Schröder Merkel’i yakalamak üzere

Almanya basını nınerken seçimlere ilişkin yorumları şöyle:

Berliner Zeitung: SDP’nin partinin kaydettiği yaklaşık üç buçuk puanlık artış muhalefeti ürktüttü. Zira böyle giderse tek başına iktidar olma şanslarını kaybedebilecekler.
İktidardaki Sosyal Demokrat – Yeşiller koalisyonu ise, seçimden galip çıkmasalar bile, büyük değil küçük bir farkla kaybetmeyi umuyor.

Financial Times Deutschland: Schröder’in iktidarı Angela Merkel’e kaptırması durumunda göre Hristiyan Demokrat lider, vergi reformu önerileri iktidar tarafından sert bir şekilde eleştirilen gölge Maliye Bakanı Paul Kirchhof’tan vazgeçmeyi düşünebilir. Ancak bunu yaparsa, Sosyal Demokratların eleştirilerinin haklı olduğunu kabul etmiş olacak. Dahası otoritesi sarsılacak ve siyasette cesaret görmek isteyen Hristiyan Demokrat seçmeni kızdıracak.

Der Tagespiegel: Bu seçim Almanya tarihinin en garip seçimi olacak ve sonuçları da bir o kadar garip olabilir. Parlamentoda bundan sonra üç liberal, üç de sol parti olacak. Her iki siyasi görüş de böylesi bir çeşitliliği kaldırmayacak. Bu yeni dönemin bir hayli çalkantılı bir geçiş dönemi olacağı sonucuna varabiliriz.

Die Welt (İngiliz Lordlar Kamarası üyesi Ralf Dahrendorf): Yarıştaki partilerin birbirinden pek bir farkı yok ve özellikle iki büyük parti; Sosyal Demokrat Parti ve Hristiyan Demokrat Parti’nin ne farkı var ki? İkisi de sosyal pazar ekonomisini, Almanya’nın Avrupa Birliği ve NATO’daki rolünü savunuyor. Bu tablodan ya bir Sosyal Demokrat – Hristiyan Birlik Partileri koalisyonu, ya da Hristiyan Birlik Partileri ile Hür Demokrat Parti arasında bir koalisyon çıkacak. Ancak çoğu seçmen arada bir fark göremiyor ve muhtemelen haklılar.

İLGİLİ KÖŞE YAZISI: ALMANYA’DAN… Ozan Ceyhun / Unutmayalım, maç 90 dakika

1114180cookie-checkSchröder Merkel’i yakalamak üzere

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.