Türkiye’den ABD’ye: İsrail’i frenle

ERDOĞAN’IN OBAMA’YA TELEFONU

Başbakan Erdoğan, Obama ile 1 saat süren telefon görüşmesinde, İsrail saldırısının kabul edilemez bir hukuk dışılık ve uluslararası teamüllere aykırı bir faaliyet olduğunu belirtti.

En kısa zamanda cenazeler ile yaralıların gönderilmesini ve gözaltındakilerin serbest bırakılması gerektiğini vurgulayan Erdoğan, Gazze’ye uygulanan ambargonun da bir önce kaldırılmasını istedi.

Başbakan Erdoğan, “İsrail, bölgedeki tek dostunu kaybetme tehlikesi ile karşı karşıyadır” dedi.

“Türkiye’nin Beklentilerine En Uygun Çözüm İçin Çaba Gösteriyoruz”
Obama da, Türkiye’nin Gazze’ye yardım konusu ve müteakip gelişmelerle ilgili hissiyatını çok iyi değerlendirdiğini, nitekim Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararına katılarak bunu gösterdiğini belirtti.

Obama, “Bu konunun uluslararası hukuka ve Türkiye’nin beklentilerine en uygun şekilde çözümü için yoğun çaba gösteriyoruz. Göstermeye de devam edeceğiz.” dedi.

Obama ayrıca Toronto’da yapılacak G-20 toplantısında bölgeyle ilgili diğer konuları Erdoğan ile yüz yüze konuşmak istediğini de belirtti.

Erdoğan’ın Diplomasi Trafiği
Başbakan Erdoğan, İngiltere Başbakanı Cameron ve İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad ve Hamas lideri Haniye ile de görüştü.

Görüşmelerde, İsrail’in insanlık dışı saldırısıyla ilgili son gelişmeler ele alındı.

DAVUTOĞLU – CLİNTON KARŞILIKLI GÖRÜŞMESİ

Başbakan Erdoğan Obama ile görüşürken, Dışişleri Bakanı Davutoğlu da Clinton ile biraraya geldi. Davutoğlu, 2 saat süren görüşmenin ardından Türk basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Ahmet Davutoğlu, “Tek bir Türk vatandaşının bile İsrail’de kalmasına ve sorgulanmasına izin vermeyiz” dedi.

Davutoğlu, esas sorgulanması gerekenlerin korsanlık eylemini gerçekleştiren İsrail makamları olduğunu kaydetti ve Türk vatandaşlarının ön şartsız salıverilmesini istedi.

Ahmet Davutoğlu, İsrail’in elinde tuttuğu Türk vatandaşlarını serbest bırakacağına dair haberlerle ilgili bir soru üzerine, “Biz haberlerle açıklamalarla yetinmeyiz, son Türk vatandaşı (şehitlerimiz dahil ) Türk topraklarına girene kadar bizim takibimiz bitmez” diye konuştu.

Davutoğlu, sözlü özür beyanlarının kendilerini tatmin etmeyeceğini de belirtti.

Davutoğlu-Clinton Görüşmesinin Perde Arkası
Davutoğlu’nun Clinton ile kritik görüşmesinde dikkat çekici diyaloglar yaşandı.

Davutoğlu, Clinton ile görüşmesine, İsrail saldırısı sonucunda Türkiye’nin verdiği kayıplara dikkat çekerek başladı.

“Siz de Bir Annesiniz…”

Davutoğlu, “Siz bir anne olarak yaşanan acıyı çok daha iyi anlarsınız” dediği Clinton’a, İsrail’in yardım gemilerine saldırısının kabul edilemez olduğunu aktardı.

Clinton da Davutoğlu’na, “Duygusallığınızı anlıyorum ancak siz aynı zamanda sağlam diyalog kurabildiğim önemli bir meslektaşımsınız” derken, “Türkiye için ne yapabiliriz?” diye sordu.

Davutoğlu, Başbakan Erdoğan’a Bilgi Verdi

Davutoğlu, Türkiye’nin İsrail’de tek bir vatandaşını dahi bırakmak istemediğini ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararı ile ilgili hassasiyetleri aktardı. Uzun süren toplantıya verilen ara sırasında Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Başbakan Erdoğan’a bilgi verdi.

Diplomatik kaynaklar, “Amerikan yönetiminin görüşmeler sonunda bizi çok daha iyi anladığını gördük. Washington’un, taleplerimiz konusunda İsrail nezdinde harekete geçmesini bekliyoruz” değerlendirmesini yaptı.

Türk heyeti, olayları incelemek üzere bağımsız bir araştırma sürecinin başlatılmasını istediğini ve bu araştırma sonucuna göre tazminat hakkını koruduğunu da Washington’daki görüşmelerde vurguladı.

Türkiye, İsrail saldırısına uğrayan yardımların Gazze’ye ulaştırılması konusunda da kararlı…

1246190cookie-checkTürkiye’den ABD’ye: İsrail’i frenle

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.