Sri Lanka’da atanan yeni başbakanın ilk işi: OHAL

Halk protestoları sonucu devlet başkanının istifa edip kaçtığı Sri Lanka’da geçici devlet başkanı olarak atanan Başbakan Ranil Wickremesinghe, olağanüstü hal (OHAL) ilan etti.
Sri Lanka’daki halk ayaklanmasından bir fotoğraf

Asya basınındaki haberlerde, ülkede gece geç saatlerde resmi gazete yayımlandığı kaydedildi.

Resmi gazetede, Wickremesinghe’nin önlem olarak ülke genelinde bu sabahtan itibaren OHAL ilan ettiği ifade edildi.

Buna göre, kamu güvenliği, kamu düzeninin korunması, toplum hayatı için gereken malzeme ve hizmetlerin sürdürülebilmesi için bu kararın alındığı belirtildi.

SRİ LANKA’DA NE OLMUŞTU?
Sri Lanka’da halk, 9 Temmuz’da Devlet Başkanı Rajapaksa’nın (fotoğraftaki) resmi konutu ve ofisinin bulunduğu yerleşke çevresindeki barikatları aşarak konut ve ofise girmişti. Yerleşkeye girilmesinin ardından Rajapaksa’nın oradan ayrıldığı ileri sürülmüştü. Devlet Başkanı Rajapaksa’nın 13 Temmuz’da istifayı kabul ettiği bildirilmişti. Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa’nın ülkeden kaçtığı doğrulandı. Rajapaksa askeri bir jetle ülkeyi terk ederek on yıllardır ülkeyi yöneten ailevi hanedanlığa son verdi. 15 Temmuz’da ise Rajapaksa’nın resmen istifa ettiği bildirilmişti.

Sri Lanka’da halk hareketinini yükselmesi temmuz ayı ile sınırlı değil. Tarihinin en büyük ekonomik kriziyle karşı karşıya olan ülkede halk, elektrik kesintilerinin günde 13 saati bulmasının ardından mart sonunda protestolarını yoğunlaştırmıştı. Sri Lanka Başbakanlık Ofisinin çevresinde 9 Mayıs’ta toplanan halk ile hükümet yanlıları arasında arbede yaşanmış, başkent Kolombo’da askeri birlikler göreve çağrılmıştı. Muhalefetin artan baskısı sonrası Başbakan Mahinda Rajapaksa, 9 Mayıs’ta istifa etmiş, kabine de feshedilmişti. Ülke çapında sokağa çıkma yasağı ilan edilmiş ve hükümet, eylemler sırasında “kamu malına veya başkalarına zarar veren herkese ateş açılması” talimatı vermişti. Ülke çapına yayılan protestolarda 8 kişi hayatını kaybetti, en az 250 kişi yaralandı.

2623150cookie-checkSri Lanka’da atanan yeni başbakanın ilk işi: OHAL

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.