İskoçya bağımsız olacak mı?

Bunun nedeni, İngiltere’nin Birleşik Krallık’tan ayrılması kampanyasına öncülük eden İskoçya Bölgesel Yönetimi Başbakanı Alex Salmond ile “Better Together” (Beraber Daha İyi) kampanyasının lideri İngiltere İşçi Partisi milletvekili Alistair Darling’in BBC’de dün akşam ikinci tartışmalarını yapması.

Tüm gazeteler, 5 Ağustos’ta Darling’in gölgesinde kalan Salmond’ın çok daha iyi bir performans gösterdiğinde hem fikir. Guardian gazetesinin yayından hemen sonra yaptırdığı anket de, bu sonuca işaret ediyor.

Financial Times gazetesi, Salmond’ın programda bağımsızlık fırsatının asla bir daha gelmeyebileceğini söyleyerek İskoçlara dramatik bir çağrı yaptığını ve “Ülkemizin geleceğini kendi ellerimize alma zamanı geldi. Bizim zamanımız geldi ve buna iki elle sahip çıkalım” dediğini aktarıyor.

Gazete, Salmond’ın bağımsızlıktan sonra İskoçya’nın İngiliz para birimi sterlini kullanmaya devam edebileceğinde ısrar ettiğini, İngiltere’nin buna izin vermemesi halinde B planının ne olacağına “Üç B planım var. Üç al bir öde” diye esprili bir yanıt verdiğini yazıyor.

Salmond, Euro, yeni bir para ya da Panama’nın tek taraflı olarak ABD doları kullanması gibi kendilerinin de tek taraflı olarak sterlini kullanmaya devam edebileceğini söyledi.

Financial Times’a göre son tartışma anketlerdeki farkı kapatmak için yaşamsal önem taşıyordu. Zira anketlerde bağımsızlık yanlıları 13 puan geride.

Daily Telegraph da, eski İngiltere Maliye Bakanı’nın Salmond’ı İskoç çocuklarının geleceğiyle kumar oynamakla suçladığını belirtiyor. Gazeteye göre Darling, İskoçya’nın Kuzey Deniz’indeki petrol ve doğal gaz rezervlerine bel bağlayacak İskoçya’nın kamu harcamalarının petrol fiyatlarındaki dalgalanmalardan olumsuz etkileneceğini söyledi.

851760cookie-checkİskoçya bağımsız olacak mı?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.