İthaca Adası’na bekleriz…

Kadın ressamlarımızdan Sevgi Ürüm, “Efes’ten İthaki’ye” adını verdiği kişisel sergi davetiyesini e-posta aracılığı ile göndermiş.
Davetiye bile kendi alanında oldukça idddialı ve ilginç.

Ürüm’ün, Yunanistan’ın İthaca Adası’nda açılacak olan bu sergisi son yıllarda üzerinde yoğunlaştığı çalışma serilerinin bir bileşkesi olacakmış.
Bana göre de öyle de görünüyor.

Efes Resimleri.
Taşlardan renklere…
Tanrıçalar ve İdoller…
Maskeler…
Daha ne olsun?

Ürüm bu noktada “ Efes’ten başlayarak antik kentler ve kalıntılarından etkilenerek oluşturduğum bir dizi çalışmamın harmanıdır bu sergim. Bir görsel yolculuktur aynı zamanda. Bu yolculuk modern zamanlara el sallayarak sürüp gider” diyor.

Sanatseverleri, 3-13 Haziran tarihleri arasında Yunanistan’ın Ithaca Adası’na davet ediyor Ürüm.
“Ithaca Adası’na yolunuz düşerse Ores Galeri’ye uğrayın” diyor.

Efes Resimleri’nin öyküsünü ise sanatcımız şöyle anlatıyor:

“Efes Resimleri, antik dönemlerin gizeminden çıkıp gelen, günümüze yansıyan ışığın; büyüsel, simgesel ve görüntüsel bileşkeleridir benim için.. Birçok sanatçı, yazar, düşünür, etkilenmiştir çeşitli boyutlarıyla bu evrenden. Benim için de, son yıllarda vazgeçemediğim bir tutkudur bu çıkış noktası. Antikitenin derinliklerinden gelen bu görsellik; neden-sonuç ilişkilerinden sıyrılarak, kuralları, sınırları geride bırakarak, yaşantılarla yoğrularak kendi yolunu çizmekte ve değişimlerle süregelmektedir”.
Tuval üzerine çalıştığı yağlıboya tablolarında sembolist bir anlatıma yönelen sanatçının, “Taşlardan Renklere” adını verdiği çalışmaları,
geçen yıl Mayıs ayında Taksim Sanat Galerisi’nde sergilenmiş.

Biraz da sanatcının geçmişinden bahsedelim.
Öğrenimini Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü Resim bölümünde tamamlayan Sevgi Ürüm, Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nde resim dalında lisans yapmış. Milli Eğitim Bakanlığında 22 yıl resim öğretmenliği ve grafiker – ressam olarak görev yapan sanatçı, Ankara Film Radyo Televizyon ile Eğitim Merkezinde altı yıl çalışmış. Daha sonra İzmir’e taşınan sanatçı, iş hayatının yanı sıra sürekli, kesintisiz resim çalışmalarını sürdürmüş. Onun yaşantısında resim yapmak soluk alıp vermek kadar önemli yer tutmuş.. Yapıtlarındaki içtenlik ve kendidenlik onun ressamlığını belirleyen temel öğelerin başında geliyormuş..
Yapıtlarını yurtiçinde ve yurtdışında çeşitli galerilerde sergileyen sanatçı, son yıllarda çalışmalarını Taksim’deki atölyesinde sürdürüyor.

Ola ki yolunuz Yunanistan’ın Ithaca Adası’na düşerse bir taşla iki kuş vurabilirsiniz.
Hem bu adanın güzelliklerinin, hem de Ürüm’ün son eserlerinin tadını çıkarma şansını elde edersiniz.
Keşke benim de yolum düşebilseydi…

1626360cookie-checkİthaca Adası’na bekleriz…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.