Son 40 yıldır ilk kez: The New York Times çalışanları greve gitti

The New York Times gazetesi çalışanları son 40 yıldır ilk kez greve çıktı. Sendika ile gazete yönetimi arasındaki görüşmelerde anlaşma sağlanamaması üzerine 1100 çalışan 1 günlük greve başladı.

ABD’nin 171 yıllık gazetesi The New York Times’ta, çalışan gazeteciler greve gitti. Gazetenin haber servisini temsil eden sendika temsilcileri ile şirketin; ücret, sağlık ve emeklilik hakları konularında anlaşmaya varamaması üzerine yaklaşık 1100 çalışan grev kararı aldı. Bu gazete tarihinde son 40 yılda gerçekleşen ilk grev oldu.

The New York Times’ın sitesinde yer alan habere göre, gazetenin muhabirleri ve editörleri, sendikaları ile şirket arasındaki görüşmelerin uzadığını ve sınırlı ilerleme gösterdiğini söyleyerek bugün (8 Aralık) bir günlük greve başladı.

PEK ÇOK KONUDA ANLAŞMA SAĞLANAMADI
İşçi sendikası NewsGuild of New York (New York Haber Birliği Sendikası) ve The New York Times arasındaki sözleşme Mart 2021’de sona erdi ve o zamandan beri yaklaşık 40 pazarlık görüşmesi yapıldı. İki taraf ücret, sağlık ile emeklilik hakları ve diğer konularda anlaşmaya varamadı. Bunun üzerine 1100’den fazla çalışan 24 saat grev kararı aldı.

Sendika; haber servisinde, reklamcılıkta ve şirketin diğer alanlarında yaklaşık 1450 çalışanı temsil ediyor. The New York Times’ın haber merkezinde 1800’den fazla kişi çalışıyor.

“YÖNETİM 5 SAAT KALA MASADAN KALKTI”
NewsGuild, Twitter’dan yaptığı paylaşımında “Bugün adil bir anlaşmaya varmak için ne kadar gerekirse o kadar çalışmaya hazırdık, ancak yönetim beş saat kala masadan kalktı. Sendika üyeleri, resmen 24 saatliğine greve gidiyor. Ne kadar değerli olduğumuzu biliyoruz” dedi.

Sendika; gazete yönetiminin, doğum yardımlarını genişletme ve emeklilik planını iptal etme gibi birçok taleplerini kabul ettiğini ancak ücret yükseltmesi yapılması ve sağlık fonlarına daha fazla katkıda bulunulması gibi “en önemli önceliklerini” reddettiğini söyledi.

Gazete çalışanları ise okuyucularına perşembe günü gazeteyi almama ve internet sitesine girmeme çağrısı yaptı.

The New York Times Genel Yayın Yönetmeni Joe Kahn ise haber servisine gönderdiği yazıda sendikanın kararından hayal kırıklığına uğradığını söyledi.

KARŞILIKLI ZAM TEKLİFLERİ
Müzakerelerin en tartışmalı yönü ise zam oranı olarak belirtiliyor. NYT, sendika üyelerine sözleşmenin onaylanması üzerine yüzde 5,5 zam, 2023 ile 2024’te yüzde 3 zam ve sözleşmenin sona ermesinden bu yana zam yapılmamasını telafi etmek için geriye dönük yüzde 4 ikramiye teklif etti. Sendika ise yüzde 10 zam, 2023 ve 2024’te yüzde 5,5 zam ve yüzde 8,5 geriye dönük ikramiye önerdi.

Görüşmeler sırasında tartışılan diğer konular arasında işe dönüş politikaları ve şirketin çalışanlar için uyguladığı performans derecelendirme sistemi yer alıyor. Sendika, ağustos ayında yayımladığı bir çalışmada sistemin ayrımcı olduğunu söyledi. “Beyaz üyelerin en yüksek puanları alma olasılığı daha yüksekken, siyah ve hispanik üyelerin en düşük puan alma olasılığı daha yüksek” dedi.

Müzakere sürecinin en kısa sürede devam etmesi ve sonuca ulaşması bekleniyor. EVRENSEL

2652390cookie-checkSon 40 yıldır ilk kez: The New York Times çalışanları greve gitti

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.