Turizm cenneti Kaş’ta 5 yılda 3719 kaçak yapı!

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – AKP’li Kaş Belediyesi’nin son 5 yılda göz yumduğu kaçak yapı sayısı ürkütücü boyutlara ulaştı. Kaş’ta 2018 yılından bu yana tespit edilen 3719 kaçak yapıyla ilgili Kaş Belediyesi 28 Kasım’da yıkım ihalesi yapacak…

Zengin doğal ve kültürel mirasıyla Türkiye’nin en önemli turizm merkezlerinden biri olan Antalya’nın Kaş ilçesi son yıllarda plansız ve kaçak yapılaşmayla sık sık gündeme geliyor. Zeytinlikler, doğal ve arkeolojik sit alanları ve özel çevre koruma bölgelerinin de kaçak yapılaşmadan nasibini aldığı Kaş’ta 2018 yılından bu yana tespit edilen 3719 kaçak yapıyla ilgili yıkım ihalesi yapılması gündemde. AKP’li Kaş Belediyesi’nin duyurduğu yıkım ihalesine göre toplam 349 bin 601 metrekareyi bulan kaçak yapıların aşamalı olarak yıkılması planlanırken, yıkım işleminin 31 Mart 2024 tarihine kadar tamamlanması bekleniyor.

Kaş Belediyesi 28 Kasım’da ilçedeki kaçak yapıların yıkılması için ihale yapılacağını duyurdu. Ancak ihale dosyasındaki ayrıntılar, ilçedeki kaçak yapılaşmanın geldiği ürkütücü boyutları ortaya koyuyor. 2018 yılından bu yana tespit edilen kaçak yapı sayısının 3719 olduğu belirlendi. Ancak imar affı düzenlemesiyle yapı kayıt belgesi verilen kaçak yapıların da bu rakama eklenmesiyle Kaş’taki plansız ve çarpık yapılaşmanın çok daha ürkütücü boyutlarda olduğu belirtiliyor.

EN FAZLA KAÇAK YAPI 609 ADET İLE BEZİRGÂN MAHALLESİNDE

Kaş Belediyesi’nin hazırladığı yıkımla ilgili ihale dosyasında yer verilen bilgilere göre ilçe genelinde en çok kaçak yapı Kalkan sırtları ile Kaputaş Plajı arasındaki bölgeyi de kapsayan Bezirgân Mahallesi sınırlarında inşa edilmiş. Bezirgân Mahallesi’nde 609, Patara antik kentinin de yer aldığı Gelemiş Mahallesi’nde 431, Gökçeören’de 348, İslamlar Mahallesi’nde 329, Bayındır’da 289, Üzümlü’de 238, Sarıbelen’de 230, Yeşilköy’de 201, Kalkan’da ise 156 kaçak ve imara aykırı yapı tespit edildi. İlçe merkezi dâhil toplam 49 mahallede tespit edilen kaçak yapıların inşa edildiği araziler arasında Hazineye ait araziler de bulunuyor.

EN FAZLA KAÇAK YAPI 2022’DE İNŞA EDİLDİ

Yalnızca 2023 yılında Kaş’a bağlı Bezirgân’da 156, Gökçeören’de 108, Gelemiş’te 103, Bayındır Mahallesinde ise 75 kaçak yapı inşa edildiği ortaya çıktı. 2023 yılında Kaş genelinde inşa edilen kaçak yapı sayısı ise 750. Son 5 yılda en fazla kaçak yapı ise 868 adet ile 2022 yılında inşa edildi. İhale dosyasına göre Kaş genelinde 2021’de 718, 2020’de 415, 2029’da 536, 2018’de ise 432 kaçak yapı tespit edildi.

ORTAYA ÇIKACAK TONLARCA MOLOZ İÇİN DÖKÜM SAHASI OLUŞTURULACAK

Yüzde 10’luk kısmının 2023 yılı içinde, geri kalanının ise 2024 yılı içerisinde yıkılması planlanan kaçak yapılardan çıkacak olan molozların idare tarafından ruhsatlı döküm sahalarına nakledileceği belirtildi.  Yıkım ve tahliye işlemleri sırasında Polis, Jandarma ve Zabıta tarafından güvenlik önlemleri alınacağı kaydedildi.

İÇ İŞLERİ BAKANLIĞI’NIN RAPORU KAÇAK YAPI ELEŞTİRİLERİNİ HAKLI ÇIKARDI

Kaş Belediyesi son yıllarda kaçak yapılaşmayla ilgili eleştirilerin odağında yer aldı. Kaçak yapılarla ilgili yeterli denetim yapılmadığı eleştirileri gündeme gelirken İç İşleri Bakanlığı Mahalli İdareler Kontrolorlüğü’nün Temmuz 2021’de yaptığı denetimde bu eleştirilerin haklı olduğu ortaya çıktı. İç İşleri Bakanlığı’nın denetim raporunda, Kaş Belediyesi’nin kaçak yapılar konusunda yeterli denetim yapmadığı belirtilerek, “Ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı inşaat yapanlara 3194 sayılı İmar Kanununa göre para cezası uygulanması yerine, zabıta birimince kabahatler kanununun 323. ve 37. maddelerine göre para cezası verildiği incelenmiştir. Bazı idari yaptırım karar tutanaklarında, hakkında işlem yapılan kişinin imzasının yer almadığı, dosyasında kararın ilgilisine tebliğ edildiğine ilişkin herhangi bir kayda rastlanmadığı incelenmiştir. Bezirgân Mahallesi, 195 ada 54 parsel üzerinde izinsiz inşaat yaptığı tespit edilen kişi için düzenlenen idari yaptırım tutanağı konuya örnektir” ifadelerine yer veriliyor.

 İÇ İŞLERİ RAPORU: ‘KAÇAK YAPILAR GEREKTİĞİ GİBİ DENETLENMİYOR’

Kaş Belediyesi Zabıta birimince yapılan kontrollerde, ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı inşaat yapıldığının imar ve şehircilik müdürlüğüne bildirildiği halde bazı yapılarla ilgili yasal işlem başlatılmadığı tespitine yer verilen İç İşleri Bakanlığı’nın raporunda, “İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’nde yer alan kaçak yapı biriminin imar mevzuatına aykırı yapılaşmayı gerektiği gibi denetlemediği kanaatine varılmıştır. Denetime tabi dönemde özellikle 2018 yılından bu yana aşırı miktarda ruhsatsız yapı yapılmış olduğu, bu yapılar ailelerin ihtiyacını karşılamak üzere basit küçük yapılardan olmayıp, ticari amaca yönelik villa tipi havuzlu yapılar olduğu görülmüştür. Bu yapıların beton ihtiyacının hazır beton santrallerinden karşılandığı bilinen bir gerçektir. Bu nedenle hazır beton santrallerinden yapı ruhsatı bulunmayan yapılara beton naklinin önüne geçilmesi, engellenmesi için gereken tedbirlerin alınması sağlanmalı. Ayrıca imar mevzuatına aykırı, çarpık yapılaşmanın önlenmesi bakımından sık sık kontroller yapılarak yasal işlemler yapılmalı” ifadelerine yer veriliyor.

2734540cookie-checkTurizm cenneti Kaş’ta 5 yılda 3719 kaçak yapı!
Önceki haberHollanda: Yeşilgöz’den Wilders’le koalisyona ret
Sonraki haberBulut: Hamas saldırılarının öncesi göz ardı edilmemeli…
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.