İsrailli bakandan Hamas’la temas önerisi

Koyu dindar Şas Partisinin lideri olan Yişai’nin bu gibi bir temasta bulunması İsrail hükümetinin ‘terör örgütü’ olarak gördüğü Hamas ile görüşmeme siyasetine aykırı olur.

Yişai’nin Şas partisi, İsrail’deki koalisyon hükümetinin en önemli ortaklarından.

Gilad Şalit, 25 Haziran 2006’da Gazze yakınlarındaki bir askeri karakola düzenlenen baskında Filistinli militanlar tarafından esir alınmıştı.

Geçen ay Hamas’ın siyasi lideri halid Meşal, o zamandan bu yana kendisinden haber alınamayan Şalit’in ellerinde olduğunu ve kendisine iyi muamele edildiğini söylemişti.

Yişai’nin Şalit’in özgürlüğü için görüşme önerisi; Meşal ile eski ABD Başkanı Jimmy Carter ile Suriye’de yapacakları görüşme öncesine rastlıyor.

Carter dün de bir Hamas heyetiyle Mısır’da bir araya geldi. İsrailli yetkililer bu tür bir görüşme için Carter’ın Filistin topraklarına geçişine izin vermeyeceklerini ifade etmişler, görüşme de bunun üzerine Kahire’ye nakledilmişti.

2002 yılında Nobel barış ödülünü alan Carter’ın, Hamas ile temasına, Hamas’ı terör örgütü kabul eden Bush yönetimi de tepki gösterdi.

Yönetimden yapılan açıklamada, bu gibi temasların barış sürecine fayda sağlamadığı kaydedildi.

Carter amacının müzakereler yapmak olmadığını; İsrail Filistin sorununun daha iyi anlaşılmasını hedeflediğini söyledi.

Carter İsrail’deki temasları sırasında Şalit’in ailesi ile görüşmüş ve serbest bırakılması çağrılarını Meşal ile görüşmesinde aktaracağını söylemişti.

Görüşmenin yapılacağı Suriye’de basın Carter’ın bu adımından övgüyle söz ederek; bu durumu barış yanlıların çabalarının hız kazanması şeklinde yorumladı. (BBC)

FOTOĞRAF: Şalit 2006 Haziran’ında kaçırıldı

1170190cookie-checkİsrailli bakandan Hamas’la temas önerisi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.