İsrail Türk yardım gemisini vurdu

Yardım gemileri dün Kıbrıs açıklarından yola çıktıklarında Gazze’de heyecanlı bekleyiş vardı. Gazze limanı Türk bayraklarıyla süslenmişti, teknelere İsrail tarafından öldürülen Filistinlilerin resminin bulunduğu balonlar da asılmıştı. Filistinliler yardım taşıyan filoyu dört gözle bekliyordu, bando bile son hazırlıklarını yapmıştı.

Ancak beklenen olmadı. İsrail gemileri yol boyunca sürekli taciz etti, daha önce gemilere el koyarak içindekileri gözaltına alacağını açıklamıştı fakat İsrail kimsenin beklemediğini yaptı. Gece saat 04.30’da İsrail ordusu yardım filosuna operasyon düzenledi.

İsrail sularına 70 mil açıkta gerçekleşen saldırıda askerler helikopterlerden gemilere indirme yaptı ve silah kullandı.

Televizyonlara yansıyan görüntülerde bir helikopterden bazı askerlerin ellerinde silahla iple sallanarak gemiye indiği ve geminin iç taraflarına geçtiği görüldü.

Askerler gerçek mermilerle ateş açtı, 2 kişi yaşamını, 30 kişi yaralandı. İsrail televizyonları ise operasyonda en az 10 kişinin öldüğünü duyurdu. Ardından gelen haberlerde ise ölü sayısının 16’ya çıktığı açıklandı.

İSRAİL TV’LERİ: GÖZALTINA ALINANLAR HAPSE ATILACAK

İsrail televizyon ve radyo yayınlarında ölü ve yaralı sayısına ilişkin, İsrail kaynaklarına dayalı bir bilgi verilmezken, hep yabancı kaynaklara atıfta bulunulması dikkati çekti, ayrıca gemiye İsrail helikopterlerinden komandoların indiğine ilişkin, Türk televizyonlarından aktarılan görüntüler ekranlara getirildi.

İsrail televizyon kanalları, yaralananların Aşkelon’daki hastaneye sevkedildiklerini belirtirken, operasyonda yaralı askerler de bulunduğunu, bunlardan ağır yaralı birinin de Hayfa’ya nakledildiğini duyurdular.

Bu arada Kanal 10 televizyonu, gözaltına alınanların bir kısmının cezaevlerine konulması için hazırlıklar yapıldığına bültenlerinde yer verdi.

Televizyon ayrıca, Gazze Şeridi’nden botların denize açılmasını önlemek için, Gazze kıyılarının da tümüyle abluka altına alındığını kaydetti.

Kanal 2 televizyonu, gemidekilerin daha önce söyledikleri gibi pasif bir direniş içinde olmadıklarını, askerlere bıçak ve çubuklarla saldırdıklarını da ifade etti.

İSRAİL HABERLERE YASAK KOYDU

İsrail televizyonları ve radyoları, Ankara ve İstanbul’da protesto için toplanan kalabalıkları ve Ankara’daki İsrail büyükelçisinin Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldığını da haberlerinde duyurdular. Bu arada, İsrail’den şu ana kadar resmi bir açıklama yapılmadığı dikkati çekti.

İsrail radyosu, askeri sansürün, İsrail’deki hastanelere nakledilen ölü ve yaralılarla ilgili her türlü bilginin yayınına yasak koyduğunu bildirdi.

Radyo, en az bir İsrail hastanesine yaralıların nakledildiğine ilişkin bilgi edindiklerini belirtti ve başka bilgi vermedi. Birçok hastaneye yaralı kabulüne hazırlanmaları talimatı verildi.

GEMİLERLE İRTİBAT KESİLDİ

Daha önce insani yardım filosundaki gemilerden sadece ”Mavi Marmara” gemisiyle bağlantı kurulabilirken, şu an bu gemi ile de bir bağlantı kurulamıyor.

GEMİLERDE TÜRK MİLLETVEKİLİ DE VAR

Gemilerden birinde İsveç Meclisi’nde bulunan Türk Milletvekili Mehmet Kaplan da bulunuyor. Mehmet Kaplan’ın İsveç’te yaşayan ailesi ve yakınları, İsrail’in gemilere müdahale etmesinden sonra Kaplan ile telefon görüşmesi yapamadıklarını bildirdi.

Kaplan’ın, İsveç Çevre Partisi ile telefon görüşmesi yaparak İsrail askerlerinin gemilere müdahale etmeye başladığını ve gemilere girdiklerini haber verdiği öğrenildi.

Gazze’ye giden yardım filosundaki 6 gemiden 3’ünde insani yardım malzemesi, 3’ünde ise çeşitli ülkelerden yaklaşık 700 insani yardım gönüllüsü bulunuyor. Yardım gönüllüleri arasında 1976 Nobel Barış Ödülü sahibi Kuzey İrlandalı Mairead Corrigan Maguire, yaşlı bir soykırım tanığı, Avrupa ülkelerinden milletvekilleri ve gazeteciler de yer alıyor.

İSRAİL DIŞİŞLERİ: HAKLIYIZ

İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Danny Ayalon, yardım filosuna yapılan operasyonla ilgili olarak Kudüs’te basın toplantısı düzenliyor. Gemidekilerin yöntemi şiddetle oldu. Ölenlerin olmasını talihsizlik olarak değerlendiriyoruz.

Diplomatik yolları kullanarak onlarla anlaşmaya çalıştık. İnsani yardımın insani yönü yoktu. Eğer öyle olsaydı uygun kanallarla bize ulaştırırlardı. Amaçlarının Gazze’deki kuşatmayı kırmak olduğunu belirttiler. Gazze’deki kuşatmanın Hamas’tan dolayı gayet haklı bir sebebi var.

İnsani yardım olarak gösterilen yardımın insani olmadığını belirtmek istiyorum. Eğer öyle olsaydı bu yardımları önerilen doğru kanallardan gönderirlerdi. Biz onlardan bunu istedik. Hatta şunu söylediler; bu insani bir kampanyadır dediler ancak sık sık şunu söylediler. Amaçlarının ablukayı yıkmak olduğunu söylediler. Bu yasaldır, abluka yasaldır. Bu gemilerin yasadışı olarak Gazze’ye geçişlerine izin vermek binlerce kişinin ölümüne neden olan bölgeye geçmelerine neden olacaktı.

Sürekli yapılan çağrılardan sonra onlara ablukanın kaldırılmayacağını söyledik ama ne yazık ki organizatörler bu çağrılara kulak asmadılar. Barışçıl yoldan bu olayın kapanmasını sağlamadılar. Hiçbir egemen ülke buna izin vermez. Durumu sükunete çevirmek için tüm ilgili tarafları birlikte çalışmaya davet ediyoruz.

“SONUÇLARINA KATLANACAKSINIZ”

İsrail’in Filistin’e yardım götüren gemiler içinde sadece Mavi Marmara isimli Türk gemisine operasyon düzenlemesine ilk tepki Dışişleri’nden…

Gazze halkına insani yardım ulaştırmak arzusunu taşıyan ve aralarında yaşlı, kadın ve çocukların da bulunduğu çok sayıda ülkeden sivillere karşı İsrail Savunma Kuvvetleri tarafından güç kullanılması sonucunda, elde edilen ilk bilgilere göre en az iki kişinin hayatını kaybetmiş ve 30’dan fazla kişinin yaralanmış olmasını en ağır şekilde protesto ediyoruz.

İsrail masum sivilleri hedef alarak, insan hayatını ve barışçı girişimleri hiçe saydığını açık bir biçimde bir kez daha göstermiştir. İsrail’in bu insanlık dışı uygulamalarını şiddetle kınıyoruz. Açık denizlerde gerçekleşmiş, uluslararası hukukun ağır bir ihlalini teşkil eden bu müessif olay ilişkilerimizde telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğurabilecektir.

Tel Aviv Büyükelçiliğimiz tarafından sürdürülen girişimlerin yanısıra Bakanlığımıza davet edilen İsrail’in Ankara Büyükelçisi nezdinde bu kabul edilemez olay kuvvetle kınanmakta ve kendisinden acilen izahat talep edilmektedir.

Gerekçe ne olursa olsun, yalnızca barışçı faaliyetlerde bulunan sivillere karşı bu tür hareketlerin kabulü mümkün değildir. İsrail’in uluslararası hukukun ihlalini teşkil eden bu davranışının sonuçlarına katlanması gerekecektir.

Hayatını kaybedenlere Tanrıdan rahmet, kederli ailelerine başsağlığı ve sabır diliyor, yaralananlara acil şifa dileklerimizi iletiyoruz.

İSRAİL BÜYÜKELÇİSİNE İLETİLEN TALEPLER

Dışişleri Bakanlığına çağırılan İsrail Büyükelçisi Gaby Levy’ye Türkiye’nin talepleri anlatıldı ve yaralıların bir an önce gönderilmesi istendi.

İsrail’den filoda bulunan vatandaşların durumlarıyla ilgili ayrıntılı rapor istendi. Gemlerdeki diğer yolcuların Türkiye’ye gönderilmesi talep edildi ve uluslararası sularda müsadere edilen gemilerin serbest bırakılmasının beklendiği ifade edildi.

Türkiye’nin uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarının saklı tutulacağı açıklandı.

1245830cookie-checkİsrail Türk yardım gemisini vurdu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.