Türkiye’yle İsrail arasında dizi krizi

İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, İsrail askerlerini çocuk katili olarak gösterdiğini öne sürdüğü dizi nedeniyle Türkiye’nin bu ülkedeki büyükelçisinin bakanlığa davet edileceğini açıkladı.

Lieberman, devlet televizyonunda yayınlanan dizinin İsrail’e karşı nefret kışkırtıcılığı yaptığını söyledi.

İsrail Dışişleri Bakanı Lieberman, ”İsrail askerlerini masum çocukların katili gibi gösteren dizinin bırakın İsrail’le diplomatik ilişkisi olan bir ülkeyi, bir düşman ülkede bile gösterilmesinin uygun olamayacağını” söyledi.

Dizinin İsrail televizyonunda yayınlanan bir sahnesinde bir İsrail askeri gülümseyen bir genç kıza nişan alırken gösteriliyor.

Filistinli bir ailenin öyküsünü anlatan dizinin bir diğer sahnesinde de, İsrail askeri tarafından açılan bir ateşte merminin ağır çekimde Filistinli bir çocuğa doğru ilerlerken gösterildiği de bildiriliyor.

Anadolu Ajansı’nın haberine göre, dizinin yarattığı tepki hem muhafazakar Yedioth Ahranot hem de Kanal 2 televizyonlarında geniş bir şekilde irdelendi.

Kanal 2 Televizyonu, dizinin “devlet televizyonu”nda yayınlanmış olmasına dikkat çekerken, yapımın en üst dereceden provokasyon malzemesi içerdiğini ve gerçeklere aykırı olduğunu ileri sürdü.

Kanal 2, diziyi, “İsrail ve Yahudi düşmanlığı oluşturmaya yönelik provokasyon” olarak niteledi.

Diziden bazı sahnelere de yer verilen Kanal 2 haberinde, dizi konusunda Lieberman’ın, en kısa zamanda, yeni atanacak Türkiye’nin Tel Aviv Büyükelçisinin dizi hakkında izahat vermeye davet edileceğini belirttiği ifade edildi.

Kanal 2’de de İsrail askerlerinin, “günahsız sivilleri öldüren kana susamış askerler” olarak gösterildiğinin altı çizilip, dizinin TRT’de yayımlanıyor olmasının “çok manidar” olduğu ifade edildi.

Kanal 2, dizinin, “Suriye gibi” kendi ifadesiyle ”karanlık ülkelerin yaptığı provokatif ve Yahudi düşmanı yayınlarına eşdeğer olduğunu” ileri sürdü.

Kanal 2 ayrıca, dizinin TRT gibi bir kurumda yayınlanıyor olmasının tek bir yolu olduğunu, bunun da “yukarıdan” gelen bir talimatla yapılmış olabileceğini vurguladı.

Son gerilim iki ülkenin son 5 gün içinde karşı karşıya kaldığı ikinci kriz oldu.

Türkiye’nin İsrail’in katılımını istememesi ardından Konya’da icra edilen Anadolu Kartalı tatbikatının uluslararası bölümü iptal edilmişti. (BBC)

1221520cookie-checkTürkiye’yle İsrail arasında dizi krizi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.