Sınıf katılımını cesaretlendirme

Onlar soru sordukları zaman,  bir konuyu kendi kendilerine anlamalarını arttırmak için bilginin nasıl elde edileceğini öğrenirler.


Sınıf katılımı, aynı zamanda, öğretmenler için   değerli bir öğrenme aracıdır. Öğrencilerin soruları  aracılığıyla, neyi anlamadıklarını öğrenirsiniz, ve talimatlarınızı  ona göre düzenleyebilirsiniz.


Bir grubun önünde  hemen konuşmak birçok yetişkine kolaylıkla gelmez, bununla beraber, sınıf içinde çekinmeden açıkça söylemek,  birçok öğrenci için bir mücadeledir.  O mücadele, yöntemlerin bir farklılığı içinde  sınıfta kendisine ait  manifestosu – soruları yanıtlamayı  istememek , yardım istememek, küçük grup faaliyetlerinde  çekinmeden açıkça söylememek,  neredeyse sınıfta  hiç konuşmamak — olabilir.


Bir öğretmen olarak, eğer  siz, onun katılmak için niçin gönülsüz olduğunu anlayabilirseniz, bir öğrenciyi çekinmeden açıkça söylemeye  teşvik ederek daha büyük başarılara sahip olacaksınız. Onun suskunluğu için neden ne olursa olsun, sizin rolünüz onu konuşmaya zorlamamaktır;  Böyle yapmak onu muhtemelen rahat konuşmaktan daha fazla suskun yapacak.  Sizin rolünüz , onun daha çok rahat, daha çok kendinden emin ve çekinmeden açıkça söylemesinin  daha az korku vermesini  hissetmesine yardım eden destekleyici, cesaret veren  bir iklim sağlamaktır.


NE YAPABİLEBİLİRSİNİZ


Öğrencilerin soru sormalarına cesaret veren bir iklim yaratın. Öğrencilere , onların soru sormalarını istediğinizi  açıkça belirtin. Sizin nerede açık olamayabileceğinizi belirterek onarın sorularının size yardım edeceğini belirtiniz. Aptal bir soru  gibi öyle bir şey olmayacağına  vurgu yapın ve bir sınıf arkadaşının sorularına öğrencilerin  alay etmelerine  izin vermeyeceğinizden emin olun.


Öğrencinin sorularını ve açıklamalarını ciddi bir şekilde alın. Öğrencinin bir soru sorma veya gönüllü bir cevap verme isteksizliği, bir güven yoksunluğuna göre olabilir. Onun katkıları için  saygı göstererek, ve onyn sorularına düşünceli cevaplar vererek,  katılması için cesaret kazanmasına yardım edin.  O konuşurken nezaketle dinleyin. Onu kesmeyin. Onun açıklamaları hakkında söylenecek, “O ilginç bir noktadır. Onun hakkında o tarzda hiç düşünmedim.  Veya  O, gerçekten yaratıcı bir fikirdir.”  gibi olumlu birşey bulmak için uğraşın.


Başarıyı garanti etmek için onun konuşma deneyimlerini  düzenleyin. Aşağıdaki stratejileri  dikkate alın:
1-Onun cevap verebileceğine güveniniz olan sorular sorun.
2- Belirli bir soru için onu ziyaret edeceğinizi sınıftan önce bilsin. Böylece bir cevap hazırlayabilir. Onu ziyaret etmeyi  planlarsanız, kaygıyı azaltmak için onu erken yapın.
3- O, cevap verdiği zaman, cesaret veren bir gülümseme ve olumlu ifadeler ile onun yorumlarını destekleyin.
4- Eğer siz bir soru sorarsanız, o  hatırlayamazsa veya  hiçbir şey söylemezse soruyu tekrar ifade edin (muhtemelen bir evet eya hayır biçiminde), veya  bir ipucu sağlayarak doğru cevaba doğru ona yol gösterin.  Veya onu, “O, zor bir soruydu” gibi birşey söylerken,  takılmaktan kurtulabilmesine izin verin ve ondan sonra devam edin.
Bir cevap için beklerken sabırlı olun. Öğrencinin, fikirlerini organize etmesi ve bir yanıt hazırlaması için  normalden daha çok zamana ihtiyacı olabilir. Sonuç olarak, o bir soruya  cevap vermeye ilişkin  yavaş olabilir.  Eğer öyleyse, bir cevap beklerken ona, genellikle yaptığınızdan biraz daha uzun  fazladan zaman verin. Eğer diğer öğrenciler cevap vermek için gürültü ediyorsa, onların da sabırlı olmasını isteyin.


Sınıfın katılımını gözlemleyin. Gözlemleme, kimin  katıldığını kimin  katılmadığını belirlemenize yardım edecek ve belirli bir öğrencinin ilerlemekte olup olmadığını öğreneceksiniz. Öğrenci katılımının kayıtlarını tutmanın basit bir yolu, masanız üzerinde hazır bir çizelgeyi  tutmanızdır ve katılan o öğrencilerin adlarının  karşısına onay işareti yerleştirmenizdir.


Özel olarak onunla konuşma zamanı alarak, konuşma yeteneklerini  uygulaması için öğrenciye fırsatlar sağlayın. Fikir,  öğrenciye bir kişiyle konuşurken daha rahat hissetmesine yardım etmektir, dolayısıyla zaman içinde,  o bir grup karşısında çekinmeden açıkça konuşarak daha fazla güven hissedecek. Onun hoşlandığı  faaliyetler ve ilgiler hakkında onunla arada sırada konuşmak için birkaç dakika bulun. Veya o bir sanat projesi veya yazma ödevi yaptığında  onunla konuşun. Sorular sorun, böylece ne yaptığını açıklayabilir, fakat soruların gözdağı vermediğinden  emin olun.


Öğrenciye konuşma gerektiren sorumluluklar verin. Öğrenciyi , o sorumlulukları üstlenmesi için hafifçe dürtmek zorunda olabilirsiniz, fakat onları başarılı bir şekilde yapabileceğine güveniniz varsa  biraz sıkıştırmaya tereddüt etmeyin. Örneğin bir sınıf  habercisi,  bir öğretmen yardımcısı, bir akran öğreticisi, veya onun aşina olduğu bir konu üzerinde çalışan küçük bir grubun lideri  olması için onu cesaretlendirebilirsiniz.  Görev ile mücadele etse bile onun performansını övmek için emin olun.


Bir konuşma veya dil sorununu açığa vurmak için öğrenciyi gözleyin. Bir öğrenci sınıfta  çekinmeden açıkça konuşmak için isteksiz olabilir çünkü onun düşüncelerini kelimeler içine koymasında bir konuşma  kusuruna veya  güçlüğüne sahiptir. Genellikle açık bir şekilde dile getirme sorunlarını , öğretmenler kolaylıkla açığa çıkarabilir, bununla beraber, bir dil kullanımında güçlükler, teşhis etmek için daha zor olabilir. Eğer gözlemleriniz bir iletişim sorunu önerirse, onu,  bir değerlendirme yapmak isteyebilecek okulunuzun dil-konuşma uzmanının dikkatine getirin.


*İngilizce Öğretmeni Çevirmen Yüksek Mühendis Naim Uygun tarafından  Dr. Ken Shore ‘un makalesi İngilizce’den  çevrilmiştir.
Web Sitesi: http://www.pekiyi.150m.com     
E-posta: [email protected]


 

704690cookie-checkSınıf katılımını cesaretlendirme

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.