İSVİÇRE’DEN… Depremzedelerin çığlığını duydum

26 Ekim 2005 tarihli İsviçre’nin en büyük tirajlı gazetesi olan Tages Anzeiger de baş sayfada bir yazı yayınlandı. Bu yazıyı Pakistan’da deprem bölgesine giden ve haberi oradan gönderen Manuela Kessler yazıyor. Yazının tamamını okuyunca tüylerim ürperdi. Bu yazıyı çevirip Açık Gazete’de dünyaya duyurmak istedim. Herkes karınca kararınca birşeyler yapmak istiyor ama yetmiyor.

Bildiğiniz gibi 8 Ekim 2005 tarihinde Pakistan’da 7,6 şiddetindeki deprem 1 dakika 19 saniye devam ederek 50 binin üzerinde insanın ölümüne neden olmuştur. Kurtarma çalışmaları çok zor şartlarda ve yetersiz olarak devam ederken bütün bölgelere ulaşıldığında ölü sayısının iki misline çıkacağından korkulmaktadır.

Ben sözü Pakistan’dan bütün dünyaya haykıran Manuela Kesslere bırakıyorum.

“Acı gerçek, doğanın insanları anlaması acıması, merhameti yok. Himalayaların eteklerinde yaşamak ve doğayla savaş çok zor. Depremde ölenleri kaybettik. Burada en az 100 binin üzerinde depremden dolayı evsiz, barksız, aç, susuz kalmış acil yardıma ihtiyacı olan insanlar var. Hava koşulları hergün biraz daha zorlaşıyor. 3 hafta sonra kesinlikle dondurucu soğuklar gelecek. Size sesleniyorum bütün dünya insanları, yardım elinizi çabuk tutun. Eğer biz bu insanlara kısa süre içinde yardım edemezsek, bunları göz göre göre ölüme terkedeceğiz.

En fazla 3 hafta zamanımız var. Yiyecek, içecek, battaniye, çadır, ilaç, kurtarma ekipleri ne varsa. Anlatmakla bitmez, sizin görmediğiniz tahmin edemediğiniz bir drama yaşanıyor Himalayaların eteklerinde. Dünya’nın bütün yardım organizasyonları elinizi çabuk tutun ikinci bir ölüm dalgasına karşı koyalım.

Pakistan Devlet Başkanı Pervez Musharraf’ın kapris ve yanlış tutumunu söylemeden geçemeyeceğim. 1947 yılından beri Hindistan’la olan Kashmir problemi yüzünden Hindistan’ın yardım teklifini kabul etmiyor. Şu anda deprem bölgesine en yakın olan Hindistan. Bir Devlet Başkanı kişisel gurur ve kaprisleri için yüzbinlerce insanı ölümle yüz yüze bırakma izni yoktur. Pakistan diktatoru Kashmir krizinin faturasını kendi halkına ödettirmek istiyor.

Evet değerli okurlar İsviçre’li yazar bütün insanlığı duyarlılığa çağırıyor. Bende buradan bütün Dünya ve özellikle şu ana kadar BM’leri istatisliklerinde yardım konusunda çok kötü notu olan Arap ülkelerine sesleniyorum, çaresiz insanlara yardımlarınızı esirgemeyin.”

Ne acı  isabet ki ben bu yazıları okurken aynı zaman da İsviçre haberlerinde ABD’nin Irak bilançosunu veriyor. ABD Irak saldırısına başladığı günden bugüne 2 bin asker ölmüş 15 bin yaralı ve 300 milyar dolar para harcamış. İşin acı yanıda sanki diğer taraftan ölenler insan hesabına katılmıyor.

Bende sadece Başkan Bush’un, asker kıyafeti içinde, “Görev Başarıyla Tamamlandı” yazan bir pankartın altında, USS Abraham Lincoln uçak gemisinde, Irak’taki büyük savaşın sona erdiğini açıklamasından bugüne kadar, ölen Iraklıların sayısı 100 bini çok aştığını söylüyorum. Bir tarafta deprem, bir tarafta savaş ve ölümler, her ikiside fakiri ezileni vuruyor. Yazma hevesim kalmadı, depremsiz savaşsız bir dünya umuduyla hoşcakalın.

1089650cookie-checkİSVİÇRE’DEN… Depremzedelerin çığlığını duydum

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.