Sel felaketi üç yıl önce öngörüldü: Plan var, önlem yok!

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Antalya’da bir vatandaşın ölümüne neden olan sel afetiyle ilgili üç yıl önce hazırlanan senaryo adeta gerçek oldu. Aşırı iklim olaylarına karşı kırılganlığı yüksek olan kentte plan ve rapor var, önlem yok…

AFAD’ın 2021’de hazırladığı Antalya İl Afet Azaltma Planı’nda yer verilen selle ilgili senaryoda, Kepez ve Muratpaşa’da alt geçitlerin kullanılamaz hale geleceği, araçların sular altında kalacağı, bazı binaların zemin katları su altında kalarak ölü ve yaralıların olabileceği öngörüsü bulunuyor. İRAP raporunda 3 yıl önce öngörülen sel riskine karşı önlem alınmazken kent adeta sele teslim oldu. Halil Yıldız adlı bir vatandaş alt geçitte yaşamını yitirdi. Selden etkilenen mahallelerde temizlik ve hasar tespit çalışmaları ise sürüyor.

SELDE YAŞAMINI YİTİREN HALİL YILDIZ DEFNEDİLDİ

Antalya’da kuvvetli yağışın etkisiyle yaşanan sel Kepez ve Muratpaşa ilçelerinde birçok mahalleyi vurdu. Tarihi Kaleiçi’nde sur duvarları çöktü. Altgeçitlerin göle döndüğü kentte Halil Yıldız adındaki iki çocuk babası bir vatandaş yaşamını yitirdi. 47 Yaşındaki Halil Yıldız’ın cansız bedenine Kepez’deki Gazi Bulvarı’ndaki Gıyaseddin Keyhüsrev alt geçidinde ulaşıldı. Yıldız’ın cenazesi dün Varsak Yeni Mahalle Camii’nde kılınan cenaze namazının ardından toprağa verildi.

CENAZE TÖRENİNE VALİ VE BELEDİYE BAŞKANLARI KATILDI

Yıldız’ın eşi Dilek Yıldız’ın zor anlar yaşadığı cenaze törenine kentin eski Valisi olan İç İşleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, Antalya Valisi Hulusi Şahin, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü ile siyasi parti temsilcileri, milletvekilleri ve vatandaşlar katıldı.

SEL AFETİNE KARŞI PLAN VAR, ÖNLEM YOK

AFAD’ın 2021’de hazırladığı Antalya İl Afet Azaltma Planı (İRAP) raporunda yer verilen sel senaryolarında öngörülene benzer bir tablonun oluşması ise dikkat çekti. Raporda, kenti bekleyen sel afetleriyle ilgili iki ayrı senaryoya yer veriliyor. İlk senaryoya göre oluşacak muhtemele sonuçlar şöyle özetleniyor: “Akdeniz üzerinden gelen serin ve yağışlı havanın deniz üzerinden gelen nem etkisi ile beraber yoğunlaşması sonucunda 12 saat içerisinde 120 mm yağış düşmüş olup sonucunda Muratpaşa, Kepez ve Konyaaltı ilçelerinde yerel su baskınları oluşmuş, alt geçitler etkilenmiş, araçlar sular altında kalmış, bazı binaların zemin katları su altında kalmıştır. Az sayıda yaralının olduğu senaryoda selin meydana getirdiği zararın 500 bin lira civarında olacağı öngörülmüştür.”

EN KÖTÜ SENARYO GERÇEK OLDU

Sel afeti için yapılan çalıştay sonunda oluşturulan en kötü senaryo ise şöyle: “Akdeniz üzerinden gelen serin ve yağışlı havanın deniz üzerinden gelen nem etkisi ile beraber yoğunlaşması sonucunda 12 saat içerisinde 300 mm yağış düşmüş olup sonucunda Muratpaşa, Kepez ve Konyaaltı ilçelerinde yerel sel oluşmuş, alt geçitler kullanılamaz hale gelmiş, araçlar sular altında kalmış, bazı binaların zemin katları su altında kalmıştır. Ölü ve yaralıların da olduğu senaryoda selin meydana getirdiği zararın 2,5 milyon lira civarında olacağı öngörülmüştür.”

MERKEZ İLÇELER SEL AFETİNE EN YOĞUN MARUZ KALACAK BÖLGEDE

Geçmiş afetlere bakılarak hazırlanan raporda sele en yoğun maruz kalan ilçeler arasında merkez ilçeler anılırken Alanya, Kaş, Manavgat, Demre ve Finike ilçelerine de yer veriliyor. İncelenen 45 yıllık dönemde meydana gelen sel afetlerinin yüzde 55’inin son 10 yılda, yüzde 75’nin ise son 20 yılda meydana geldiği bilgisine yer verilen Antalya İRAP raporunda, “Bu da son yıllarda iklim değişikliğine bağlı olarak yağış rejiminde meydana gelen değişimin önemli bir göstergesidir. Yıllık toplam yağış miktarında artış olmamasına rağmen günlük toplam yağış miktarlarının arttığını ve şiddetli yağışların daha sık yaşandığını göstermektedir. Bu da sel afetlerinin sayısının, iklim değişikliğine bağlı olarak arttığını ve anlık şiddetli yağışlar nedeniyle sel afetlerine daha sık maruz kalınabileceğine işaret etmektedir” ifadelerine yer veriliyor.

Antalya’nın yaşadığı sel felaketiyle ilgili 3 yıl önceden hazırlanan planda öngörüler ve uyarılar olmasına rağmen yeterli önlem alınmaması felaketin göz göre göre geldiğine işaret ediyor.

Yağış sonrası tarihi surlar çöktü Foto, (Bülent Öner)
Tarihi surlar böyle çöktü. (Foto, Bülent Öner)
Suyla dolan altgeçitte yaşamını yitiren Halil Yıldız’ın cenaze törenide vali, başkanlar ve siyasiler katıldı
Muratpaşa Gebizli Mahallesi
Muratpaşa Gebizli Mahallesi
Kenti vuran sel felaketinde plazalar, dev blokların arası göle döndü
Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek sel felaketinin ilk gününde kent halkına geçmiş olsun mesajı verdi
Antalya’yı vuran selde vatandaşlar evlerinde mahsur kaldı

 

2757040cookie-checkSel felaketi üç yıl önce öngörüldü: Plan var, önlem yok!
Önceki haberİmamoğlu: 25 yılda tek bir kreş açmayan yönetim, şimdi kreş açmayı vadediyor
Sonraki haberİngiltere ekonomisi son çeyrekte yüzde 0,3 daraldı
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.