''Türkiye, tarihiyle yüzleşmesi gerek''

Fried, Türkiye ile Ermenistan arasındaki sorunların çözümünü istediklerini ve bu yönde Ermenistan'in, Türkiye ile arasındaki mevcut sınırı tanıması Türkiye'nin de ''tarihiyle yüzleşmesi'' gerektiğini söyledi.


Dan Fried, ABD Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi'nde düzenlenen oturumda, Türkiye ile Ermenistan arasında uzlaşma sağlanmasının, ''hassas ve acı verici'' konularla uğraşılmasını gerektirdiğini anlatarak, ''Ermenistan, mevcut sınırı kabul etmeye hazır olmalı ve Türkiye'nin yapabileceği çabalara yapıcı biçimde yanıt vermeli'' dedi.


Fried, kongre kayıtlarına geçen yazılı konuşma metninde de, ''Ermenistan, modern Türkiye toprakları üzerinde herhangi bir iddiası olmadığını dile getirmeli'' ifadesini kullandı.


Fried'ın bu sözleriyle ABD, ilk kez resmi kayıtlara geçecek biçimde Ermenistan'a, Türkiye sınırını tanıması ve Türk topraklarında gözü olmadığını bildirmesi gerektiğini vurgulamış oldu.


Fried, Türkiye'ye ilişkin de, ''Türkiye'nin, tarihindeki karanlık bir bölümle yüzleşmesi gerekiyor. ABD'nin, kendi tarihindeki karanlık dönemleriyle yüzleşmesinin kolay olmadığı gözönüne alındığında, bu da kolay olmayacak'' diye konuştu.


ABD'nin, Türkiye-Ermenistan kara sınırının açılmasını desteklediğini hatırlatan Fried, sınırın açılmasının, iki tarafa da önemli ekonomik yararlar sağlayacağını vurguladı.

1061400cookie-check''Türkiye, tarihiyle yüzleşmesi gerek''

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.