Skandal ifadelerle dolu ÇED kararına mahkemeden yürütmeyi durdurma çıktı!

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Turistlerin mermeri tercih edeceği, hayvanların da başka yerlerde yaşayabileceğinin savunulduğu mermer ocağı projesi için verilen ÇED Gerekli Değildir kararına mahkemeden yürütmeyi durdurma geldi…

Anamur ilçesine bağlı Korucuk köyünde açılması planlanan mermer ocağıyla ilgili verilen ÇED Gerekli Değildir kararının yürütmesi durduruldu. Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) ile Korucuk köylülerinin açtığı davaya bakan Mersin 2. İdare Mahkemesi, Mersin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün 30 Aralık 2019 tarihli kararını hukuka aykırı bularak yürütmesini durdurdu. Mahkemenin oy birliği ile aldığı durdurma kararında itiraz yolunun kapalı olduğuna hükmedilerek, “dava konusu işlemin hukuka aykırılığı saptandıktan sonra hukuk âleminde varlığını sürdürmesi, tüm işlem ve eylemlerin hukuka uygun olduğu karinesine dayanan hukuk devleti ilkesine aykırı bir durum yaratacağından ve işlemin yürütülmesi durumunda dava konusu alanda madencilik faaliyetlerine başlanılacağından, anılan işlemin uygulanmasında telafisi güç zararlar doğabileceği açıktır” ifadelerine yer verildi.

Mersin’in Anamur ilçesine bağlı Korucuk köyünde özel bir firma tarafından yaklaşık 100 hektarlık bir alanda açılmak istenen mermer ocağı için 30 Aralık 2019 tarihinde Mersin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı verildi. Karar, 6 Ocak 2020 tarihinde duyuruldu. Tamamı orman arazisi olan bölgede açılmak istenen mermer ocağının doğal alanların yanı sıra iki köyün tarımsal üretimini ve su kaynaklarını olumsuz etkileyeceğini savunan yöre halkı, kararın iptali için dava açtı.

MAHKEME, ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR KARARINI HUKUKA AYKIRI BULDU

Mersin Çevre Derneği (MERÇED) ile Korucuk ve Ovabaşı köylerinin muhtarlarının açtığı davaya bakan Mersin 2. İdare Mahkemesi, mermer ocağı için verilen ÇED Gerekli Değildir kararını hukuka aykırı bularak yürütmesini durdurdu.

YERALTI SULARI, TARIM VE ORMANCILIK  OLUMSUZ ETKİLENECEK

Temmuz 2020’de mermer ocağı açılması planlanan bölgede yapılan bilirkişi incelemesinin ardından konuyla ilgili uzmanlar tarafından hazırlanan rapora dayanan Mahkemenin yürütmeyi durdurma kararında, maden sahasının bulunduğu bölgenin yarı kurak bir iklime sahip olması ve eriyebilen kayaçların yaygın olmasından dolayı sınırlı bir yeraltı suyu dolaşımı söz konusu olduğuna dikkat çekilerek madencilik faaliyetinin yeraltı sularını olumsuz etkileyeceği belirtildi. Mermer ocağı projesinin bölgede özel bir değere sahip olan tarımsal üretimi ve ormancılık faaliyetlerini de olumsuz yönde etkileyeceği vurgulanarak, proje için verilen ÇED Gerekli Değildir kararında hukuka uyarlık görülmediği belirtildi.

MAHKEME KARARINA İTİRAZ YOLU KAPALI

Mahkemenin oy birliği ile aldığı yürütmeyi durdurma kararında itiraz yolunun kapalı olduğu da belirtilerek, “dava konusu işlemin hukuka aykırılığı saptandıktan sonra hukuk âleminde varlığını sürdürmesi, tüm işlem ve eylemlerin hukuka uygun olduğu karinesine dayanan hukuk devleti ilkesine aykırı bir durum yaratacağından ve işlemin yürütülmesi durumunda dava konusu alanda madencilik faaliyetlerine başlanılacağından, anılan işlemin uygulanmasında telafisi güç zararlar doğabileceği açıktır” ifadelerine yer verildi.

PROJE HAYATA GEÇERSE YILDA 31 BİN TON ATIK ÇIKACAK

Mustafa Çetin adlı girişimci tarafından açılmak istenen mermer ocağı için hazırlanan ve verilen ÇED Gerekli Değildir kararı verilen proje kapsamında ilk etapta 25 bin metrekarelik alanda yılda 52 bin ton blok mermer çıkarılacağı, 31 bin tonun üzerinde de ‘pasa’ adı verilen atık malzeme üretileceği belirtilmişti.

ÇED RAPORUNDA SKANDAL İFADELERE YER VERİLMİŞTİ

Faaliyet alanı içerisindeki fauna türleri geniş yayılımlı türler olup faaliyetin başlamasıyla beraber çevredeki arazilere doğru yöneleceklerdir” İfadelerine yer verilen ÇED raporunda turizm amaçlı otel, motel, site ve tatil köyleri gibi yatırımlarda doğal mermer kullanımında artış olduğu savunularak şu ifadelere yer verilmişti: “Bu gibi yatırımlarda doğal mermer kullanımı ile daha estetik bir görünüm verilmekle beraber turistlerin daha doğal ortamda tatil tercihlerine katkıda bulunulmaktadır. Turizm ülkesi olan ülkemizin bu yörelerinde doğal mermer kullanılmasına önem verilmelidir. Bu yörelerde hem doğallığı hem de modern yaşam tarzını ve çevreciliği doğal estetiklik ile birleştirerek harikulade projelerin geliştirilmesi turizme kesinlikle katkı sağlayacağı düşünülmelidir.”

İlgili haber için:

https://gazeteciyazaryusufyavuzblog.wordpress.com/2020/07/19/turistler-mermeri-tercih-edecek-hayvanlar-baska-yerde-yasayabilecek/

 

2484140cookie-checkSkandal ifadelerle dolu ÇED kararına mahkemeden yürütmeyi durdurma çıktı!
Önceki haberAlman ekonomisi korona yılında yüzde 5 daraldı
Sonraki haberABD’de yeni bir mutasyon: A20C-US
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.