‘Tasarının kabulu zarar verir’

Abdullah Gül, ABD Ulusal Basın Kulübü’nde yaptığı konuşmada, bir katılımcının, ”soykırım tasarısını kabul eden başka ülkelerle Türkiye’nin ilişkilerinin sürdüğüne dikkati çekerek, ABD’de kabul edilmesinin bir önemi olmayacağı” yönündeki yorumlu sorusu üzerine, ”Türkiye’nin ABD ilişkileri başka ülkelerle ilişkilerinden farklı. Büyük bir gündemimiz var. Diğer ülkelerle böyle bir gündemimiz yok” dedi.

Gül, yerel politik gerçekleri anladığını, ancak ülkelerin bu yerel politikalara alet olmaması gerektiğini belirterek, ”Türk-Amerikan ilişkileri, bu meselenin esiri olmamalı. Bu, siyasi bir konu değil. Bu meseleyi, ilişkilerimize gerçek bir tehdit olarak görüyorum. Böyle bir tasarı kabul edilecekse, o zaman neden omuz omuza savaşıyoruz, neden birbirimizi destekliyoruz? Ben bunun olmayacağına inanıyorum. Olursa, gerçek bir şok olacak” diye konuştu.

Türkiye ile ABD’nin gündemindeki önemli işbirliği konularını sayan Gül, enerji işbirliği, Irak ve Afganistan’a özellikle değindi. Gazeteci Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin bir soru üzerine Gül, ”Bu çok acı bir olay. Dink bizim vatandaşımızdı. Ne yazık ki siyasi suikasta kurban gitti” dedi.

Türkiye’nin, bölgede İran ve Suriye’nin tutumuyla ilgili bir soru üzerine Gül, bu iki ülkenin Türkiye’nin komşusu olduğunu ve Irak’a komşu ülkeler toplantısında şu ana dek 9 kez biraraya gelindiğini hatırlattı.

Irak’ın, hiçbir biçimde terörizmle savaşta ”kör nokta” olarak bırakılamayacağını belirten Gül, PKK dahil tüm terörist örgütlerle savaşılması gerektiğini kaydetti.

”ABD ADIM ATMALI”

Gül, PKK konusunda ABD’den, ”gözle görülür, elle tutulur” bir adım atmasını istediklerini söyledi. Gül, Washington’daki temaslarının ardından düzenlediği basın toplantısında ABD’nin neden PKK’ya karşı harekete geçmediği yönündeki bir soru üzerine Gül, ”Onu bilemem. Bize söyledikleri (size karşı mahcubuz, üstümüze düşeni yapacağız). Ben de (bunu artık gözle görülür, elle tutulur yapın, hepimizin beklentisi bu) diyorum” yanıtını verdi.

Bakan Gül, eskiden PKK liderlerinin dost olmayan rejimlerde barındığını, şimdi ise dost bir ülkede PKK liderlerinin televizyona çıkıp röportaj verdiğini kaydetti. ABD’nin daha önce dile getirdiği, ”Irak’ta elimiz dolu, kuvvetlerimizi bölemeyiz” yaklaşımını artık sergilemediğini belirten Gül, kısa sürede adım atılmazsa Türkiye’nin askeri önlem alıp almayacağı konusuna ilişkin bir soru üzerine, ”Yapılmaması yönünde ABD’den bir telkin sözkonusu değil” dedi.

Gül, ”Bizim her zaman uluslararası hukuktan doğan haklarımız var. Biz ne zaman netice alacak şeyi görürüz, gerektiğinde bunu yapmaktan geri kalmayız” ifadesini kullandı.

1145790cookie-check‘Tasarının kabulu zarar verir’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.