Sudan’da yeni bir darbe girişimi: Başbakan ve bazı bakanlar gözaltına alındı

Kuzey Afrika ülkesi Sudan’da bir grup askerin ülkeyi yöneten koalisyon hükümeti ortağı partilerin liderlerini tutukladığı bildirildi.

Sudan’da, geçen eylül ayındaki başarısız darbe girişiminin ardından yeni bir darbe girişimi haberi geldi. Ülke medyası, askeri güçlerin dört bakanının ve iktidardaki konseyin bir sivil üyesini tutukladığını, başbakan Abdullah Hamduk’un ise ev hapsine alındığını duyurdu.

NTV’nin Al hadath Televizyonu’nun kaynaklarına dayandırdığı habere göre, Başbakan Hamduk ev hapsinde tutuluyor. İktidardaki askeri ve sivil temsilcilerin oluşturduğu konseyin bir sivil üyesi ve kabinenin 4 bakanının da askerlerce tutuklandığı belirtildi. İddiaya göre başbakan Abdullah Hamduk’un medya danışmanı da tutuklanan kişiler arasında.

Sudan Enformasyon Bakanlığı da Egemenlik Konseyi üyelerinden bazıları ve geçiş hükümetinin bazı bakanlarının ortak askeri güçler tarafından tutuklandığı bilgisini paylaştı.

DARBE GİRİŞİMİNE KARŞI PROTESTOLAR BAŞLADI
AA muhabirinin görgü tanıklarından edindiği bilgiye göre ise iktidardaki koalisyon liderlerinin gözaltına alınmasının ardından Hartum’daki bazı bölgelerde protestolar başladı. Gözaltılar sonrası başkent Hartum’da protesto gösterilerinin başladığı ve bazı yollarda göstericilerin lastik yakarak yolları trafiğe kapadığı kaydedildi.

Sudanlı siyasi partiler, darbe girişimi sonrası sivil itaatsizlik çağrısı yaparken Sudan Meslek Odalar Birliği ise halkı sokağa inmeye çağırdı.

Ülkedeki askeri hareketlilik sonrası internet ve telefon hatlarında kesintiler yaşanıyor.

Sudan’da, 21 Eylül’deki başarısız darbe girişiminin ardından meclisteki asker ve sivil temsilciler arasında gerilim artırmıştı.

2559630cookie-checkSudan’da yeni bir darbe girişimi: Başbakan ve bazı bakanlar gözaltına alındı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.