TEB’de ‘Kızıldere Katliamı’ toplantısı

Londra yaşayan eski sendikacı ve araştırmacı yazar Abdullah Nihat Yılmaz, kardeşi Nihat Yılmaz’ı da yitirdiği Kızıldere Katliamı konusundaki araştırmasını TEB’de düzenlenecek toplantıda anlatacak.


TEB’den yapılan açıklamada  “7 Ocak 2007 Pazar, saat 12’de ‘2 Newington Green Road, London N1 4RX’ adresindeki TEB binasında gerçekleşecek toplu kahvaltı sonrasında saat 13.30 – 15.00 arasında Kızıldere Katliamı araştırması ele alınacak.”


Toplantıya katılmak isteyenler TEB’i (020 72268647) arayabilecekleri gibi Muharrem Aslan’a e posta da ([email protected]) gönderebilecekler.


ABDULLAH NİHAT YILMAZ?


Kardeşi Nihat’ın da adını taşıyan Abdullah Nihat Yılmaz, 1963’teki askeri ayaklanmaya katılan subaylardan olduğu için Türk Silahlı Kuvvetleri’nden uzaklaştırılmıştı.


Şapkasız Teğmen adında bir kitabı bulunan Yılmaz, toplumsal çalışmaları, edebiyat araştırmaları ve yerel gazetelerdeki köşe yazarlığıyla da tanınıyor.


KIZILDERE KATLİAMI?


1972’de Deniz Gezmiş ve arkadaşlarını kurtarmak için, rehin alınan teknisyenleri kurtarmak amacıyla yapılan operasyonda Türkiye Halk Kurtuluş Partisi – Cephesi (THKP-C) lideri Mahir Çayan ve arkadaşları öldürülmüştü.


Çayan ve arkadaşları, idamla yargılanan, Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın serbest bırakılması için 27 Mart 1972’de Ünye’deki radar üssünde görevli iki İngiliz ve bir Kanadalı teknisyeni rehin almıştı.


30 Mart 1972 tarihinde emniyet güçleri, rehineleri kurtarmak için harekete geçti. THKP-C lideri Çayan ile THKO liderleri, Cihan Alptekin ve Ömer Ayna, THKP-C üyeleri Nihat Yılmaz, Sinan Kazım Özüdoğru, Saffet Alp, Hüdai Arıkan, Ahmet Atasoy, Ertan Saruhan ve Sabahattin Kurt Tokat’ın Niksar ilçesine bağlı Kızıldere köyünde öldürüldüler. Çatışmadan sağ olarak kurtulan tek isim, uzun yıllar cezaevinde kaldıktan sonra gazetecilik yapacak Ertuğrul Kürkçü olmuştu.


FOTOĞRAF: Abdullah Nihat Yılmaz, 2003’te Londra’da yapılan savaş karşıtı bir gösteri öncesinde Çağdaş Gazeteciler pankartıyla yürümüştü…

797890cookie-checkTEB’de ‘Kızıldere Katliamı’ toplantısı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.