geliyor ve o kişiye kapıyı açıyorlar ayine girsin diye. Kapıyı açıp içeri aldıkları kişi o günkü kurban aslında. Onlar ayini bastıklarında önce rahmetliyi burada ne yazık ki katlediyorlar.”

IŞİD saldırıyı üstlenmişti
IŞİD, Telegram kanalından yaptığı paylaşımla saldırıyı üstlenmişti.

Önce sosyal medya hesabından bir açıklama yapan İçişleri Bakanı Yerlikaya, hayatını kaybeden kişinin isminin Tuncer Cihan olduğunu söyledi.

Daha sonra pazar akşamı İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde açıklama yapan Yerlikaya, “Zanlıların her ikisinin de yabancı uyruklu olduğunu ifade etmek istiyorum. Biri Tacikistanlı, diğeri Rusyalı olan bu iki yabancı uyruklu kişinin DEAŞ’lı olduklarını değerlendiriyoruz” dedi.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Zanlılar ve bağlantılarına yönelik soruşturma çok yönlü ve titizlikle sürdürülmektedir. Milletimizin huzur ve güvenliğine kasteden terör örgütlerine ve şer odaklarına asla fırsat verilmeyecektir” ifadesini kullandı.

Kilisenin güvenlik kameralarına da yansıyan saldırıda, yüzü maskeli iki kişi ayin esnasında kiliseye girdi ve Tuncer Cihan’ı ateş açarak öldürdü.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Santa Maria İtalyan Kilisesi Rahibi Anton Bulai ve Polonya’nın İstanbul Başkonsolosu Witold Lesniak ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un sosyal medya hesabından paylaştığı videoda Erdoğan, Bulai ile yaptığı görüşmede, “Şu an emniyet teşkilatımız bütün imkanlarıyla seferber durumda. Öyle zannediyorum ki kısa zamanda bu fail yakalanacaktır” dedi.

Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, saldırının gerçekleştiği esnada Polonya’nın İstanbul Başkonsolosu’nun da kilisede olduğunu söyledi.

HABERİN DEVAMINI KAYNAĞI BBC TÜRKÇE‘DEN OKUMAK İÇİN LÜTFEN LİNKİ TIKLAYINIZ
https://www.bbc.com/turkce/articles/cn0n33jprlgo

2752730cookie-checkSarıyer’deki kilise saldırısında 51 gözaltı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.