Sırada Danimarka’nın ‘Hayır’ı var

Greens Araştırma Bürosu’nun yaptığı kamuoyu araştırmalarında, Danimarka halkının yüzde 39’dan fazlasının hayır oyu, yüzde 30’nun evet oyu kullanacaklarını ve yüzde 29,7’sininde şu anda belirsiz olduğunu açıkladı.

Greens Araştıma bürosu’nun nisan 2005’de yaptıkları araştırmada, halkın yüzde 34,3’nün evet, yüzde 26’sının ise hayır oyu kullanabilecekleri belirtilmişti. Mayıs ayı sonunda yapılan araştırmada, Fransa ve Hollanda’da ki referendum sandıklarından çıkan hayır oylarının, Danimarka halkını da etkileyebileceği belirtildi. Danimarka halkı 27 eylülde yapılacak referandumda AB Anayasası hakkında  kararlarını verecekler.

AB LİDERLERİNİN KRİZ TOPLANTILARI

AB Anayasası’nın Fransa’nın ardından Hollanda’da da reddedilmesinden sonra Avrupalı liderler gidilecek yönü belirlemek için toplantılar yapıyor.

AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, AB Dönem Başkanı Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker ve Avrupa Parlamentosu Başkanı Josepp Borrell, anayasa projesinin onay sürecinin askıya alınamayacağını bildirdiler.

Ortak basın toplantısı düzenleyen Barroso, Juncker ve Borrell, çeşitli değerlendirmelerde bulundular. Barroso, “ciddi bir sorun yaşandığını” söylerken, Juncker ise, “AB artık insanların rüyalarını süslemiyor, insanlar AB’yi bugünkü haliyle sevmiyorlar” diyerek, bu konunun 16-17 Haziran’da, Brüksel’de yapılacak zirvede devlet ve hükümet başkanları tarafından ele alınacağını dile getirdi.

Onay sürecinin, AB üyesi 25 ülkeye göre son durum şu şekilde:

REFERANDUM YAPANLAR: Fransa ve Hollanda’da halk referandumda AB Anayasası’na hayır dedi.

REFERANDUM YAPACAKLAR: Yakın bir zamanda referandum yapacak olan  ülkeler ve referandum tarihleri kısaca şöyle; Lüksemburg (10 Temmuz 2005), Danimarka (27 Eylül 2005), Portekiz (Aralık 2005), İngiltere (2006 başları), Çek Cumhuriyeti (2006 ortası), İrlanda (tarih belirlenmedi), Polonya (tarih belirlenmedi).

PARLAMENTO ONAYI VEREN ÜLKELER: Parlamento yoluyla onay alan ülkeler
Fransa’ ve Hollanda’da referandumla reddedilen AB Anayasası, bugüne kadar 9 ülkede parlamento tarafından onaylandı. Litvanya (11 Kasım 2004), Macaristan (20 Aralık 2004), Slovakya (1 Şubat 2005), İspanya (20 Şubat 2005), İtalya (6 Nisan 2005), Yunanistan (19 Nisan 2005), Slovakya (11 Mayıs 2005), Avusturya (25 Mayıs 2005) ve Almanya (12/27 Mayıs 2005) gibi ülkeler parlamento yoluyla AB Anayasası’na evet dediler.
 
PARLAMENTO ONAYI BEKLEYEN ÜLKELER: Belgeyi ilerleyen tarihlerde parlamento yoluyla onay sürecine sokacak olanlar ise Belçika, Estonya, Letonya, Kıbrıs Rum Kesimi, Malta, Finlandiya ve İsveç.

1107800cookie-checkSırada Danimarka’nın ‘Hayır’ı var

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.