‘Türkiye komşularına deniz feneri olmalı’

Gazete, Danıştaydaki saldırıyla ilgili gelişmeleri başyazısında değerlendirirken, “Dindar ve laik Türkler arasındaki tansiyon giderek artıyor” iddiasına yer verdi. Gelişmeleri “demokrasiye yönelik üstü kapalı bir tehdit” olarak niteleyen gazete, saldırının ardından binlerce on binlerce Türkün laik ve demokratik sistemi korumak için protestolarda bulunduğunu yazdı.


Başörtüsü üzerinde yapılan tartışmalara da dikkati çeken gazete, ”Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın öldürülen yargıcın cenaze törenine katılmamasının gerginliği artırdığını” öne sürdü.


“Türkiye’nin resmen laik bir sistem olmasının AB üyeliğinin önemli gerekçelerinden birini oluşturduğunu” da belirten Guardian başyazarı, “hala güçlendirilmesi gereken bazı özgürlükler bulunduğunu, bu arada Avrupalıların da Türkiye ile ilgili önyargılarından arınması gerektiğini” kaydetti.


“Türkiye’nin İslam inanışı ve çoğulcu demokrasiyi uyumla bir arada tutan sisteminin komşuları için bir deniz feneri olması gerektiğini” de vurgulayan gazete, bu komşular arasında İran, Irak ve Suriye’yi saydı.


Bu arada The Independent gazetesinin ünlü Ortadoğu yazarı Robert Fisk de bugünkü köşesinde, Türkiye’nin Londra Büyükelçisi Akın Alptuna ile tartışmaya girdi. Fisk, Büyükelçi’den sözde Ermeni soykırımıyla ilgili bir mektup aldığını duyururken, bu mektupta konuyla ilgili bazı yanlış anlaşılmalara dikkat çekildiğini belirtti.


Fisk, mektuptaki açıklamalara kendi bakış açısıyla yanıt verirken, sözde soykırımdan kurtulmayı başaran bazı kişilerle bizzat konuştuğunu yazdı ve onların ağzından iddiaları yineledi. 


 


 

791150cookie-check‘Türkiye komşularına deniz feneri olmalı’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.