İsveç’te alkol tüketimi ürkütüyor

İsveç Televizyonu SVT’nin  habere göre, bu yılın ilk dokuz ayındaki alkol tüketimi,geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6 oranında arttı. Tek başına bira tüketimi ise yüzde 10’lara ulaştı.

Ülkedeki  alkol tüketimi oranının yıl sonuna dek yüzde 10’a ulaşması bekleniyor.

AB üyesi olan İsveç’te, başta Almanya olmak üzere diğer Avrupa ülkelerinden getirilen  alkol miktarına ise AB yasalarındaki  esneklik nedeniyle fazla bir sınırlama getirilemiyor.

AB ülkelerinden getirilerek kaçak yollardan ülkeye sokulan alkol miktarının ise açıklanan resmi istatistiklerin en az yarısı kadar olduğu tahmin ediliyor.

Alkol tüketiminin  halen toplumda önemli  bir sorun  oluşturduğu  İsveç’te ,18 yaşından küçük  olanlara sigara ve alkol satılması yasalarla yasaklanmış durumda. Alkollü içkiler, sadece devletin  gözetimindeki systembolaget adı verilen satış yerlerinde satılabiliyor. Büfelerde ve açık yerlerde ise, alkol oranı yüzde 3.5’u geçmeyen hafif bira satışına izin veriyor. Ancak, yüz 3.5 oranındaki biranın da 18 yaşından küçük  gençlere satılması suç sayılıyor. Systembolaget’lerde, alkollü  oldukları  anlaşılan kişilere ise içki satılmıyor.

AÇIK GAZETE: Başbakan Tayyip Erdoğan’a danışsınlar. Sanırız Erdoğan da “içkiyi pahalandırıp, vergileri artırıp tüketimi düşürün” diyecektir. Bir de “Türkiye’de biz yaptık ve alkölü yalnızca zengin içeceği konumuna soktuk ama sizde alım gücü iyi bu formül tutar mı bilmem” der herhalde…

 

1140180cookie-checkİsveç’te alkol tüketimi ürkütüyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.