‘İsrail’i tehdit etmiyoruz’

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, İran’ın şimdiye kadar hiçbir ülkeyi, güç kullanmak ile tehdit etmediği vurgulandı. Açıklamada, İran’ın BM Güvenlik Konseyi’nin yayınladığı kınamayı da kabul etmediğinin altı çizildi.

”İsrail’in haritalardan silinmesini” isteyen İranlı lider Mahmud Ahmedinecad’ın sözleri Cuma günü BM Güvenlik Konseyi tarafından kınanmıştı. Kınama öncesinde Ahmedinecad, tüm dünyayı ayağa kaldıran “İsrail haritadan silinmeli” şeklindeki sözlerini Tahran’da düzenlenen gösteride savundu.

Ahmedinecad, sözlerinin doğru ve adil olduğunu söyleyerek, batıdan gelen eleştirilerin yersiz olduğunu iddia etti. Cumhurbaşkanı, Tahran’da on binlerce kişinin katıldığı İsrail ve ABD karşıtı gösteriye de iştirak etti. Göstericilerin “İsrail’e ölüm” “Amerika’ya ölüm” sloganları attıkları ve bayrakları ateşe verdikleri belirtildi.

ELEŞTİRİYE ELEŞTİRİ

İran Dışişleri Bakanı Manuşer Muttaki de sert uluslararası tepkileri eleştirdi. Muttaki, İran’ın zaten uzun zamandır İsrail’i tanımadığını, bunu da açıkça ifade ettiğini söyledi ve Ahmedinecad’ın yeni bir şey söylemediğini savundu.

İran radyosu konuyla ilgili yorumunda, Batı’nın İran’ın imajını lekelemek için mahsus abartılı tepki gösterdiğini kaydetti. İsrail hükümeti BM Güvenlik Konseyi’nin Ahmedinecad’ın açıklamaları üzerine acilen toplantı yapmasını talep etmişti. Dışişleri Bakanı Silvan Şalom’un ifadesiyle İsrail “geniş çaplı diplomatik taarruza geçme kararı” aldı.

Filistinlilerin başmüzakerecisi Saeb Erekat ”İsrail’i haritadan silmekten değil, Filistin devletini haritaya eklemekten bahsetmek gerektiğini” söyledi. (BBC)

1117230cookie-check‘İsrail’i tehdit etmiyoruz’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.