TBMM’den Kyoto’ya öncelik

Genel Kurulda, gündemdışı konuşmaların ardından Danışma Kurulu önerisi görüşülerek kabul edildi. Buna göre, Genel Kurul yarın ve 8 Ocak Perşembe günü 14.00-20.00 saatleri arasında çalışacak. Tapu Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasını içeren yasa tasarısı, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununda değişiklik yapılmasını içeren yasa tasarısı, Türkiye’nin Kyoto Protokolüne katılmasının uygun bulunduğuna dair yasa tasarısı, mayınların temizlenmesi, çeşitli kanunlarda değişiklik yapılmasını içeren yasa teklifi ile Kızılayın teşkilatlanması ve yönetilmesinin uluslararası anlaşmalara göre yapılmasını öngören yasa teklifi, gündemin ön sıralarına alındı.


Danışma Kurulu önerisinin aleyhinde konuşan Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarına işaret ederek, bunun insanlığa karşı suç olduğunu söyledi. Hükümetin bu konuda izlediği politikanın çelişkili olduğunu savunan Genç, “Museviler bir tek Tayyip Erdoğan’a cesaret ödülü verdi. Demek ki sizi kendilerine yakın buluyorlar. Madem İsrail’e ve yaptıklarına karşısınız, bu ödülü iade edin. Siz işin gerçeğini anlatın halka. Hamas’ın peşine takılıyorsunuz. Arap Birliği, 10 günden beri niye toplanmıyor?” dedi.


Hükümetin bu konudaki girişimlerini de eleştiren Genç, “Telefon diplomasisi yürütülüyormuş. Telefonda ne konuşuyorsunuz? Egemen Bağış kim ki Başbakan onu alıp yanında götürüyor başka ülkelere. Hangi kültürü var? Türkiye Cumhuriyeti muz devleti değil. Bir yabancı ülkeye gidecekseniz, onlarla konuşacaksanız yanınızda bir büyükelçi olmalı” görüşünü savundu.


TBMM’de kabul edilen Serbest Bölgeler Kanununda değişiklik yapan düzenlemede, “korsan önergeyle bir ABD firmasına vergi muafiyeti sağlandığını” ileri süren Genç, Mecliste birilerinin bazı menfaat çevreleri için çalıştığını söyledi.
AKP’li milletvekillerinin laf atarak tepki gösterdiği Genç, bütçe görüşmelerinde konuşturulmaması için oylama yapıldığını belirterek, “Kamer Genç’ten niye bu kadar çekiniyorsunuz? Onun bilgisinden yararlanın” dedi.


Önerge lehinde konuşan AKP Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, isim vermeden Genç’i eleştirdi. TBMM’de zaman zaman “hiçbir bilgi, ufuk, izan ve kapasite olmayan konuşmalar yapıldığını” ifade eden Canikli, hem kendisinin hem de milletvekillerinin bundan “üzüntü ve hicap duyduğunu” söyledi. Canikli, “Ben şahsen utanıyorum.


Eleştirebilirsiniz ama provoke etmek için yapılan bu konuşmalar en hafif tabiriyle millete saygısızlıktır. 10 dakikalık konuşmada 120 tane çelişki var” diye konuştu.


Konuşmaların ardından Danışma Kurulu önerisi kabul edildi ve sözlü soruların görüşülmesine geçildi.

1071950cookie-checkTBMM’den Kyoto’ya öncelik

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.