Teröre karşı sert önlemler geliyor

Londra’daki ikinci dalga bombalı saldırı girişimi sırasında bu kentte bulunan Başbakan John Howard, İngiltere’nin terörizme karşı aldığı tedbirlerin Avustyralya’da da söz konusu olabileceğini söyledi. Başbakan, “Hemen aceleyle yeni yasalar çıkarmayacağız ama İngiltere’dekileri incelememiz için yeterli neden var” diye konuştu.

Terörizme karşı yapılan yasaların, teröristlerin ileri teknolojiye sahip olmadıkları varsayımıyla düzenlendiğini kaydeden başbakan, “21. yüzyıl teknolojisini kullanan teröristlere 19. yüzyıl yasaları ile mücadele edilemez” dedi.

İngiltere Başbakanı Tony Blair, Başbakan Howard’ın terör uzmanları ve 56 kişinin öldüğü 7 Temmuz saldırısında çok başarılı bir çalışma yapan itfaiye ve ambulans temsilcilerinin Avustralya’ya gelerek buradaki hazırlıkları incelemeleri teklifini kabul etti.

“POLİS DEVLETİ OLUNMAYACAK’
Anti terörizm yasalarında yapılacak değişikliklerle temel hakların ihlal edilmeyeceğini kaydeden Başbakan, teröristlerin Avustralyan yaşama biçimini yok etmek istediğini, hükümetin, terörüst bir saldırıyı önlemek için elinden gelen her şeyi yapacağını kaydetti.

Kanal Ten Televziyonu’na konuşan Başbakan, Avustralya’nın “Polis Devleti” haline getirilmeyeceğini kaydetti. Başbakan “terörüzmle m,ücadele etmek için temel hakların yok edilmesine ihtiyaç yok” dedi. Hükümetin teröre karşı almayı göz önünde bulundurduğu tedbirler arasında dini eğitim yoluyla terör ve şiddetin övülmesinin yasaklanması da bulunuyor.

MÜSLÜMAN LİDERLERİ SUÇLADI
Başbakan Howard, Avustralya’daki Müslüman Liderleri teröre karşı seslerini yükseltmemekle suçladı. Bazı liderlerin kışkırtıcı açıklamalarının kabul edilemez olduğunu belirten Başbakan, “Melbourne’daki imamlardan biri Bin Laden’in iyi bir adam olduğunu ve Londra saldırısını Amerikalıların yaptığını söylediğini duydum. Bu gibi sözler insanı afallatıyor” dedi.

İfade, Melbournelu Şeyh Mohammed Omran tarafından ABC Televizyonu’nda dile getirilmişti.

HÜKÜMETİN GÖZÜ RADİKALLERİN ÜZERİNDE
Federal Adalet Bakanı Chris Ellison, Avustralya’nın radikal İslamı savunanlara karşı harekete geçeceğını söyledi.

Sematör Ellison, terörü teşvik ederek fikir özgürlüğünü istismar edenlerin yargılanması için gereken yasa değişikliklerinin yapılacağını kaydetti. Kanal Seven Televizyonu’na konuşan bakan, terörü yazılı ya da sözlü olarak övenlerin yargılanabilmeleri için anti terör yasalarının yeniden gözden geçirilmesi fikrini desteklediğini de belirtti.

Ellison, “Güvenlik konusu sürekli ele alınması gereken bir konudur. Hiç bir zaman, ‘yeterince tedbir aldık, başka tedbire gerek yok’ diyemezsiniz” diye konuştu.

MÜSLÜMANLAR ZİRVE İSTEDİ
Australian Federation of Islamic Councils, Başbakan Howard’a bir mektup yazarak müslüman toplum ve hükümetin temsilcilerinin katılacağı bir “terörizm zirvesi” düzenlenmesini istedi.

Federasyonun Genel Müdürü Amjad Mehboob, “Toplumda olup bitenler konusunda bir izleme makenizmasına sahip olunması ve radikal unsurların Londra’da olduğu gibi bir hareket içine girmelerini önlenmesi gerekir. Bütün bunların, federal hükümetin de katılacağı bir zirvede tartışılmasını istiyoruz” dedi.

NSW Emniyet Müdürü Yardımcısı Andrew Scipione, öneriyi destekledi. Victoria Hükümeti, yıl sonunda eyaletteki dini liderleri bir araya getirecek bir zirve toplama kararı aldı.

“ÖLDÜRMEK İÇİN ATEŞ SON ÇARE”
Londra’da geçen hafta Brezilyalı bir gencin terörist şüphesiyle 5 kurşunla vurularak yanlışlıkla öldürülmesinin yarattığı tartışma Avustralya’ya da ulaştı. NSW Başbakanı Bob Carr, NSW Polisi’nin “terör şüphelilerini “gerekmedikçe” öldürmeyeceğini söyledi.

Başbakan Carr, “Polis silaha, tehlikenin belirdiği anda son çare olarak başvurmalı dedi.

FOTOĞRAF: Başbakan John Howard

1111340cookie-checkTeröre karşı sert önlemler geliyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.