Türk düşmanı pankartlara kınama

İngiltere Türk Dernekleri Federasyonu ve Kıbrıs Türk Dernekleri Federasyonu gibi çatı örgütleriyle birlikte İngiltere Kıbrıs Türk Ticaret ve Sanayi Odası’nın da aralarında bulunduğu 64 sivil toplum kuruluşu Apoel Nicosia ile Chelsea maçında 6 dilde açılan “Kıbrıs Rumdur!/ Yunandır!” pankartını kınadı.

Sivil toplum örgütleri, UEFA Başkanı’na gönderdikleri zehir zemberek mektupta ırkçılığa karşı önlem alınması ve sorumlularının da cezalandırılmasını istediler…

FEDERASYON’UN ÇAĞRISI

Federasyon yaptığı açıklamada UEFA/ FIFA ve Apoel Nicosia Futbol Klubü’nün protesto edilmesini isterken KKTC’ye yönelik ulusalararası izolasyonların kaldırılması için mücadele eden Embargoed!da ırkçı bildirilerin UEFA’ya aktarılarak gerekli cezaların verilmesini beklediklerini açıkladı.

İngiltere Türk Dernekleri Federasyonu Genel Koordinatör Servet Hassan’ın yaptığı açıklama aynen şöyle:

“Başta Türk toplumu olmak üzere Kıbrıs’ta yaşayan diğer toplumları yok sayan ve başkalarının varlığına tahammülsüzlüğün açık bir göstergesi olan bu girişimin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Apoel Nicoisa Futbol Klubü ve UEFA tarafından görmezden gelinmesi kabul edilemez. Kıbrıs adasında 1963 -1974 yılları arasında meydana gelen vahim olayları benzeri ırkçı zihniyetlerin körüklediği bilinirken günümüzde bir futbol karşılasmasında aynı yaklaşımın sergilenmesi adanın güneyinde EOKA zihniyetinin devam ettiğini açıkça göstermektedir. Adada ikili görüşmelerin devam ettiği bir süreçte bu gibi ırkçı girişimler üzücü olmanın ötesinde ürkütücüdür.

Bunun yanısıra, uluslararası müsabakalarda ırkçılık ve siyasi içerikli pankartlara sınırlama getiren UEFA ve FIFA’nın Kıbrıs Rum Kesimi’ne farklı uygulama yapması çifte standardı gözler önüne sermektedir. Oysa KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, 2006’da Türkiye’de Formula 1’in ödül töreninde cumhurbaşkanı sıfatıyla ödül verdiği için Uluslararası Otomobil Federasyonu tarafından Türkiye 5 milyon dolar para cezasına çarptırılmıştır. Geçtigimiz gün gerçekleşen Türkiye – Ermenistan karşılaşmasında stadyuma Azerbaycan bayrağı sokulmasını engelleme kararı alan, bununla yetinmeyerek stadyumu bizzat denetleyen FİFA görevlileri Apoel Nicosia- Chelsea maçında neredeydiler? Burada bir çifte standard olduğu çok açıktır.

UEFA kurallarına göre maçlarda siyasi, ırkçı pankart açmak, tezahürat yapmak yasaktır. Devasa pankartlara yazılan bu kışkırtıcı, hakaretamiz ve ırkçı mesaj karşılaşmanın dünya çapında yayınlanması nedeniyle , Kıbrıs’ın yanısıra çeşitli başka ülkelerde yaşayan soydaşlarımızı öfkelendirmiş ve üzmüştür. UEFA’nın gerekli hassasiyeti göstererek spora siyaset karıştıran Apoel Nicosia takımına ve taraftarına gereken cezayı vermesini, tekrarının önlenmesi için gereken önlemleri derhal almasını talep ediyoruz. Dünya çapında faaliyet yürüten Türk sivil toplum örgütlerinin UEFA/FIFA ve Apoel Nicosia Futbol Klubü’nü protesto kampanyasına destek vereceklerini umarız.

Stadyumlar barış içinde spor müsabakalarının gerçekleştiği alanlar olmalıdır, ırkçı görüşlerin sergilendiği siyasi propaganda arenası değil!”

726080cookie-checkTürk düşmanı pankartlara kınama

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.