Torino Kitap Fuarı’nda İsrail boykotu

Önceki gün fuarın gerçekleseceği Lingotto’da duvarların üzerine siyah renkte  yazılan “Katil İsrail”, “Fuarı boykot et”, “Filistin soykırımına hayır” graffitilerin ardından  yeni bir tartışma alevlendi.
 
Geçen salı İIsrail’in konuk ülke seçilmesini protesto eden göstericiler, fuarı düzenleyen vakfın yönetim merkezini  işgal ederek tepkilerini dile getirmişti. İsrail’e karşı düzenlenen bu ilk protestonun ardından şimdi de fuarı konuk edecek Lingotto fuar merkezinin duvarları İsrail’i protesto eden yazılarla gündeme oturdu.
 
Torino kitap fuarında İsrail’in konuk ülke seçilmesi, İtalya’daki aydınlar arasında görüş ayrılığına neden oldu. Bir grup entellektüel, kültürün siyasi ortamda yaşanan uzlasmazlıklar ve sorunlar karşısında bir diyalog kapısı araladığı, bu nedenle İsrailli aydınlar ve yazarların protesto edilmesinin yanlış olduğunu savunurken, bir grup aydın da İsrail hükümetinin izledigi siyaset ve Filistin halkini hedef alan ayrımcı politikası nedeniyle Torino Kitap Fuarı’nda konuk ülke olarak temsil edilmemesi gerektiği görüşünde direndi.

GERİ ADIM YOK
 
Fuar yöneticileri gelişmelerden tedirgin olsa da, son birkac yıldır çogunu gençlerin oluşturduğu ve 300 bin ziyaretçi çeken fuarda İsrail’in konuk ülke olarak kalmasından yana olduklarını, kararlarından vazgeçmeyeceklerini açıkladı.
 
Torino Belediye başkanı Sergio Chiamparino’nun gelişmelere yönelik yorumu ise, “Kimin soykırım yaptığını ayırt edebilmek önemli. Torino Kitap Fuarı yıllara uzanan bir gelenek ve birikime sahip. Kültürün gücü, her türden aptallık ve köktendinciliği yenecektir. Fuar yoneticileri geri adım atmak niyetinde değil, bence de alınan karardan geri dönülmemelidir” yönünde oldu.

1166530cookie-checkTorino Kitap Fuarı’nda İsrail boykotu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.