İTALYA’DAN… İyi ki Çinliler var!

Yaz sona eriyor. İtalyanlar dönüşe geçti. Yalnızca bu hafta sonu 3 milyon kişi seyahat ediyor Çizme’de. Oto yollarda araç trafiği büyük kentlere doğru uzayıp gidiyor. Okulların açılış tarihi ise bölgeden bölgeye değişiyor. Milano’nun da içinde yer aldığı Lombardia bölgesinde ilk ve orta öğrenim öğrencileri 12 eylülde ders başı yapacak. Yaz mevsiminin kuzeye oranla daha uzun sürdüğü güney İtalya ve Sicilya’da ise 20’sinden sonra başlayacak dersler.

Zorlu bir güz mevsimi bekliyor İtalyanları. Çünkü son iki yıldır yaşanan ekonomik kriz nedeniyle halk her anlamda kemer sıkmayı tercih etti. Örneğin bu yaz çoğu İtalyan tatilden feragat ederek kentlerde geçirdi yazı. Yurt dışına yapılan gezilerde ciddi anlamda bir düşüş yaşandı. Geçtiğimiz temmuz ve ağustos aylarında süper marketlerde yapılan  alışverişlerde boş kalan sepetler, İtalyanların gelecekleri için temkinli davrandığını tüm yalınlığıyla ortaya koydu.

Şimdi sırada eylül ayı var. Çocuk sahibi pek çok aile için eylül ayı okul masraflarının zirveye çıktığı ve aile bütçelerinin sarsıldığı sorunlu bir ay. Bir yanda televizyonlarda yayımlanan reklamların bombardımanı etkisinde kalan ve anne babalarından marka sırt çantası, kalem kutusu, ajanda isteyen çocuklar ve ergenlik çağındaki gençler öte yanda çocuklarını mutlu etmek isterken aile bütçesini de gözetmeye çalışan ebeveynler. 

EKONOMİK OKUL PAKETLERİ

Fiyatları 50 ila 75 avro arasında değişen marka sırt çantaları, 20 avro dolayındaki kalem kutuları karşısında akılcı tercihler yapabilmek için alternatif çözüm yolları her zaman var elbette. Roma, Milano gibi büyük şehirlerin belediyeleri ilköğretim öğrencileri için ekonomik okul paketleri hazırladı. 20-25 avro karşılığında edinilen bu paketler sırt çantası, kalem kutusu, ajanda ve diğer okul araç-gereçlerinden oluşmakta. Kullanılan malzeme kalite açısında marka ürünlerle aynı, tek fark belediyenin sunduğu ürünlerde Batman, Spider Man, Wrestling gibi klişeleşmiş kahramanların figürleri yok.  

Tüketici hakları konusunda yayım yapan Salvagente dergisi geçtiğimiz hafta okul malzemeleri konusunda  kapsamlı bir araştırmaya yer verdi. Dergi büyük kentlerdeki tüketicileri dev süper marketlerin sattığı okul malzemeleri konusunda fiyatları dikkate alarak aydınlattı. Böylece en azından okul alışverişine çıkan ailelere yol gösterdi ve dergi aynı zamanda küçük de bir uyarıda bulundu anne babalara. Salvagente’nin sayfalarından çıkan mesaj özetle şöyle, -Çocuklarınız sizden marka ürünler talep edebilir. Onları reddetmek elbette mümkün değil. Ama çocuklarınızla konuşun. Batman’siz ya da Spider Man’siz,  bir sırt çantasının da kullanılabileceğini, reklamlara malzeme olan ürünlerin figürler bir yana aynı malzemeden yapıldığını ama sadece birkaç ünlü markanın imzası olduğu için 50 avroya vitrinde yer aldığını başka, yaratıcı ve alternatif tercihler de yapılabileceğini konuşun çocuklarınızla –

İtalya’da okul malzemeleri açısından bir başka alternatif çözüm yolu da Çinlilerin işlettiği dükkanlar ve pazarlardan alışveriş yapmak. Birkaç yıl öncesine kadar çoğu İtalyan Çin mağazalarına pek aldırış etmiyordu, dahası güvenmiyordu. Ama kriz tırmanmaya başlayınca İtalyanlar da artık birer kurtarıcı konumundaki Çin mağazalarından içeri adım atmaya başladı. Özellikle de İtalyan mağazalarında 50-80 avro arasında değişen okul malzemelerinin Çin mağazalarında 5-20 avro arasında bulunabildiğine tanıklık ettikten sonra. Giotto marka boya kalemlerinin yerini Şangay’dan gelen kalemler almaya başladı. Üstelik İtalyan tüketiciler artık Çin mağazalarına yalnız okul malzemesi için gitmiyor, giyim, ev eşyası ve diğer başka gündelik ihtiyaç malzemeleri açısından da Çinliler İtalyan pazarının önüne geçti.

Çinliler ve İtalyanlar ihtiyaçlar çerçevesinde  birbirini anlamaya çalışıyor, ama şimdilik İtalyanların kapısından içeri girmeyi reddettikleri tek nokta ise Çin süper marketleri. Çünkü domuz kulağı ve sakatatı, ördek dili, deniz anası köftesi, soya soslu domuz bağırsağı Akdeniz mutfağına uzak lezzetler. Bu nedenle İtalyan tüketiciler, “okul, ev ve giyim ürünleri için evet ama Çin yiyeceklerini almayalım!” diyorlar. Şu son bir yıldır İtalyanlar ayın sonunu ucu ucuna getirebiliyorsa bu hiç şüphesiz İtalya’da iş yapan Çinliler sayesinde.

648730cookie-checkİTALYA’DAN… İyi ki Çinliler var!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.