Türk işadamından Tüzmen’e Irak tepkisi

“Kürdistan diye orada kurulmuş devlet var, biz hala ahkam kesiyoruz” diyen Köksal, Türkiye’nin yeni duruma göre yeni strateji oluşturması gerektiğini söyledi.


“HEM BARZANİ HEM TALABANİ İLE ÇALIŞIYORUZ”


Köksal, yaptığı açıklamada, Talabani bölgesinde, yaklaşık 800 kilometrekarelik alanda; Barzani bölgesinde de yaklaşık 400 kilometrekarelik alanda arama ruhsatlarının olduğunu söyledi. Bölgede petrol bulduklarını kaydeden Köksal, şirket olarak hiçbir sorun yaşamadıklarını belirterek, “Doğrudan Kürtlerle çalışıyoruz. Onlar bizden, biz onlardan memnunuz” dedi.


Irak ulusal petrol şirketi Somo’nun, Türk şirketlerinin akaryakıt satışı için Kürtlerle görüşmesini istemesinin olası nedenlerini değerlendiren Köksal, Türk şirketleri pahalı sattığı ya da alacak sorunu olduğu için ticari bir nedenle hareket edilmiş olabileceğini belirtti. Kürtleri sıkıntıya sokma amacı da güdülmüş olabileceğine işaret eden Köksal, ABD’nin, 1 Mart tezkeresi olayı nedeniyle Kürt devletini özerkleştirmek istediğine de dikkat çekti.


“KAVGA VE SİLAHLA ÇÖZÜLMEZ”


Ne Türkiye ne de ABD’nin Irak için bir strateji oluşturamadığını kaydeden Köksal, “Kürdistan orada kurulmuş, biz hala ahkam kesiyoruz. Bundan sonra hadiselerin stratejiyle halledilmesi lazım. Kavga-gürültü, silahla halledilmez” dedi. Türkiye’nin Kürt devletiyle iletişim kurması gerektiğini ifade eden Köksal, bunun devlet politikasıyla çelişip çelişmeyeceği sorusuna, “Köprünün altından o kadar sular geçti ki. Yeni duruma göre yeni strateji oluşturmak gerekiyor” dedi.


1 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM VAR


Türkiye’nin Irak’ta 1 milyar dolarlık yatırım olduğuna işaret eden Köksal, “Bir kaşık suda fırtına yaratmaya çalışıyorlar. Kuzey Irak büyük bir petrol bölgesi. Ben olsam kavga edeceğime daha fazla arama hakkı almaya çalışırım. Ama düşünen kim” tepkisini gösterdi. Türk şirketlerinin Irak’ta altyapı yatırımlarında çalıştığını belirten Köksal, “Somo karışmayacağını söyledi diye çekilinir mi? O zaman öteki Türk şirketleri ne olacak? Petrol satmakla inşaat yapmak arasında fark var mı? Bu kavga-gürültü ne, neyin kavgasını veriyorsun anlamış değilim” diye konuştu.


Büyük petrol şirketlerinin Irak petrollerini aralarında paylaştıkları ile ilgili uluslararası basında çıkan haberleri değerlendiren Köksal, kendilerini etkileyen bir durum olmadığını söyledi. Köksal, “Kimse bizden alıp, başkasına vermeye kalkmadı. Biz orada kendi başımıza yürüyoruz. Adamları tanımıyorsunuz. Diyalog kurmak lazım. ‘Oraya gidemiyorum’ demekle olmaz. Daha ticari bakmak lazım” dedi.


HASTALANINCA ABD HELİKOPTERİYLE GETİRTİLMİŞTİ


Pet Holding Yönetim Kurulu Başkanı Köksal, Kuzey Irak’taki çalışmaları sırasında hareketli günler de geçirdi. 2003 yılında bölgede bulunduğu sırada mide kanaması geçiren Köksal, Türk Genelkurmay Başkanlığı’nın girişimiyle, bir ABD helikopteriyle Türkiye’ye getirilmişti. Türkiye’ye getiriliş operasyonu ABD’nin büyük gazetelerince dünya kamuoyuna duyurulan Köksal’ın Kuzey Irak’ta 40 yıla varan petrol arama anlaşmaları bulunuyor. ANKA

1038440cookie-checkTürk işadamından Tüzmen’e Irak tepkisi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.