“Türkiye’de darbe olasılığı yüzde 0”

Balyoz soruşturmasıyla ilgili gelişmeler bugün yayımlanan haftalık Economist dergisinde “Yeni gözaltılar hükümetle ordu arasındaki mücedeleyi kızıştırdı” başlıklı bir makalede ele alındı.

The Economist, “Türkiye’nin müdaheleci generalleri onlarca yıl çevrelerinde saygı ve korku uyandırmıştır” diyor ve devam etti:

“Ama bugünlerde onlarca muvazzaf ve emekli subay AKP hükümetini devirmeye çalıştıkları iddialarıyla gözaltına alınır ve tutuklanırken olsa olsa acıma hatta öfke uyandırıyorlar.”

Dünkü Çankaya zirvesi ve gözaltındaki üç eski komutanın serbest bırakılmaları öncesinde kaleme alınan makalede, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’un aslında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile uzlaşmaya yatkın olduğu izlenimini verdiğini yazan The Economist, buna karşılık son operasyonun boyutlarının bu konudaki umutları yerle bir edebileceğini de ekledi.

The Economist, Başbakan Erdoğan’ın da aslında son gözaltılardan muhtemelen pek memnun olmadığınıöne sürerek “Bunun nedenini ise, güçlü tarikatlarla bağları olan fazlasıyla gayretli bazı savcı ve emniyet yetkililerinin, Erdoğan’ın uzlaşmacı eğilimlerinden rahatsız oldukları söyleniyor” diyerek açıkladı.

The Economist herşeye rağmen “Türkiye’de bir darbe olasılığı, yüzdeye vurulursa, sıfıra yakın” yorumunu yaparak Türkiye’nin artık 1980’lerdekinden çok daha farklı bir yer olduğunu, “Orgeneral İlker Başbuğ gibi soğukkanlı komutanların” seçimle iş başına gelmiş bir hükümeti devirmenin, halk nazarında ordunun itibarını yerle bir edeceğini bildiklerini yazdı.

Yargının farklı kurumları arasında son haftalarda yaşanan güç çekişmesini de hatırlatan The Economist, bütün bu yaşananlardan “1980 darbesi ardından dayatılan anayasayı artık yeni bir anayasayla değiştirmenin zamanının geldiği tezi giderek daha güç kazanıyor” sonucunu çıkardı.

DİĞER GAZETELERDE “BALYOZ”

Türkiye’de Balyoz planı olarak adlandırılan darbe hazırlığı iddialarıyla ilgili soruşturmanın belirlediği siyasi gündem, bugün de İngiliz gazeteleri tarafından izlendi.

The Financial Times, Çankaya Köşkü’nde dün Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Genelkurmay Başkanı’nı bir araya getiren zirveyi, “Ankara gerginliği yatıştırmaya çalışıyor” diye yorumladı.

Ancak haberde, zirveden sonra yapılan muğlak açıklamaların piyasaları yatıştıramadığı ve İstanbul borsasında endeksin yüzde iki buçuk düşüş gösterdiği hatırlatıldı.

FİNANS DÜNYASI BEKLEMEDE

Görüşü alınan Global Source adlı mali danışmanlık şirketinin bir yetkilisi, yapılan açıklamayı “ordu ile AKP’nin anlaşamadıkları konusunda anlaştıkları şeklinde yorumladık” açıklamasını yaptı ve son krizin yatırımcılara Türkiye’de siyasi istikrarın sarsılabileceğini hatırlattığını belirtti.

Yine görüşlerine başvurulan uluslararası mali kuruluşlar Barclays Capital ve Eurasia Group’un uzmanları da, Türkiye’de kısa vadede laik kesimle AKP arasında bir uzlaşma şansının azaldığını, uzlaşmaya niyetli olmanın yeterli olmadığı bir noktaya gelinmiş olabileceğini açıkladılar.

The Guardian gazetesi de Türkiye ile ilgili haberinde The Financial Times’takiyle aynı noktaya odaklandı. AKP hükümetiyle ordu arasındaki gerginliğin iş çevreleri ve yatırımcıları kaygılandırdığı vurgulanan haberde, dünkü Çankaya zirvesinden sonra Orgeneral Başbuğ’un rahatsız ve kaygılı göründüğünü yazdı.

829700cookie-check“Türkiye’de darbe olasılığı yüzde 0”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.