Türkiye’den Irak’a nota

Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, ”Türkiye’de can alan etnik terörün kaynağının Irak olduğunu” belirtti.


”Hiç kimsenin şu veya bu şekilde beyanda bulunmasının hiç bir anlamı olmadığını” söyleyen Çiçek, Barzani’nin açıklamarıyla ilgili Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Dışişileri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül’ün değerlendirmelerde bulunduklarını kaydetti.


Çiçek, Dışişleri Bakanlığının bugün Irak’a ”bu alanda sorumluluklarını hatırlatan, özellikle terörle mücadele konusunda sorumluluklarını hatırlatan bir nota verdiğini” duyurdu. 


“BARZANİ YİNE HADDİNİ AŞMIŞTIR”


Başbakan Erdoğan, Irak Kürdistan Demokratik Partisi lideri Mesut Barzani’nin açıklamalarıyla ilgili olarak, “Barzani ne yazık ki yine haddine tecavüz etmiştir, haddi aşmıştır. Bu ifadelerle eğer kendini tatmin ediyorsa onu bilemem ama Türkiye Cumhuriyeti’nin bu tür tatminlere ihtiyacı yok” dedi.


Başbakan Erdoğan, Ankara’da 84 okul ve eğitim kurumunun ortak açılışı için MEB Şura Salonu’nda düzenlenen törenden ayrılırken, bir gazetecinin, “Barzani’nin son açıklamalarını nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusu üzerine şunları kaydetti:


“Geçenlerde Arap Ligi Riyad Zirvesi’ne davetliydik. Orada Irak Cumhurbaşkanı Talabani ile bu konulara yönelik bir görüşmemiz olmuştu ve (medya üzerinden konuşmasak çok isabetli olur) demiştim. Ben kendilerine orada bazı şeyler izah ettim fakat görülen o ki bu sözlerinde yine duramadılar, duramayacaklar.


Ben şunu tavsiye ederim; altından kalkamayacakları sözler söylemesinler. Yerlerini, konumlarını çok iyi tespit etmeleri gerekir. Sonra bu sözlerin altında ezilirler ve Türkiye ile sınırdaş olan bir Kuzey Irak, şu anda attığı bu adımlarla çok ciddi yanlışlar yapmakta ve bunun bedeli onlar için çok ağır olur. Barzani burada ne yazık ki yine haddine tecavüz etmiştir, haddi aşmıştır.”


“TÜRKİYE’NİN ELİ, HAK EDENE AĞIRDIR”


Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen,  ”Makina Sektör Envanteri” çalışmasının sonuçlarını açıklamak üzere düzenlediği basın toplantısında, Barzani’nin sözlerinin hatırlatılması üzerine, şöyle dedi:


”Türkiye’nin dost eli çok sıcaktır, kuvvetlidir, candandır, samimidir. Türkiye’nin eli, dost eli yerine başka şekilde hak edenler için çok ağırdır; hiç bir zaman sınanmaması gerekir.
İki günde 9 şehit verilen ortamda kimse Türkiye’yi kendi iç politikasına alet etmesin.”


GÜL, RİCE İLE GÖRÜŞTÜ


Dışişleri Bakanı Gül’ün, Barzani’nin son açıklamalarına ilişkin olarak ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ile telefon görüşmesi yaptığı öğrenildi.


Edinilen bilgiye göre Gül, Barzani’nin “Türkiye’nin Kerkük’e müdahale etmesi durumunda, kendilerinin de Diyarbakır ve diğer kentlerle ilgili işlere karışacakları” yönündeki sözlerinin ardından, cumartesi günü Rice’ı telefonla arayarak, konuya ilişkin duyulan rahatsızlığı iletti.
Görüşmede ayrıca, genişletilmiş Irak toplantısıyla ilgili sürecin değerlendirildiği belirtildi.


 

1040960cookie-checkTürkiye’den Irak’a nota

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.