‘THY tehditle grev oylaması imzalatıyor’

Ayçin, bu uygulama için THY yönetimi hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı.


Ayçin, çalışanların grev oylaması istediğini iddia eden THY Genel Müdürü Temel Kotil’e yanıt vererek, “Yalan söylüyor. THY üniteleri işkencehane gibi çalışıyor. Çalışanları tek tek odaya çekip, hakarete varan baskılarla, işten atma tehdidiyle ‘Grev oylaması istiyorum’ dilekçesi imzalatıyorlar” dedi.


Hava İş Başkanı Ayçin, ANKA Ajansı’na yaptığı açıklamada, çalışanların çoğu olumsuz oy verirse grev olasılığını ortadan kaldıracak ‘grev oylaması’ açıklaması nedeniyle Kotil’e sert tepki göstererek, “Yalan söylüyor. THY gibi bir şirketin Genel Müdürü yalan söylüyor” dedi. Aralarında Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hamdi Topçu, uçuştan ve yer işletmeden sorumlu yöneticilerin de bulunduğu birim amirlerinin, çalışanlara grev oylaması baskısı yaptığını iddia etti. Hiyerarşik yapı içinde her yöneticinin altındaki birimlere baskı uygulaması başlattığını öne süren Ayçin, şöyle konuştu:


AĞLAYARAK BENİ ARAYAN ÜYE VAR


“İnsanları birer birer odaya çekiyorlar. İşten atmakla tehdit ediyorlar. Süreceklerini söylüyorlar. Şeflere, şefliklerini gözden geçireceklerini bildiriyorlar. ‘Sizin yaptığınız işi taşerona yaptıracağız’ diyorlar. Hakarete varan baskılarla insanlara, ‘Grev oylaması istiyorum’ dilekçesi imzalatıyorlar. Yüzlerce örnek var. Bu muameleyi görüp ağlayarak beni arayan üye var. THY üniteleri işkencehane gibi çalışıyor. Pazartesi günü bu uygulama için suç duyurusunda bulunacağız.”


Çalışanların özgür iradesi ile alacağı karara saygı duyduğunu belirten Ayçin, “Ama işveren insan haklarına, demokratik ilkelere aykırı davranıyor. İnsana saygısızlık ediyor” dedi.


GREV OYLAMASI ÇALIŞMA BARIŞINI BOZAR


Grev oylamasının çalışma barışını tehdit edeceğini söyleyen Atilay Ayçin, greve karşı çıkanla, destekleyen çalışanların aynı kokpitte, aynı kabinde, aynı ortamda çalışmasının hoş olmayan sonuçlar doğuracağını ifade ederek, şu değerlendirmede bulundu:


“Geçmişte yapılan grev oylamalarının şirketteki tahribatı kapatılamadı. THY yöneticileri bunu anlayacak olgunluk ve çapta değiller. Bırak insanlar kararlarını kendileri versin. Çalışanlar ‘Grev kararı as’ dediler, astım. ‘İmzalama’ dediler, imzalamadım. İmzalamayacağım da. Ta iki üyeler, imzalamamı söyleyinceye kadar. Bu tehdit ve baskılarla bu sözleşme bitmez.”


HAKLI OLSAN İŞÇİ GREV KARARI ASTIRMAZDI


Grev oylaması konusunda yasada boşluk olduğunu ve işverenin bundan yararlanacağını ifade eden Hava İş Başkanı, grev oylamasının sendikalı çalışanlar değil tüm çalışanların katılımı ile yapıldığını söyledi. Ayçin, “Buyursunlar yapsınlar. Ama çalışana saygısızlık etmesinler. 1000-1500 kişi zaten yönetici. Onlardan alırsın. Baskıyla da üzerine ekleyip 2 bin-2 bin 500 yaparsın. Çalışanların yarıdan fazlası gerekli. Onu alsınlar bakalım. Özgür irade ile alsınlar talebi. Neden tehdit, baskı uyguluyorsun? Haklı olsan işçi bana grev kararı astırmazdı” dedi.


GREV OYLAMASI VE ERTELEME BU ŞİRKETİ BİTİRİR


Yaptıkları işin hassasiyetine dikkat çeken Hava İş Başkanı, yaşanan gerilimin işe yansımasına değinerek, şunları söyledi:


“Bizde dengeler hassastır, motivasyon önemlidir. Uzun süren toplu sözleşme süreci, grev oylaması, grev ertelemesi bu şirketi bitirir. Sektörün özelliğini kavrayamayan insanlara biz bunu anlatamadık. Bu sektör bu çatışmayı kaldırmaz. Zamanlarını insanları tehdit etmeye ayıracaklarına, toplu sözleşme için uğraşsalardı sorun çözülürdü.”


DÜRÜST OLSUNLAR


THY yönetiminin, toplu sözleşme sürecinde hiç geri adım atmayarak uzlaşmaz tavır sergilediği yönündeki eleştirisine yanıt veren Atilay Ayçin, “Ben 60 gün görüşme yapmışım. Tutanaklar elimde. Hepsinde imzam var. THY Genel Müdürü (Temel Kotil) ve Yönetim Kurulu Başkanı’nın (Candan Karlıtekin) yok. Hiçbir toplantıya katılmadılar. Onun için son çare olarak yalan söylüyorlar” dedi.


Uzlaşmazlık yaşanan 39 maddede, temel ücrette anlaşılırsa 20 ücretin ayıklanacağını açıkladıklarını, pazarlık marjı olduğunu da her fırsatta söylediğini belirten Ayçin, “Bizim için, karşı taraf adım attığında atılacak adımlar var, hazır. Sen işveren olarak hiçbir konuda geri adım atmayacaksın, benden geri adım bekleyeceksin. Pazarlık marjı var, diyorum. Bu nasıl adım atmamakmış? İnsanlar biraz dürüst olsunlar” diye konuştu.


FOTOĞRAF: THY Genel Müdürü Temel Kotil


 


 


 

1045640cookie-check‘THY tehditle grev oylaması imzalatıyor’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.