İSVEÇ’TEN… Biz onlara ”Kürt” dedik..

Onlar  kendilerine Kürt demedikleri zamanlarda da biz onlara Kürt dedik.”dağ Türk’ü”, ”kart/kurt” da dedik, ama daha çok ”Kürt” dedik..

Büyük şehirlerimizi beton yığınlarına dönüştürürken onların kaba gücünden yararlandık. Ama, bir yandan da,“Şu inşaatta çalışanlar var ya, şu inşaata çalışanların  hepsi de Urfa’lı, Diyarbakır’lı Kürt” dedik.

İbrahim Tatlıses’in yaşamı, onlardan birinin arabesk destanıdır.

İnsan yerine koymadık, şehirlerarası otobüslerde çuvalların, denklerin üzerine oturttuk; koltukların arasına yerleştirilmiş alçacık taburelerde yer gösterdik..

Neden, adlarına ANAYASO şiirleri yazılan,kızamıktan  ölen çocukların, doktora yetiştirilemediği için doğumdan  yitip giden  kadınların  öyküleri hep Doğu ile ilgilidir?

“Komutan, şimdi onbaşı gelirse senin de ananı beller, benim de” diyen, Paşaların,  canlarını emanet ettikleri en güvenilir  yakın korumaları saf, yiğit   Memo’lara  ne oldu?

Sofralarına  kuru soğandan başka bir şey koymadık. Ama,“Kürt’ün biri ölmüş, kardeşi gelmiş, bakmış ki cebinde bir baş soğan var. Vay kardeşim, cebinde soğanın da varmış, sen nasıl ölürsün!” hikayelerini dilimizden hiç düşürmedik

En  disiplinsiz, arsız, uğursuz memurlarımızı sürgün yeri olarak onların üzerine gönderdik.Kızdığımız Bakanlık  çaycılarımızı  bile  “soluklarını  Hakkari’de aldırmakla”  tehdit ettik.

Benim, Ankara’da bir Fevziye Halam vardı; o da, “Ağaçtan maşa, Kürt’ten paşa olmaz” derdi.

İlk karşılaşmalarda hal  hatır peşrevinden sonra “Sen Kürt’sün değil mi?” deyiverdik.Ardından, “Benim çok Kürt arkadaşım var, ben Kürtleri severim” şeklindeki iki yüzlülüğümüzü sergiledik.

Benim adım, bir  uyuz keçi gibi  hep peşimden dolaşmıştır.

En olmadık yerlerde,” Sen Alevi’sin değil mi?” sorusuyla karşılaşmışımdır.

Bu soruya ne yanıt verilir.Ikına,sıkına:

“Annem, babam öyleymiş..” demişimdir.

“Ne demek, öyleymiş…”

Sözlerimden ”Alevi de, Kürt de değilim” anlamı çıkarılmış, gözlerinin içi parlamıştır.

Merak sahiplerinden çoğu da güya düşüncesi bana yakın kişilerdi:

“Yanlış anlama, aslında ben Alevileri  çok severim. Benim bir çok Alevi arkadaşım var.Siz, Türkiye’de laikliğin kalesisiniz”

Peh!..peh!..peh!..

Böylece, “devlet”i ve “laikliği”  koruma görevinde Alevileri de askerlerin yanında  konuşlandırmak istediklerini de anlamış olurdum..

Kendisini bir türlü ifade edemeyen, tarihsel süreç içinde sahip olduğu değerlere sahip çıkamayan,Şeyh Bedrettin’lerin, Börklüce Mustafa’ların yolundan yürümek yerine Cami ile Cemevi arasında sıkışıp kalan bu insanlar nasıl laikliğin “kalesi” olabilirlerdi, anlayamazdım.


Kürt’lerin yaşamında mayın hep vardı; jandarma dipçiği hep vardı.

 Dün şaki’ydiler,eşkıyaydılar,kaçakçıydılar; bugün terörist..

Ahmed Arif’in  “Pasaporta ısınmamış içimiz/Budur katlimize sebep suçumuz/ Gayri eşkıyaya çıkar adımız/Kaçakçıya, soyguncuya, hayına” dizeleri onların yazgısını özetler..

Ben, bu “şaki” lerin ilk yaşam öykülerini 1968’li yıllarda Hürriyet Gazetesi’nde okudum. Dağlarda geziyorlardı. Eşkıyaydılar, soyguncuydular, asiydiler.Koçero’ydu, Hamido’yu, Tilki Selim’di ,Ömer Bezek’ti  adları..

Bekir Yıldız, Osman Şahin onların romanlarını, öykülerini yazarak Yunus Nadi Ödülleri aldılar.

Beni en çok etkileyen röportaj ustam Fikret Otyam, onların diliydi.Otyam’ın  1969 yılında “Vay Kurban!”adlı  yazı dizisindeki bir cümlesi hala beynimde kazılıdır.Suriye sınırını geçmek isterken mayında parçalanmış  kaçakçıların cesetlerinin başında  gazeteci Fikret Otyam, Jandarma Komutanına şöyle seslenir:

“Yolumuz ölümde ayrılıyor komutanım;siz görev, diyorsunuz, ben zulüm!.”
.
O yıllarda,.Devletin radyosu  haber bültenlerini verirken  “Burası Türkiye radyoları “ diye başlardı.Kimse bu sunuştan rahatsız olmazdı.
.
Bedia Akartürk radyodan, “Karşıda Kürt evleri emmoğlu/Yayılır develeri / Kürd oğlu” türküsünü söylerken  kimse gocunmazdı.

Ankara Radyosu’ndan,Nuri Sesigüzel’in “Ah le Demo/ Vah le demo/ Ez Kurbane  bejne demo(ben senin boyuna kurban olayım) “ türküsü çalınırdı.

“Gelini gelini Kürdün gelini/ Saramaz oldum da ince belini” uzun havası  Kürde de Türk’e de aynı hüznü taşırdı.

Kürtler, AB sayesinde kendi dillerinde türkü söyleme hakkını kazandıklarında sevinirken, ben,içimden “Yahu, bu haklar bir zamanlar  zaten vardı”dedim.Tanrı, fukarayı sevindirmek için eşeğini kaybettirip geri buldururmuş..

***

Ortaokulun  bir ve üçüncü sınıfını Kadirli’de, ikinci sınıfı Ankara’da okudum.

Ankara Yenimahalle Yunus Emre Ortaokulu’na  gidiyordum.Tarih öğretmenimiz coşkuyla  Kurtuluş Savaşı’nı anlatıyordu:

“İlk Meclis’in Dersim’li Kürt  Mebusu Diyab Ağa kürsüye  çıktı:’Beyler, biz buraya kaçmaya mı geldik, yoksa kavga ederek ölmeye mi?’ dedi.”

Birden  ayağa fırladım:
“Öğretmenim, o Diyab Ağa benim akrabamdır..”

Öğretmenin sevinçle boynuma sarılmasını bekliyordum.
 Söylediklerimi hiç duymamışçasına:

“Otur yerine!”dedi.

Heyecanımı dindiremiyordum.Kalbim çarpıyor, etrafıma bakınarak arkadaşlarımın bu sözlerime nasıl bir tepki vereceklerini  bekliyordum.

Söylediklerim kimsenin umurunda  değildi.

Sadece yan sırada oturan yüzü çilli bir çocuk,kulağıma eğilerek, kimsenin duyamayacağı bir sesle fısıldadı:

 “Kürtlerin kuyruğu oluyormuş, senin de kuyruğun var mı?”

Şaşkınlıkla elimi arkama götürdüm,kuyruksuz  olduğumu  anlayınca derin bir nefes alarak halime şükrettim.

Aslında, Diyab Ağa akrabamız falan değildi.

Akrabamız olan kişi Dersim Mebusu iken idam edilen  Gangozade Hasan Hayri  Bey idi..Hasan Hayri (Tan) ile Cafer dedem amca çocuklarıydı.

Dedemin anlattıklarına göre,1920 Meclisi’nde Dersim 6 Mebusla temsil ediliyormuş..İlk Meclis’te toplam 72 Kürt  varmış.Lozan Anlaşması’nın  imzalanması aşamasında Atatürk, “Kürt Mebusları  Milli giysileriyle Meclise gelsin, Lozan’ı desteklediklerini bildiren bir açıklama yapsınlar” demiş. Hasan Hayri, başta olmak üzere Dersim Mebusları, diğer Kürt Mebuslarıyla birlikte  Lozan’ı destekleyen  bir açıklama yapmışlar…

Lozan Anlaşması’nın içeriği belli olduktan sonra, Hasan Hayri (Tan) ile Atatürk arasında bir tartışma yaşanmış.Hasan Hayri Bey, Lozan’da Dersim’e ve Kürtlere verilen sözlerin tutulmadığını söylemiş. Bir ara çok sertleşen tartışma sırasında Hasan Hayri Bey,Atatürk’e  tabanca çekmiş.Bu çıkışından dolayı İstiklal Mahkemesi’nde yargılanan  Hasan Hayri Bey, Atatürk’le aralarında geçen bu tartışma nedeniyle değil de Meclis’e yerel giysilerle gelme savıyla yargılanmış ve Kılık Kıyafet Yasası’na aykırı davranmak suçundan yargılanarak Elazığ’da  idam edilmiş..

Bunları kendisinden dinlediğim Cafer dedem, Sarız yöresinde sözüne çok güvenilir,tanınan bir tasavvuf  şairi idi.“Şu dünyanın devranına/ Aldanma, görül aldanma” ve “Yarim için ölüyorum/ Kimler ne der ise desin!” deyişleri ona aittir.Anlattığı olayların yakın tanığı idi.

Hasan Hayri Bey’in idamından sonra, dedemin babası İsmail Ağa, “Bunlar bizim kökümüzü kurutacaklar” diyerek çoluk çocuğunu almış, 1938 İsyanı’ndan önce Dersim’i terk etmiş..

Batıya doğru, atların, katırların sırtında günlerce yol aldıktan sonra, Sarız’ın  İncemağara  Köyündeki su kaynağının başında mola verirken  yörenin Avşar beyleriyle karşılaşmışlar. Aralarında geçen sohbetten sonra  Avşar beyleri,  İsmail Ağa’nın konacak bir yurt aradığını anlamışlar..

İyi silah kullanan  İsmail Ağa’nın omzundaki İngiliz filintasını gören Avşar beyleri’nin yüreklerinin yağı erimiş:

“İsmail Ağa,” demişler, “ biz de buralara Osmanlı’nın zulmünden kaçarak geldik. Anlaşılıyor ki, devran aynı devran.Bak, görüyorsun,sırtımızı Binboğa Dağları’na vermişiz, önümüz  uçsuz bucaksız sulak arazi..Gelin  size şu suyun başında ev yeri  verelim, tarla verelim. Zulme  karşı sırt sırta verelim, kirve olalım, dost olalım.İncemağara’nın toprağı size de yeter, bize de..”

O günden beri İncemağara Köyü’nde Dersim Kürdü İsmail Ağa’nın  dölleriyle Avşar dölleri bir arada sorunsuzca yaşayıp giderler.

 İsmail Ağa’nın büyük oğlu olan Dedem Cafer(Gango) Tan, 1970’li yılların ortalarında öldü.O’nun anlattıklarını dinledikten sonra içimden hep ,”Şu İsmail Ağa ne akıllı adammış.Zamanında çocuklarını da alarak Dersim’den ayrılmasaydı belki de dediği gibi, soyu kurutulacak, o soyun devamı olan ben doğmayacaktım.” diyerek, yaşıyor olmamdan dolayı garip bir sevinç duyardım.


Kürt sorununa çözüm arayışları her gündeme geldiğinde, Dedemin, Hasan Hayri Bey’le ilgili anlattıklarını anımsar,

” Acaba, Kürt sorunu bu günlere taşınmadan Lozan’da çözüme kavuşturulamaz  mıydı? Akan  bu kan, bu gözyaşı ta baştan önlenemez miydi?” demeden edemem…

***

1965 seçimlerinde,Tarık Ziya Ekinci  Kürt olduğunu söyleyerek  Türkiye İşçi Partisi’nden Milletvekili seçildi.

Devrimci Gençlik Federasyonu(DEV-GENÇ)’in  kuruluşunda Kürt gençleri de yer aldı.Kürtler, daha sonra, Devrimci Doğu Kültür Ocakları(DDKO) adlı ayrı bir örgütlenmeye gittiler.

O yıllarda, Cumhuriyet Gazetesi  başta olmak üzere Türkiye Solu Kürtlerin dostuydu.İlhan Selçuk ağabeyimiz, köşesinde İsmail Beşikçi’nin,Doğu Anadolu’nun Düzeni adlı Kürtleri anlatan sosyolojik çalışmasını  öve öve bitiremezdi. İlhan Selçuk, yazılarında, Beşikçi’den, Kürtlerin ağzıyla “Sari Hoce” diyerek söz  ediyordu.

Kürtlere sıcak bakan sol gruplardan biri de  Doğu Perinçek’in  Proleter Devrimci Aydınlık(PDA) grubu idi.12 Mart Sıkıyönetim Mahkemelerinde, Perinçek  ve arkadaşları,  Türkiye İhtilalci İşçi Köylü Partisi(TİİKP) Davası(SAVUNMA)’da Kürt sorununa şu cümlelerle ye veriyorlardı:

“TİİKP,Kürt Milletinin kaderini tayin hakkını kayıtsız şartsız savunur…TİİKP,Kürt milletinin isterse ayrı bir devlet kurma hakkını tanır”(İçindekiler.s.10-11)

Sol gruplar,12 Mart’tan sonra da Kürt sorununa yakınlıklarını sürdürdüler.O yıllarda  benim de içinde yer aldığım Aydınlık Grubunun  en temel  sloganlarından biri “Doğuda milli zulme son!” idi.

1973’lerde halkın “umudu” haline gelen Bülent Ecevit, en “Karaoğlan” olduğu, en barış güvercini uçurduğu  günlerde  bile  Kürtlere düşmandı.Mitinglerinde  atılan  “ Halklara özgürlük!”  sloganını duyar, duymaz  konuşmasını yarıda kesiyor,“Ben, üç- beş  bölücüye  pabuç bırakmam!Güvenlik görevlileri, o çapulcuları  alın oradan! Onları oradan alıp götürmediğiniz sürece ben bu alandan gitmem” diye bağırıyordu.

Ecevit, bir kez olsun o gençlerin ne istediklerini  anlamaya çalışmadı,“Gelin bakalım buraya, nedir sizin derdiniz?” diye sormadı.O günlerde, o gençlerle  iletişim kurulabilseydi, ne istedikleri anlaşılabilseydi  bu gün başka bir yerlerde, daha olumlu bir noktada olamaz mıydık?

Devleti yönetenler,Türk gençleri gibi, Kürt gençlerini de hiç bir zaman anlamadılar..

1980 darbesinden sonra Diyarbakır Cezaevinde  en ağır biçimiyle  uygulanan  baskı, zülüm ve işkenceler o gençlerden bir çoğunu sakat bıraktı, akıllarını oynattı. Geriye kalanlar ise  işkencelerle adeta genetik değişikliğe uğratıldı, birer Frankeştayn haline getirilerek dağlara salındı..


1984 yılında ilk PKK eylemleri başladığında , Başbakan Turgut Özal, tıpkı  1973’lerin Ecevit’i gibi “Bunlar, üç beş  baldırı çıplak çapulcu” dedi.

Uygulanan “Şiddete karşı şiddet”  politikası soruna çözüm getirmedi.

Tansu Çiller’in Başbakan, Doğan Güreş’in Genel Kurmay Başkanı olduğu yıllarda “Düşük yoğunluklu savaş” konsepti uygulandı. Tansu Çiller’in “Tak!” dediğini, Doğan Güreş, “Şak!” yerine getiriyordu.

JİTEM, “düşük yoğunluklu savaş”ın en önemli unsuruydu.

Devletin yanında yer almayan Kürt köylülerine insan dışkısı yedirildi.

YEŞİL (Mahmut Yıldırım) ve Abdullah Çatlı  bu konseptin en önemli aktörleriydi.Yurt dışındaki görevini “liyakatla” tamamlayan  Çatlı çetesi, içeriye de bir çeki düzen  vermesi için göreve çağrıldı.

Çetelerle  yetinilmedi. HİZBULLAH  adlı dini bir örgütlenmeye gidildi.”Bölücü terör”e karşı “dinci terör”le mücadele edilecekti.Çetelerin  ve Hizbullah’ın işlediği faili meçhul cinayetlerdeki  ölü sayısı binlerle ifade edilir hale geldi.İnsanlar, artık öğle vakti,cadde ortasında  ensesine  sıkılan tek kurşunla öldürülüyor. Sapanca Sapağı,  Kürt işadamlarının öldürüldüğü  bir cinayet sapağı haline geliyordu. Ancak hiçbir cinayetin failine ulaşılamıyordu.

Sürdürülen bu sinsi savaşın adı  artık “kirli savaş” tı…

Susurluk’taki trafik kazasında  ölen çete lideri Abdullah Çatlı, dönemin Başbakanı Tansu Çiller tarafından, “Vatan için kurşun atan, kurşun yiyen kahraman” ilan ediliyor,”Türkiye onlarla gurur duyuyor”du.

Bülent Ecevit, yıllar sonra,”ABD’nin Abdullah Öcalan’ı neden  Türkiye’ye verdiğini hala anlayamadığını” söylüyordu.

Biz anlatalım:

ABD İrak’ı işgale hazırlanıyordu.

Abdullah Öcalan, Orta Doğu denklemi içinde ne yöne gideceği  belli  olmayan  serseri  bir mayın  gibiydi.Talabani ve Barzani  çantada keklikti.Ama, Öcalan işgal sürecinde ters bir tutuma girebilir, ABD’nin işini zora sokabilirdi. Bir gün yeniden gerekebilir düşüncesiyle yok edilmek istenmiyordu. ABD için en uygun yol,yaşamasını güvence altına aldıktan sonra Öcalan’ı Türkiye’ye teslim etmekti. Şemdin Sakık ve Öcalan’ın art arda yakalanarak Türkiye’ye verilmesinin en önemli nedeni budur.

PKK’nın ilan ettiği ateşkesin de ABD’nin Irak’ı işgaliyle ilişkilendirmek mümkündür. ABD, Irak’ta köklü  bir düzenlemeye giderken  bölgede yeni kargaşalıklar, baş ağrıları istemiyordu.Türkiye ve PKK üzerindeki  gücünü kullanarak  ateşkesi sağladı.

Şimdiki hesaplar başlangıçtan farklı..

ABD, şimdi Türkiye’yi  Orta Doğu’daki  kaosun içine sürüklemeye çalışıyor.Tezkere olayında yaşadığı düş kırıklığını bir daha yaşamak istemiyor.

AKP iktidarı, İslami reflekslerinden dolayı  İran ve Suriye’ye karşı bir savaşa sıcak basmıyor.İstikrarlı  bir Türkiye’yi anaforun içine çekmek kolay olmaz.Ortalık öylesine karışmalı ki, ABD’nin işi kolaylaşsın,Türkiye olayların içine kendiliğinden sürüklensin..

Bu koşullarda PKK eylemleri yeniden başladı.

Türkiye’de şiddeti şiddetle bastırmak isteyen “şahinler” her zaman vardı.

Nevroz’dan önce YEŞİL’e, “Yata yata çok şişmanladın, haydi yeniden göreve başlayacağın günler geldi” dediler. Gazeteler, Yeşil’in,Nevroz’dan birkaç gün önce İstanbul’daki bir polis operasyonundan kıl payı kurtulduğunu yazdı. Böylece,öldü sanılan Yeşil’in sağ ve afiyette olduğunu da analamış olduk..

1990’lı yıllarda gördüğümüz film yeniden başa sarıldı, kuzu kuzu tekrar izliyoruz.Sahne aynı.. Aktörler aynı.. Figuranlar aynı…

Ama aynı olmayan bir şeyler var:

Dünya  artık 1990’ ların dünyası değil..

Heraklit’in dediği gibi, “Aynı suda  iki kez yıkanılmaz..”

Tansu Çiller’den sonra gelen iktidarlar Çeteleri küstürdü, onlara  yeterince sahip çıkamadılar.Bundan sonra ”Vatan için kurşun atan, kurşun yiyen” çeteciler zor  bulunur.

İdam cezası kaldırıldı.Artık “şöyle üç beş tanesini sallandırarak ” da  işi çözmek mümkün değil.

Yeni faili meçhul cinayetlerin  işlenmesine dünya kamuoyu  ve üyesi olmaya çalışılan  Batı Klübü  bir daha seyirci kalmaz..

Hizbullah, kağıt bir mendil  gibi kullanılıp atıldı, yeniden hizmete sokulması çok zor.
 
Bundan sonra ellerinde takaroz  silahıyla arkadan giderek insanları ensesinden vuracak  katil bulmak da güç.

Köylülere bir daha insan dışkısı yedirmek olanaksız..

AB o eski AB, Amerika o eski Amerika değil..

Adına Küreselleşme dedikleri bu zalim süreçte, artık işçinizin asgari ücretine,donunuzun  rengine bile karışıyorlar.

ABD’yi PKK’nın üzerine  salma gayretleri nafile bir çabadır. ABD, Orta Doğu denklemini PKK’sız çözmek istemiyor.

Bir gün bir aksilik olur, bir yerde çıkan bir olayda  daha çok çocuk ölür..

Bir bakarsınız atılan bombanın hedefi sapar, yerleşim bölgelerine gelir, siviller ölür…

Bir anda,AB ve ABD’li dostlar başta olmak üzere dünyayı karşınızda buluverirsiniz.

Ya da, hiçbir şey olmasa bile, hep sularına göre hareket etmediğinizde,günün birinde  “Yeter artık!” diyebilirler.

Birilerinin amacı adım adım böyle süreci hazırlamak.

Peki, ya sizin amacınız nedir?

12 Eylül darbesine  doğru  koşar adım gidilirken Bülent Ecevit’in bu günkü koşullarda da geçerli sayılabilecek bir sözü vardı:

BİR GÜN BİRİLERİ DÜDÜĞÜ ÇALAR VE OYUN BİTER..

Hamasi nutuklarımız,aslanmışız, kaplanmışız o gün bir işe yaramaz artık …

646610cookie-checkİSVEÇ’TEN… Biz onlara ”Kürt” dedik..

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.