Türkçe Olimpiyatları Ödülleri dağıtıldı

TÜRKÇEDER Türkçe'nin ve Türk kültürünün dünyada tanıtılması amacıyla düzenlenen ''6. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları''nda dereceye girenlere ödülleri, TBMM Başkanı Köksal Toptan, Devlet Bakanı Mehmet Şimşek ve Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in katıldığı törenle verildi.  


İstanbul Gösteri Merkezi'nde düzenlenen törende, ödüllerin dağıtımından sonra konuşan Köksal Toptan, bu olimpiyatların iki önemli özelliği bulunduğunu belirtti. Bunlardan birincisinin Türkçe'nin dünyanın her tarafına yayılması olduğunu kaydeden Toptan, ikincisinin de bu çalışmanın dünyanın her ülkesinden gelen çocuklara aydınlık bir dünya umudu ile ışık ve sevgi vermesi olduğunu söyledi.


Toptan, ''Yıllar önce dünyanın her yerine ekilen sevgi tohumları, bugün Türkçe olarak ortaya çıkmıştır. Bize bu güzellikleri yaşatanlara sevgi ve minnet duyuyoruz. Bu çocuklar dünyanın geleceği için bizi heyecanlandırıyorlar. Bu çocukların kardeşliği, bir araya gelmesi bizi umutlandırıyor. Bu çocukların yöneteceği dünya daha güzel olacak, barış ve sevgi dolu olacak'' diye konuştu.


Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik de Uluslararası Türkçe Olimpiyatları'nın iyi organize edilmiş, anlamlı bir etkinlik olduğunu belirterek, Olimpiyat Tertip Heyeti Başkanı Prof. Dr. Mehmet Sağlam ile bu organizasyonda emeği geçen herkese sevgi ve saygılarını sunduğunu söyledi.


Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:


''Buradan perde arkasında olan oradaki insanlara, bizim ses bayrağımız Türkçe'yi götüren eğitimcilerimize, öğretmenlerimize sevgilerimi sunuyor, onların alnından, elinden öpülesi insanlar olduğunu ifade ediyorum. Türkiye dünyanın parlayan yıldızı. Kim felaket tellallığı yaparsa yapsın geleceğimiz aydınlıktır. Eğitim ve her alanda Türkiye, dünya milletleri arasında yerini alacaktır. Lafla, sözle vatanperverlik, milliyetçilik olmuyor. Bunun en güzel örneği Türkçe'yi, Türkiye'yi dünyaya götürebilmektir.''


Olimpiyat Tertip Heyeti Başkanı Prof. Dr. Mehmet Sağlam da amaçlarının Türkçe'yi dünyanın her köşesine taşımak, bir sevgi ve hoşgörü dili olarak dünya dilleri arasında yerini almasını sağlamak olduğunu söyledi.


Başlatılan bu hareketin bir sivil toplum örgütü hareketi olduğunu ifade eden Sağlam, bunun başında da dünyanın her tarafına giden eğitimciler olduğunu belirtti.


''110 ÜLKEDEN 550 ÖĞRENCİ KATILDI''


Öğretmenlerin akıncılar gibi her gittikleri yerde okul kurup Türkçe sevdasını dünyaya taşıdıklarını söyleyen Sağlam, olimpiyatlara 5 kıtadan 110 ülkeden 550 öğrencinin katıldığını ve bu çocukların önce kendi ülkelerinde şampiyon olduktan sonra Türkiye'ye geldiklerini bildirdi.


Sağlam, geçen yıl olimpiyatlara 100 ülkeden katılım olduğunu, gelecek yıl bu sayıyı 150 ülkeye ulaştırmayı amaçladıklarını kaydetti.


Atatürk'ün ''Türk milletinin dili Türkçe'dir. O yüceltilecektir'' sözünü hatırlatan Sağlam, onun bir sözünü daha yerine getirdiklerini ve Türkçe'yi yüceltmek için ödüller koyduklarını söyledi.


Sağlam, 5 kıtada 24 saat Türkçe öğretildiğini belirterek, bunun büyük bir gurur olduğunu kaydetti.


Yarışmaya katılan öğrenciler hem kendi ülkelerinden, hem de Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden halk oyunları gösterileri sundular. Öğrenciler Türkçe şarkılar seslendirdiler, şiirler okudular.


ÖDÜLLER


Törende, olimpiyatlarda ''Konuşma'', ''Dil bilgisi'' ve ''Yazma'' alanlarında dereceye giren 13 öğrenciye TBMM Başkanı Köksal Toptan tarafından Meclis Özel Ödülü verildi.


Gecede ayrıca Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ''Karamanoğlu Mehmet Bey Türk Dili Ödülü''ne değer görüldüğü açıklandı. Erdoğan adına ödülü Milli Eğitim Bakanı Çelik aldı.
Başbakan Erdoğan, törende yayınlanan görüntülü mesajında, bu organizasyonun, bütün dünyada dostluk ve kardeşliği artıracak ve geliştirecek önemli bir etkinlik olduğunu söyledi.
Türkçe'nin gelişmesi ve dünya dili haline gelmesine kim katkıda bulunursa bulunsun, bundan memnuniyet duyduklarını ifade eden Erdoğan, Türkçe olimpiyatlarının da bu anlamda ilgi ve desteği hak ettiğini dile getirdi.


Törende daha sonra, ''Atatürk Türk Dili Ödülü'', Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev adına bu ülkenin Ankara Büyükelçiliğinden bir görevliye sunuldu.
''Ali Şir Nevai Türk Dili Ödülü'' de şair Hilmi Yavuz ile Prof. Dr. Orhan Okay'a, İstanbul Valisi Muammer Güler ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş tarafından verildi.
''İsmail Gaspıralı Türk Dili Ödülü'' de gazeteci Taha Akyol ile edebiyatçı Beşir Ayvazoğlu'na Türk Dil Kurumu Başkanı Şükrü Akalın ile TBMM Başkanvekili Meral Akşener tarafından takdim edildi.


''Kaşgarlı Mahmut Türk Dili Ödülü''nün Robert Dankof'a sunulduğu gecede, ''Türk Dili Vefa Ödülü'' de Tanzanya'da kurduğu okullarla eğitim alanında çalışan ve geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybeden Erkan Çağıl'a layık görüldü. Ödül Erkan Çağıl'ın eşi Arzu Çağıl'a verildi.


TÜRKÇE ŞARKI YARIŞMASI


Törende daha sonra, Türkçe Şarkı Yarışmasında finale kalan 10 öğrenci için SMS mesajı yoluyla oylama yapıldı. Yarışma sonucunda dereceye giren ilk 3 öğrenci, Galatasaraylı futbolcu Hakan Şükür tarafından açıklandı.


Yarışma birincisi Azerbaycanlı Hatice Alizade, ikincisi Türkmenistan'dan Abadan Holmedova ve üçüncüsü Tacikistan'dan Suman Kurbanova'ya madalyalarını TBMM Başkanı Toptan taktı. (STAR)

1060420cookie-checkTürkçe Olimpiyatları Ödülleri dağıtıldı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.