Tampon bölge için ABD Kürt peşmergeleri eğitiyor

KÜRT PEŞMERGELER, OLUŞTURULACAK TAMPON BÖLGEDE GÖREVLENDİRİLMEK İÇİN ABD ASKERLERİ TARAFINDAN EĞİTİLİYOR

17 Kasım 2008’de ABD ile Irak arasında imzalanan “Status of Forces Agreement” ya da SOFA Anlaşması, Amerikalı askerlerin en geç 31 Aralık 2011’e kadar çekilmesini kararlaştırmaktaydı. Ülkede kalıcı barışın sağlanması, çok-kültürlü, federatif v e demokrat bir sistemin yaratılması için merkezi hükümetin güçlendirilmesi gerekmekteydi. Etnik-mezhepsel çatışmanın giderilmesi, otorite boşluğunun ortadan kaldırılması ve güvenli bir ortamın yaratılması hem Irak’ın iyiye gitmesini sağlayacaktı, hem de ülkede 2003 sonrası dönemde artış kaydeden, bölgesel müdahalenin içişlere karışma oranını düşürecekti.

Kürt grupların, Kerkük’ü Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi’ne ilhak etmeye ısrarları, merkezi hükümet ile yerel yönetim arasındaki ilişkilerin gerilim dönemine girmesine neden olmuştur. 7 yıl boyunca kentte yaşanan etnik çatışma, çözümsüz kalan sorunların doğurduğu sonuçlar idi. 10 günden beri ABD birlikleri ülkeden erken çekilmeye başlamıştır. 2011 yılının Aralık ayının 31’ine kadar ABD askerleri ülkeden çekilecekti. Irak ordusuna lojistik destek ve eğitim vermek amacıyla 50 bin asker de ülkede kalacaktı. Hükümet, askerlerin çekilmesini iyi bir adım olarak değerlendirmesine rağmen bazı taraflar konuya kuşku ile yaklaşmaktadır. ABD birliklerinin çekilmesi sonrasında meydana gelecek boşluğun İran tarafından doldurulacağı tahmin edilmektedir. Ayrıca çekilmenin, hükümetin kurulmasından önce gerçekleşmesinin bir hata olarak değerlendirilmektedir. Bunun dışında hükümet ile yerel hükümet arasında çözümsüz kalan Kerkük konusu ülkedeki siyasi durumun daha büyük çıkmazlara sürükleneceği olasılığını ortaya atmaktadır.

Çekilme sonrası dönemde ülkenin ulusal güvenliğini sağlamak, egemenlik ve itibarını yerine korumak için sınırın iyi bir şekilde korunmasına önem verilmektedir. Ancak ve ancak tüm Iraklıların ele ele vererek ülkelerini koruyabileceklerinin farkında olan ABD, Kerkük’te Kürt peşmergelerin de eğitim görmelerine izin vermiştir. Yüzlerce peşmerge, ABD askerleri tarafından eğitilmeye başlamıştır. Eğitim alacak askerler, ülkenin Kuzey-Doğu kısmında sınır güvenliği olarak görev yapacakları da açıklanmaktadır. ABD, bunu yaparak hem Kürtlerin İran karşısında bir tampon bölge oluşturmalarını sağlamak hem de merkezi hükümet ile bölgesel yönetim arasındaki buzları eritmeye çalışmaktadır. Ayrıca bu yardımlaşma, Kerkük konusunun çözüme kavuşmasında katkıda bulunacağına inanılmaktadır. Bu girişim yerel yönetimin İran ile arasının açılması, dolayısıyla Irak’taki İran yanlısı Şii gruplarla ilişkilerinin bozulacağını beraberinde getirebilir. Öte yandan sınır güvenliği gücü olarak görev yapacak peşmergelere verilecek silah ve mühimmat, KDP ve KYB’nin gücünün artış kaydetmesi söz konusu olacaktır. Kerkük konusunda merkezi hükümet ile yerel yönetim arasında bir uzlaşma sağlanmadığı takdirde peşmergelere verilen silah, Kürt partilerin merkezi hükümet karşısında daha sert bir tavır sergileyeceği de söz konusu olabilir…

1633990cookie-checkTampon bölge için ABD Kürt peşmergeleri eğitiyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.