Su tasarrufu yapmayana ceza

Su sıkıntısı nedeniyle bira imalatının bile yasaklandığı 1930’dan bu yana Sydney en kötü su krizi yaşıyor. NSW Hükümeti, bu hafta içinde su kısıtlaması rejimi ve rejime uymayanlara verilecek cezaları açıklayacak. Hükümet aynı zamanda tasarruflu su kullanımı konusunda medya aracılığıyla geniş bir eğitim kampanyası başlatıyor. Eğitim kampanyası bulaşık makimesi, çamaşır makinesi kullanarak su ısraf edenleri ve yüzme havuzunu dolduranları hedefleyecek.

Sydney’in günlük su tüketiminin  yüzde 25’i bahçe sulamasına gidiyor. Bahçe sulayanlar bundan sonra belirli günlerde bir saat bahçe sulayabilecek. Otomatik bahçe sulama sistemlerinin kullanımına uygulanan yasak sürecek. 

Sydney’in su ihtiyacını karşılayan ana kaynak olan Warragamba Barajı’nda su seviyesi yüzde 40’ın altına düştü. Barajın su toplama alanı olan Sydney’in batısında kısa gelecekte ciddi bir yağış beklenmiyor. Kimi uzmanlar, kış sonunda barajdaki su seviyesinin yüzde 30’un altına düşebileceği tahmini yapıyor. City of Goulburn suyunun ise 6 hafta sonra tükeneceği kaydediliyor.

Energy and Utilities Bakanı Frank Sartor, yasak ve sıkı su rejiminin 1 Temmuz’dan itibaren uygulamaya gireceğini, bu süre içinde Sydneylilerin tasarruf etme yöntemleri ve yeni uygulamalar konusunda bilgilendirileceğini söyledi.

VİCTORİA KAĞIT DA GERİ DÖNÜŞÜM ŞAMPİYONU

Öte yandan Victoria, adanın kağıt “geri dönüşüm-recycling” şampiyonu oldu. Victorialılar’ın dünyanın en iyi kağıt tasarrufu yapan halkı olduğu ortaya çıktı.

Publishers National Environment Bureau’nun her yıl yaptığı anket çalışmasının sonucuna göre geçen yıl Victoria’da satılan gazetelerin yüzde 80’i, yeniden kullanım için “recycle” olarak kağıt fabrikalarına geri döndü. Victoria Çevre Bakanı John Thwaites, geçen yıl kullanılan kağıtların yeniden kullanım için geri dönmesinde görülen artışın, Victoria’yı bu konuda dünyanın bir numarası haline getirdiğini söyledi.

Bakan, elde edilen sonucun, Victorialıların çevre korumaya verdiği değeri kanıtladığını söyledi. Bakan, “Yalnız Victoria değil, Avustralya, yüzde 74.5 geri dönen kullanılmış kağıt oranı ile dünyada başı çekiyor. Victoria’da, Avustralya’nın birincisi” dedi.

Avustralya’da geçen yıl satılan 772 bin ton gazetenin 575 bin tonu, çöpe gitmekten kurtarılarak yeniden işlendi. 208,000 ton gazette satılan Victoria’da yeniden işlenmek için kağıt fabrikalarına giden okunmuş gazette oranı 2003’de yüzde 77’den geçen yıl yüzde 80.3’e yükseldi.

Bakan alınan sonucun eğitim, recycle bidonlarının iyi organizasyonu ve halkın bilinçli çabasının ürünü olduğunu söyledi. Birçok belediyelerden gelen raporların recycle uygulamasında yüzde100’e varan başarı grafiği çizildiğini gösterdiğini kaydeden bakan, yeni uygulamaya konan sistemin çok başarılı olduğunu kaydetti.

 

1107810cookie-checkSu tasarrufu yapmayana ceza

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.